Menu
hotspots

Restaurant Floreyn review – fine dining in de Pijp

Dit zijn toch wel de krenten uit de pap hoor: uitgenodigd worden door fijne restaurants om hun menu te komen proeven. Een zware taak, maar iemand moet het doen ;-) Deze keer mocht ik komen dineren op hoog niveau bij Nederlands finedining restaurant Floreyn in de gezellige Amsterdamse Pijp. Een menu van de chef, van niet minder dan acht gangen…

Finedining – Nederlands restaurant

Jasper, de eigenaar van restaurant Floreyn – en zelf voormalig chef – vertelt dat ze bij het restaurant graag werken met producten van Nederlandse bodem. Niet gek, want in ons kleine kikkerlandje is genoeg lekkers te krijgen. Als je mijn blog en socials een beetje volgt, weet je dat ik er zelf ook erg van houdt om met de seizoenen te koken en graag werk met lokale producten. Ik kan me dus helemaal in deze filosofie vinden!

Hoewel het eten hier van hoog niveau is, hoef je hier echt niet in driedelig pak te gaan zitten dineren. De indeling is modern met veel staal, hippe balken met het NAP-niveau erop geschilderd, veel groen, en – mijn favoriet ‘ lampen in de vorm van groenten op water. Uien bijvoorbeeld. Ook de bediening loopt er netjes, maar niet opgeprikt bij. Ik houd ervan, uit eten gaan moet vooral ook gewoon een fijne ervaring zijn en dat gaat niet als je je niet op je gemakt voelt. Dat is bij Floreyn gelukkig allesbehalve het geval.

Maar goed, jullie zijn natuurlijk vooral benieuwd naar het eten bij Floreyn, laat ik je daar snel meer over vertellen.

Het menu

Amuse
Amuse

Na een lekkere amuse van een heldere bouillon met o.a. basilicum & watermeloen met een cracker met vadouvan-mayonaise (oh yes!), trappen we af met een ultiem Nederlands gerecht: rolmops! De rolmops is prachtig roze doordat hij is ingelegd met biet. Erbij wat kruidige hangop, crème van sjalot, augurkjes en ijs van mierikswortel. Nou zal ik eerlijk zijn: haring kan me nooit zo bekoren en mierikswortel vind ik ronduit vies. Maar dit gerecht, jongens jongens… Het blijkt achteraf één van mijn favoriete gangen! De eigenaar heeft dit gerecht bedacht en inmiddels is het hun signature dish. Zeker bestellen als je hier gaat eten!

Rolmops met biet
Rolmops met biet

Er volgen hierna nog:

Gepofte knolselderij met een knapperige topping van zaden, koffiemayo, een saus van karnemelk & vlierbloesem en een heel intens smakende pompoem-pitpraliné. Qua opmaak was dit mijn favoriete gerecht, wat een spektakel!

Gepofte knolselderij

Savooiekool is misschien niet de meest fotogenieke groente, maar de smaak maakt dat meer dan goed. De koolbladeren zijn gevuld met een goed op smaak gebracht mengsel van o.a. ricotta, champignons, koolrabi & XO, met een frisse bouillon van komkommer en appel. De kool is afgetopt met feta van Nederlandse bodem (!).

Savooiekool  met champignons
Savooiekool met champignons

Rode mul, dat vind ik sowieso een heerlijke vis. Lekker stevig en vol smaak. Maar zeker in combinatie met het kerrieschuim heel erg lekker. Erbij ook nog gefermenteerde wortel, yuzugel en koriander en een prachtig en lekker knapperig zwart koekje van inktvisinkt. Is het geen plaatje, dit gerecht?

Rode mul met kerrieschuim
Rode mul met kerrieschuim

Eidooier van eenden-ei, sous-vide gegaard. Met knapperige stukjes bloedworst, laurierschuim, bleekselderij en appel. Ik ben zelf niet persé een liefhebber van lopende eitjes, maar als je daar wel van houdt zit je met dit gerecht gebakken! De krokant gebakken bloedworst vond ik verrassend lekker!

Eenden-ei met bloedworst en laurierschuim
Eenden-ei met bloedworst en laurierschuim

Sous-vide gegaarde eendenborst met een waanzinnig droppig stuk venkel, koolrabi, paddenstoelen en jus. Eendenborst daar kun je mij sowieso altijd wel blij mee maken dus dit was ook één van mijn favoriete gangen. En die jus, die zou ik zo uit een glas kunnen drinken. Hij is op smaak gebracht met szechuanpeper. Niet pittig, maar hij blijft wel heerlijk lang hangen.

Sous-vide gegaarde eendenborst
Sous-vide gegaarde eendenborst

Een stukje eendenlever met krokante gekarameliseerde noten, rabarber, amandelcrème en rabarberschuim. Orgaanvlees is en blijft niet echt mijn ding, dus dit was niet mijn favoriete gang. Hoewel het op zich wel een smakelijk gerecht was.

Eendenlever met rabarber
Eendenlever met rabarber

Een ‘palet cleanser’ in de vorm van een mini-tarteletje met rabarber, gele bietjes en een pittig gemberschuim. Na de vettige lever een mooi hapje om alles weer even te resetten voor het toetje!

Tartelette met gemberschuim
Tartelette met gemberschuim

En als toetje stukjes perfecte chocoladecake, een ‘opaline’ gevuld met witte chocolademousse & yuzu, stukjes fruit en ijs van beurre noissette. Och, dit was me een partij lekker! De chocoladecake was heerlijk vol van smaak en dat ijs…. Ik ben sowieso een groot liefhebber van beurre noissette, maar in ijs-vorm had ik het nog nooit gegeten. Een absolute aanrader!

Chocoladecake met beurre noissette ijs
Chocoladecake met beurre noissette ijs

Tip: Restaurant Week

Restaurant Floreyn doet mee aan de restaurant week. Je kunt er in oktober een 6-gangen menu komen eten voor maar €59! Ik zeg, doen!

Adresgegevens: Floreyn restaurant Amsterdam, Pijp: Albert Cuypstraat 31, 1072 CL Amsterdam

2 Reacties

  • Atie
    29 september 2021 at 10:11

    Wat ziet het er allemaal mooi opgemaakt uit!

    Reply
    • Sandra
      30 september 2021 at 05:59

      Ja hè, echte kunstwerken op een bord!

      Reply

Laat een reactie achter