Focaccia maken: het is helemaal niet moeilijk! Deze focaccia met olijven en oregano is heerlijk hartig. Lekker als gerecht bij de borrel, of als bijgerecht bij een kop soep.
Focaccia met olijven
Dit focaccia recept bevat olijven en oregano. Een heerlijke combinatie. Voor de olijven gebruik ik ringetjes zwarte olijf. Deze kun je in de meeste supermarkten wel vinden.
Samen met wat gedroogde oregano en grof zeezout vormt dit een heerlijke vulling voor het luchtige brood.
Focaccia maken

Focaccia maken is niet moeilijk, maar je hebt er wel even geduld voor nodig omdat het deeg tussendoor moet rijzen. Maar eigenlijk is het erg eenvoudig, je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig:
- Bloem
- Olijfolie
- Gist
- Zout
- Suiker
Dit zijn de basis ingrediënten voor een focaccia. En met de vulling kun je natuurlijk alle kanten op! Zo maakte ik al eerder een Italiaans brood met tomaat en rozemarijn, en nu dus focaccia met olijven en oregano.
Gist – is het nog goed?
Koken met gist is op zich niet ingewikkeld, twee tips: gebruik lauw water voor het gistmengsel. Niet kokend heet, maar ook zeker niet koud. En check goed of het gistmengsel na een paar minuten begint te bubbelen. Als dit niet gebeurt, werkt de gist niet meer en moet je even een nieuw papje maken. Zonder gist zal je focaccia niet mooi gaan rijzen, dus wees er 100% zeker van dat je gist nog werkt!
Ik gebruik zelf altijd die groene zakjes gedroogde gist uit de supermarkt, die zijn over het algemeen prima. Eenmaal aangebroken is het alleen niet lang meer houdbaar.
Focaccia bewaren

Ik raad aan om de focaccia met olijven zo snel mogelijk op te eten, eigenlijk het liefste dezelfde dag nog. Als je hem niet aansnijdt en pakt in bijvoorbeeld een grote bijenwasdoek, kun je hem denk ik ook wel een dagje bewaren.
Wil je hem langer bewaren óf heb je direct een dubbele portie gemaakt? Dan kun je de focaccia ook prima invriezen. Pak hem in, bijvoorbeeld in een bijenwasdoek of aluminiumfolie, dan blijft het brood maandenlang goed in de vriezer.

Focaccia met olijven en oregano
Ingrediënten
- 375 gr bloem
- 180 ml lauw water
- 2 el olijfolie + extra
- 1 tl zout
- 1 tl gist
- 100 gr zwarte olijven (ringetjes)
- 2 tl oregano
- grof zeezout
EXTRA NODIG
- (optioneel)
Zo maak je het
- Doe het lauwe water in een klein kommetje en roer de gist en de suiker erdoor. Laat dit mengsel vijf minuten staan.
- Meng ondertussen de bloem met het zout in een kom en meng de olijfolie erdoor met een houten lepel.
- Nu moeten er belletjes te zien zijn in het gistmengsel. Is dit niet het geval? Dan is je gist niet meer goed en moet je het mengsel even opnieuw maken (gebruik een nieuw pakje gist)
- Voeg het gistmengsel toe aan de bloem en kneed in tien minuten tot een soepel, elastisch deeg.
- Vorm een bol van het deeg en doe een beetje olijfolie in de kom. Doe de deegbol weer terug in de kom, draai hem even om zodat hij lichtjes bedekt is met olie en dek de kom af met een vochtige theedoek.
- Laat het deeg anderhalf uur rijzen op een warme plek (tot het in volume is verdubbeld)
- Vet je aanrecht of andere werkplek lichtjes in met olijfolie en kneed de olijven door het deeg. Vorm er weer een bal van en laat vijftien minuten rusten.
- Druk het deeg daarna uit tot een vierkant van ca 20×30 cm en leg het deeg in een licht ingevette ovenschaal van 20×30 centimeter (heb je die niet? Leg de focaccia met olijven dan op een met bakpapier beklede bakplaat). Dek weer af met de theedoek en laat nogmaals een uur rijzen op een warme plek.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Maak de bovenkant van de focaccia licht vochtig met wat water en maak met je vingertoppen kuiltjes in het brood. Besprenkel de focaccia lichtjes met wat olijfolie en verdeel daarna wat grof zeezout en de oregano over het brood.
- Bak de focaccia in 20 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster.
Voedingswaarden

Nog geen reacties