tips & trucs

Eten volgens de seizoenen: zomergroenten en zomerfruit

Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen. Natuurlijk zijn groenten en fruit het lekkerste in het seizoen waarin ze eigenlijk geoogst moeten worden, en daarnaast is het ook nog eens voordeliger! Maar wat zijn nu typische zomergroenten en zomerfruit?. Ik zet ze graag voor je op een rij, inclusief lekkere recepten uiteraard.

Aardbei

Wie kent de ‘zomerkoninkjes’ niet? De aardbei is misschien wel de koningin van het zomerfruit. Waanzinnig lekker en je kunt ze de hele dag door eten. Als tussendoortje, als onderdeel van het ontbijt, of bij het toetje bijvoorbeeld. Maak ‘s ochtends bijvoorbeeld een heerlijke smoothiebowl met aardbeien. Of wat dacht je van een mascarponetoetje met knapperige havermout en aardbeien?

Abrikoos

Abrikozen zijn lekker om zo uit het vuistje te eten, maar je kunt ze ook prima verwerken in allerlei gerechten. In een smoothie bijvoorbeeld, of maak er een lekker toetje mee. Wat dacht je van deze overdadige broodpudding met witte chocolade, karamelsaus en abrikozen?

Aubergine

Ovenschotel met aubergine

Aubergine, onmisbaar in moussaka maar je kunt er veel meer mee. Grill plakken van deze groente of verwerk ze in een lekkere ovenschotel. Deze ovenschotel met aubergine, gehakt en ras el hanout bijvoorbeeld.

Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn echte vitaminebommetjes. In de zomer zijn ze in het seizoen en dan zijn ze zo zoet, dat het net snoepjes zijn. Ze zijn dan ook heerlijk om zo uit het vuistje te snacken maar je kunt ze ook in talloze gerechten verwerken. Een smoothie met blauwe bessen bijvoorbeeld, of strooi een handje bessen over je kom met yoghurt.

Bleekselderij

Bleekselderij is geen uitgesproken groenten en daarom kun je hem in veel verschillende gerechten verwerken. Snijd een stengel mee voor in de groentesoep, of verwerk hem in pastasaus. Een slimme manier om net even wat extra groenten te eten dus. Je kunt de stengels ook rauw eten. Een goede toevoeging in een waldorf-salade, of eet de stengels met een lekkere dipsaus.

Bramen

Bramen zijn goed voor je weerstand (vitamine C!) en zitten vol vezels en anti-oxidanten. Neem er dus gerust nog een extra handje van. Lekker om te snacken als tussendoortje, of verwerk ze in een zoet gerecht. In deze smoothiebowl met bramen en witte chocolade bijvoorbeeld. De prachtige paarse kleur is onweerstaanbaar!

Broccoli

Curry met zalm en kokos

De bescheiden broccoli is een echte allemansvriend. Deze groene stronken zijn zeer populair, ze zijn dan ook erg lekker en in veel verschillende gerechten te verwerken. Zo kun je er bijvoorbeeld broccolisoep van maken, maar ook in een ovenschotel of curry doet deze groene groenten het erg goed.

Chinese kool

De neutraal smakende Chinese kool kun je heel goed in verschillende gerechten verwerken. In gado gado bijvoorbeeld doet hij het erg goed. Je kunt de kool verder verwerken in allerlei roerbakgerechten of in soep. Ook rauw kun je de kool eten, lekker als toevoeging in een salade.

Courgette

Gevulde courgettes met paprika en champignons

Een echte zomergroente: courgette! In de zomermaanden krijg ik regelmatig een courgette van moeders, deze doen het namelijk altijd erg goed in de moestuin van mijn ouders. Gelukkig ben ik dol op deze lekkere groente. Door de neutrale smaak kun je courgette op veel manieren verwerken. Zo kun je er courgettesoep van maken of een courgettequiche. Ook erg lekker is deze courgette-lasagne. En een heel fijne manier om meer groenten te eten is door courgettes uit te hollen en ze te vullen. Even in de oven en je kunt aan tafel. Bekijk het recept voor gevulde courgettes.

Druiven

Druiven vinden de meeste mensen vooral heel erg lekker in vloeibare vorm ;-) Maar ook in de vaste vorm zijn ze erg lekker. Dit zomerfruit doet het goed als snack tussendoor, gewoon uit het vuistje. Het is echter ook een lekkere toevoeging in salades of meegebakken in een focaccia.

Framboos

Meringuekoekjes met frambozencurd

Eén van mijn favoriete soorten zomerfruit: frambozen. Deze mooie roze vruchtjes zitten vol antioxidanten en zijn vooral gewoon heel erg lekker. Ze zijn lekker om uit het vuistje te eten maar je kunt ze ook verwerken in talloze gerechten. Een greep uit de recepten met frambozen op mijn blog: wentelteefjes met lemon curd en frambozen, frambozen-cheesecake brownies, smoothiebowl met frambozen en meringue-koekjes met frambozenvulling.

Granny Smith appels

Een knapperige, frisgroene handappel, dat is de Granny Smith. Lekker verfrissend als tussendoortje op een warme dag, maar omdat deze appel zo lekker fris en knapperig blijft kun je hem ook goed verwerken in salades.

Kersen

Kersenclafouts - clafoutis met vanille

Met een eigen kersenboom in de tuin weet ik wel wanneer de zomer echt begonnen is: wanneer de kersen mooi rood zijn! Door het jaarlijkse overschot aan kersen vind je op dit blog dan ook een flinke verzameling recepten met kersen. Een paar favorieten  zijn: clafoutis, een lekkere kersenmilkshake en deze zalige cake met kersen. Zo is het echt geen straf om al dat lekkere zomerfruit op te maken.

Komkommer

Gepocheerde kokoskip met komkommersalade

Ik heb ooit eens ergens gelezen dat het meest verkochte product in de supermarkt, de komkommer is. Geen idee of dat ook echt zo is, maar populair is de komkommer zeker. Deze zomergroente is dan ook multi-inzetbaar. Een stuk komkommer (eventueel met een lekkere dip) is een verfrissend tussendoortje. Maar ook in een salade is hij onmisbaar, vooral in deze zalige komkommersalade met kip. En wist je dat je ook hele leuke hapjes met komkommer kunt maken?

Nectarine & Perzik

Deze twee soorten zomerfruit combineer ik, want de nectarine is een mutant van de perzik (mooie term hè!) Op een zomerdag is er weinig lekkerder dan een goed rijpe nectarine of perzik. Heel zoet en vol met sap. Eet ze dus vooral lekker zó op, maar je kunt ze ook verwerken in een smoothie of salade. Heerlijk in combinatie met een zoutje (perzik met rauwe ham is een top-combinatie).

Pruim

Pruimen clafoutis met vanille

Zowel mijn ouders als mijn schoonouders hebben pruimenbomen. In de zomer dus geen gebrek aan verse pruimen! Heerlijk om zo uit het vuistje te eten maar ik maak er ook graag een lekker toetje mee: deze pruimen-clafoutis. Bij een overschot aan pruimen verwerk ik ze ook wel eens tot een smoothie met pruimen.

Rabarber

Bladerdeegpakketjes met aardbei-raberber moes

Een beetje zuur, maar wel vol vitamines, mineralen en vezels: rabarber. Deze zomergroente (rabarber wordt vaak gerekend tot de fruitsoorten maar het is echt een groente) doet het heerlijk in allerlei gerechten. Vaak wel met suiker, want van zichzelf is rabarber vrij zuur. Zo kun je er rabarber-likeur van maken, rabarbertaart met custard, of deze schattige bladerdeegpakketjes gevuld met aardbei-rabarber compote.

Rode bessen

De kleine rode bessen – of aalbessen – zijn meestal wat zuur maar wel erg decoratief. Ze doen het daarom erg goed als decoratie van een zoet toetje (crème brulee bijvoorbeeld), maar ook in een kom yoghurt smaken deze kleine vitaminebommetjes prima.

Sperziebonen

Sperziebonen, zomergroenten die het erg goed doen in typisch Nederlandse gerechten. Zin in een snelle maaltijd? Maak er dan een eenvoudige rijstschotel van, met kip en verschillende soorten groenten. Heb je wat meer tijd? Dan is deze ovenschotel met gehakt en sperziebonen een aanrader!

Spitskool

Gado Gado met pindasaus

Net als de Chinese kool doet de spitskool het erg goed in gado gado. Dit Indonesische gerecht staat ook nog eens zó op tafel, dus ideaal voor een warme avond. In combinatie met aardappels en gehakt maak je deze ovenschotel met spitskool. Ook rauw is spitskool erg lekker. Maak eens een spitskoolsalade als bijgerecht.

Tomaten

Saus, soep of gewoon rauw in plakjes: tomaten kun je overal in verwerken. Deze vruchtgroente is in de zomer op zijn lekkerst. Verwerk tomaten zijn erg lekker in Oosterse tomatensoep. Heb je een overschot aan tomaten? Maak dan een flinke voorraad pastasaus. Die kun je prima invriezen en dan heb je er nog lang plezier van.

Venkel

Zeewolf uit de oven met venkel

Venkel heeft een heel typische smaak: het smaakt namelijk naar anijs. De lichte smaak van venkel combineert erg goed met witvis. Maak er eens deze vispakketjes uit de oven met venkel mee. Tip: de groene ‘sprietjes’ aan de bovenkant zijn heel geschikt om je gerecht te garneren en wat extra smaak mee te geven.

Waterkers

Deze kleine groene blaadjes zijn een fijne toevoeging aan bijna iedere salade, maar je kunt er ook een broodje mee garneren. Of wat dacht je van een zomerse stamppot met waterkers?

Watermeloen

Dorstlessend, fris en zoet: watermeloen! Deze heerlijke meloenen zijn ontzettend lekker om op een warme dag zo weg te happen, maar je kunt er ook allerlei lekkere gerechten mee maken. Maak voor de lunch eens een lekkere salade met watermeloen en mozzarella bijvoorbeeld. Ook doet watermeloen het heel lekker in een sapje met kokos of maak er eens een watermeloen-cocktail mee.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten