tips & trucs

Eten volgens de seizoenen: herfstgroenten

Rode koolsalade

Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen. Natuurlijk zijn groenten en fruit het lekkerste in het seizoen waarin ze eigenlijk geoogst moeten worden, en daarnaast is het ook nog eens voordeliger! Maar wat zijn nu typische herfstgroenten en -fruit?. Ik zet ze graag voor je op een rij, inclusief lekkere recepten uiteraard.

Kool (bloemkool, rodekool, wittekool)

Vroeger moest ik er niets van hebben: kool. Maar nu weet ik beter. Met gekookte roosjes bloemkool maak je me nog steeds niet blij, maar wat dacht je van bloemkoolcurry of bloemkoolcouscous? En deze salade van rodekool met appel is een fantastische lunch.

Mandarijn

Speculaasgranola

Mandarijntjes associeer ik altijd meteen met Sint Maarten. Heerlijk om zó te eten maar je kunt ze ook verwerken in verschillende recepten. Heel fijn in een andijviesalade, maar probeer ook eens iets anders. Deze limonadesiroop van mandarijn en sinaasappel bijvoorbeeld. Echt lekker! Ook heerlijk is mandarijnencurd of deze speculaasgranola met yoghurt en mandarijn.

Paddenstoelen (champignons, shiitake, portobello, oesterzwam)

Gevulde portobello met brie op een salade

Paddenstoelen, ook weer zoiets wat ik vroeger ab-so-luut niet lustte. Nu vind ik maar weinig groenten lekkerder dan een paddenstoel! Vooral portobello’s zijn favoriet, gevuld met brie en pesto. Even in de oven en dan serveren op een salade, jum! En champignons zijn zo veelzijdig dat je deze zwam erg vaak terug ziet komen op mijn blog. In deze linzenschotel bijvoorbeeld, in burrito’s of in een omelet.

Peren

Appel-peren crumble

Peren zijn zo lekker! Om zo uit de hand te eten, maar ook om te gebruiken tijdens het koken. Wat denk je van dit lekkere sapje van appel en peer, of maak je liever een heerlijk toetje zoals deze appel-peren crumble?

Pompoen

Pompoensoep komijn

Met pompoen heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. Omdat ik het afschuwelijk vind (en een beetje eng!) om ze te snijden en omdat ik de smaak eigenlijk helemaal niet zo boeiend vind. Pompoen heeft van zichzelf weinig smaak dus je moet hem goed op smaak brengen. Met komijn bijvoorbeeld, deze pompoensoep met komijn was zo verdomd lekker dat het een van mijn favoriete soeprecepten is geworden. Ook deze quiche met pompoen en blauwe kaas is een echte aanrader.

Prei

Frittata met prei en garnalen

Dit is nu typisch zo’n groente die nooit kans krijgt om te verleppen in de groentenla. Eigenlijk gebruik ik prei overal in verwerken. Als vervanger voor ui, als extra groente in een ovenschotel of pastasaus… Echt een alleskunner! Toch heeft prei maar zelden de hoofdrol in een recept, zonde. Dat kan anders en begin daar eens goed mee met deze prei-frittata met garnalen. Gegarandeerd een succesnummer!

Rode biet

Quiche met rode biet en geitenkaas

Rode bietjes… Als kind heb ik er een overschot aan binnengekregen dankzij de groententuin aan huis. De eerste jaren dat ik op mezelf woonde, heb ik ze dan ook niet gegeten. Inmiddels begin ik ze langzaam weer te waarderen. Rode bieten zijn erg smakelijk in een smoothie of sapje, dus daar vind je dan ook veel recepten van op dit blog. Deze smoothie met rode biet, appel en gember bijvoorbeeld is lekker fris. Ook in deze rode bieten quiche met geitenkaas smaken ze zalig. Of wat dacht je van deze bijzondere koude bietensoep? Een gerecht uit Litouwen, waar het heel populair is tijdens de lunch. Probeer het eens, verrassend lekker!

Spruitjes

Spruitjes uit de oven

En dan last but not least in het rijtje herfstgroenten: spruitjes. Ik ben een wandelend cliché wat spruiten betreft, ik vond ze alijd vies vies VIES! De enige manier waarop ik ze nog enigszins te pruimen vond, is geroosterd uit de oven met een flink plas aioli. Het recept vind je hier. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat je spruitjes ook op andere manieren lekker klaar kunt maken, wat dacht je van deze spruitjes ovenschotel met granaatappel en nootjes?

Heb jij nog goede tips voor recepten met herfstgroenten?

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten