Menu
hotspots

Fika in Zweden – koffie met wat lekkers

Fika - een Zweeds ritueel

In Zweden hebben ze een heel fijne gewoonte: Fika! Het woord is alleen al leuk. Wat het betekent? Het betekent zoiets als ‘koffie met iets lekkers’, maar eigenlijk gaat het nog een stapje verder. Fika is echt een ritueel in Zweden. Eigenlijk gaat het niet eens zozeer om de koffie en de taart, maar is het een belangrijke sociale gebeurtenis. Het is een moment om bij te kletsen met vrienden of collega’s. Je ziet in heel veel cafeetjes dan ook het woord fika terugkomen. Dit vond ik één van de leukste dingen aan mijn vakantie in Zweden. Zelfs in kleine dorpjes kun je wel een leuk café of konditori (een banketbakker) vinden om je eigen fika te houden.

Fika – koffie met wat lekkers

Stel je van de koffie trouwens niet al te veel voor, op heel veel plaatsen wordt alleen filterkoffie gedronken (vind ik persoonlijk niet zo lekker). Maar gelukkig hoef je niet persé koffie te drinken om fika te houden! Fika-en mag je ook met thee, sap of water ;-) Lekkere taartjes vind je echt overal in Zweden. Uiteraard kun je de bekende kanelbullar (opgerolde kaneelbroodjes) overal krijgen, maar de Zweden zijn ook gek op ander zoet. Carrot cake, citroentaartjes, mergpijpjes, koekjes, noem het maar op.

Ik laat jullie graag een paar foto’s zien om te laten zien dat je écht een keer naar Zweden moet gaan voor je eigen fika-moment!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter