Zelf focaccia maken is echt helemaal niet moeilijk! Het klinkt misschien als veel werk om zelf brood te maken, maar eigenlijk valt dat best mee. Ja, het kost wel veel tijd, maar de meeste tijd ben je kwijt met het laten rijzen van het deeg, verder heb je er eigenlijk maar weinig omkijken naar! En zeg nu zelf, wat is er nu leuker dan een zelfgebakken focaccia te serveren bij een soepje? Je kunt deze focaccia met tomaat trouwens ook geven bij de borrel (met extra virgin olijfolie en zeezout om te dippen) of als bijgerecht, want het is eigenlijk overal lekker bij. En natuurlijk kun je volop variëren met de topping, ook ui, druiven of olijven smaken bijvoorbeeld heerlijk op een focaccia. Tip: maak gerust twee broden tegelijk, want je kunt focaccia heel goed invriezen.
Focaccia van Andréa
Dit recept voor focaccia met tomaat en rozemarijn heb ik niet helemaal zelf bedacht. Ik deed deze maand namelijk mee aan de Foodblogswap. Bij deze ‘swap’ wordt je gelinkt aan een ander foodblog en het idee is dat je een recept van dat blog maakt, en het iets aanpast zodat jij er je eigen variatie van maakt. Deze maand werd ik gelinkt aan het blog van Andréa Janssen en ik moet zeggen: ik had moeite met het kiezen van een recept! Er staan namelijk zoveel recepten op haar site, dat ik op een gegeven moment een flinke lijst had. Kiezen was lastig maar uiteindelijk werd het toch haar recept voor focaccia. Zelf maakt Andrea deze met basilicum, parmezaan en zeezout. Ik gaf er een twist aan en maakte er een focaccia met tomaat en rozemarijn van. Klassieke smaken uit de Italiaanse keuken die goed samengaan met dit lekkere brood.

Focaccia met tomaat en rozemarijn
Ingrediënten
- 375 gr bloem
- 180 ml lauw water
- 2 el olijfolie + extra
- 0,5 tl zout
- 1 tl gist
- 0,5 tl suiker
- 1 takje rozemarijn
- 10 cherrytomaatjes (liefst in verschillende kleuren)
- grof zeezout
Zo maak je het
- Doe het lauwe water in een klein kommetje en roer de gist en de suiker erdoor. Laat dit mengsel vijf minuten staan.
- Meng ondertussen de bloem met het zout in een kom en meng de olijfolie erdoor met een houten lepel.
- Nu moeten er belletjes te zien zijn in het gistmengsel. Is dit niet het geval? Dan is je gist niet meer goed en moet je het mengsel even opnieuw maken (gebruik een nieuw pakje gist) Voeg het gistmengsel toe aan de bloem en kneed in tien minuten tot een soepel, elastisch deeg.
- Vorm een bol van het deeg en doe een beetje olijfolie in de kom. Doe de deegbol weer terug in de kom, draai hem even om zodat hij lichtjes bedekt is met olie en dek de kom af met een vochtige theedoek.
- Laat het deeg anderhalf uur rijzen op een warme plek (tot het in volume is verdubbeld) Vet je aanrecht of andere werkplek lichtjes in met olijfolie en kneed de lucht uit het deeg. Vorm er weer een bal van en laat vijftien minuten rusten.
- Druk het deeg daarna uit tot een ovaal van ca 18 x 25 cm en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek weer af met de theedoek en laat nogmaals een uur rijzen op een warme plek.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden, halveer de tomaatjes en ris de naadjes rozemarijn van het takje af.
- Maak de bovenkant van de focaccia licht vochtig met wat water en maak met je vingertoppen 20 kuiltjes in het brood. Doe in elk kuiltje een halve cherrytomaat en verdeel de naaldjes rozemarijn over het brood. Besprenkel lichtjes met wat olijfolie en verdeel daarna wat grof zeezout over het brood.
- Bak de focaccia in 20 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties