zoet

Koekjes met bacon en chocolade

koekjes met bacon en chocolade

Ook deze maand deed ik weer mee aan de FoodBlogSwap. Nog nooit van gehoord? Bij de Swap wordt jouw blog gelinkt aan een ander blog. Het is de bedoeling dat je van dit blog een recept kiest, dit iets aanpast en vervolgens jouw versie van het recept publiceert. Al een paar maanden doe ik mee aan de Swap en ik heb inmiddels al veel nieuwe blogs leren kennen, leuk!

Deze maand werd ik gelinkt aan lekkerkopjethee.com. Ik kende dit blog niet niet, maar de leuke naam triggerde me wel meteen! Het mag niet geheel als een verrassing komen dat je op dit blog vooral veel zoete recepten vindt, heerlijk bij een kopje thee natuurlijk. Blogster Edith maakt de lekkerste combinaties, zoals een Salted Caramel Shortcake en Maple bacon double chocolate chip cookies. Ho, wacht… Maple bacon double chocolate chip cookies? Ook ik moest even drie keer lezen maar toen ik dit recept zag, wist ik meteen wat ik wilde maken voor deze FoodBlogSwap. Ik ben namelijk echt een sucker voor bacon én voor de combinatie zoet/zout.

De bacon-koekjes moesten het worden dus. Ten opzichte van het originele recept heb ik een paar dingen aangepast. Zo heb ik extra bacon toegevoegd (gewoon omdat het kan) en de bacon niet gemengd met maple syrup maar gekarameliseerd met suiker. Ook gebruik ik echte roomboter in plaats van margarine. Last but not least verving ik het vanille-aroma. Dat vond ik namelijk niet echt bij de bacon passen. In plaats daarvan koos ik voor whiskey. Als je toch mannelijke koekjes aan het maken bent tenslotte…

Recept koekjes met bacon en chocolade

(voor ca 12 bacon koekjes)

 • 100 gr baconreepjes (vervang eventueel door spekblokjes)
 • 2 tl kristalsuiker
 • 80 gr ongezouten roomboter
 • 80 gr kristalsuiker
 • 1 ei
 • 1 tl whiskey
 • 85 gr bloem
 • snufje zout
 • 75 gr extra pure chocolade

Doe de baconreepjes in een koekenpan en bestrooi met 2 tl kristalsuiker. Laat de bacon op een zacht vuurtje karameliseren, schud regelmatig om. Laat wat afkoelen.

Mix ondertussen de roomboter met de kristalsuiker. Voeg het ei en de whiskey toe en klop nogmaals goed door. Voeg de bloem en het zout toe en meng tot een deeg.

Hak de chocolade in kleine stukjes en roer deze met een spatel door het deeg. Spatel tenslotte de bacon door het deeg en zet het deeg een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm ca 12 hoopjes van het beslag en bak de bacon koekjes in ca 20 minuten mooi goudbruin.

Bewaar de bacon koekjes in de koelkast, maar haal ze een kwartiertje voor je er eentje (of twee…) eet uit, dan zijn ze het lekkerste!

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

6 Comments

 • Reply Sandra

  Bacon in koekjes, interessant… Ga ik ook een keer proberen.

  31 oktober 2015 at 18:07
 • Reply Edith

  Leuk dat je voor dit recept hebt gekozen van mijn blog! Ik hou zelf niet zo van drank in mijn eten, maar het klinkt als een spannende variatie :)

  29 oktober 2015 at 09:28
 • Reply Eef

  Serieus, de combi bacon & zoet heb ik dus gewoon nog nooit geproefd. Toch vind ik het een combi die ik gewoon een keer zou ‘moeten’ proberen. Op de een of andere manier lijkt het me erg lekker! Origineel idee om de vanille voor whisky te vervangen :)

  28 oktober 2015 at 21:25
  • Reply marco's pizza coupons

   – New ZealandI would photograph my nails seeing as I change colour nearly every three days!, My going out party clothes so I can remember that I did look good before I started drinking!, and brother's style cause he inspires my style!

   22 maart 2017 at 09:44
 • Reply Anne-Marie

  Oh zo lekker, zoet met zout! Ik heb toevallig vandaag whiskyroomijs met bacon-karamel crunch gemaakt. Veel dezelfde smaakcombi’s! Moest ook erg lachen om jouw opmerking over de extra bacon (gewoon omdat het kan)!

  28 oktober 2015 at 15:09
 • Reply Simone | Simone's Kitchen

  Oooo koekjes met bacon. Dat zou echt verboden moeten worden… :)) En goeie keus om de margarine met roomboter te vervangen (kookt er uberhaupt nog iemand met margarine??) Ik ga deze onthouden!

  28 oktober 2015 at 08:12
 • Reactie achterlaten