Focaccia maken: het is helemaal niet moeilijk! Deze focaccia met olijven en oregano is heerlijk hartig. Lekker als gerecht bij de borrel, of als bijgerecht bij een kop soep.
Focaccia met olijven
Dit focaccia recept bevat olijven en oregano. Een heerlijke combinatie. Voor de olijven gebruik ik ringetjes zwarte olijf. Deze kun je in de meeste supermarkten wel vinden.
Samen met wat gedroogde oregano en grof zeezout vormt dit een heerlijke vulling voor het luchtige brood.
Focaccia maken


Focaccia maken is niet moeilijk, maar je hebt er wel even geduld voor nodig omdat het deeg tussendoor moet rijzen. Maar eigenlijk is het erg eenvoudig, je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig:
- Bloem
- Olijfolie
- Gist
- Zout
- Suiker
Dit zijn de basis ingrediënten voor een focaccia. En met de vulling kun je natuurlijk alle kanten op! Zo maakte ik al eerder een Italiaans brood met tomaat en rozemarijn, en nu dus focaccia met olijven en oregano.
Gist – is het nog goed?
Koken met gist is op zich niet ingewikkeld, twee tips: gebruik lauw water voor het gistmengsel. Niet kokend heet, maar ook zeker niet koud. En check goed of het gistmengsel na een paar minuten begint te bubbelen. Als dit niet gebeurt, werkt de gist niet meer en moet je even een nieuw papje maken. Zonder gist zal je focaccia niet mooi gaan rijzen, dus wees er 100% zeker van dat je gist nog werkt!
Ik gebruik zelf altijd die groene zakjes gedroogde gist uit de supermarkt, die zijn over het algemeen prima. Eenmaal aangebroken is het alleen niet lang meer houdbaar.
Focaccia bewaren


Ik raad aan om de focaccia met olijven zo snel mogelijk op te eten, eigenlijk het liefste dezelfde dag nog. Als je hem niet aansnijdt en pakt in bijvoorbeeld een grote bijenwasdoek, kun je hem denk ik ook wel een dagje bewaren.
Wil je hem langer bewaren óf heb je direct een dubbele portie gemaakt? Dan kun je de focaccia ook prima invriezen. Pak hem in, bijvoorbeeld in een bijenwasdoek of aluminiumfolie, dan blijft het brood maandenlang goed in de vriezer.
Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.


Nog geen reacties