Menu
tips & trucs

Frambozen – rozerode vruchtjes vol antioxidanten

curd met frambozen

Na mijn serie artikelen over groenten, kon een serie over fruit natuurlijk niet uitblijven! In veertien artikelen neem ik jullie mee in de wereld van fruit – van aardbeien tot vijgen. Al eerder vertelde ik je over o.a. citrusfruit en druiven. Vandaag deel zeven: frambozen.

Frambozen

Heerlijk vind ik ze! In de zomer koop ik regelmatig een bakje van deze rozerode vruchtjes. Om zo uit het vuistje te eten – net snoepjes! Maar ik verwerk ze ook in allerlei gerechten.

In smoothies of een frambozen-smoothiebowl bijvoorbeeld, of door de yoghurt. Ook smaken ze heerlijk in allerlei zoete baksels en toetjes. Daarnaast zijn de vruchtjes erg decoratief, dus je gerechtje ziet er al snel heerlijk uit als je het garneert met deze rode vruchten!

Kopen, Bewaren & Bereiden

Eton Mess

Kies exemplaren die er mooi gaaf uit zien. Na aankoop kun je ze het beste in de koelkast bewaren, uitgespreid op een bord op een velletje keukenpapier. Als er rotte exemplaren bijzitten, verwijder die dan zo snel mogelijk voor ze de nog gave vruchtjes aantasten. In de koelkast zijn frambozen ongeveer twee dagen houdbaar.

Je hoeft de vruchtjes voor gebruik alleen maar even af te wassen door ze onder stromend water te houden. Eet ze uit het vuistje, garneer er een gerecht mee, verwerk ze in een lekker zoet recept of pureer ze (eventueel met suiker) tot een saus. Heerlijk over een ijsje!

Zijn frambozen gezond?

Frambozen ontbijtmuffins

Absoluut, zo lees je op gezondheidsnet dat ze bomvol vitamine C zitten, o.a. goed voor je weerstand en energielevel. Ook zijn ze een bron van foliumzuur en dus een slimme keuze als je zwanger bent of dit wilt worden.

Restje frambozen over?

Frambozen cheesecake brownies

Weggooien hoef je dit fruit nooit, want je kunt er ontzettend veel lekkere dingen mee doen:

  • Gebruik ze als topping van je yoghurt, havermout of pannenkoeken
  • Pureer ze met wat (plantaardige) yoghurt of melk tot een smoothie – eventueel in combinatie met ander rood fruit
  • Verwerk in een salade (lekker in combinatie met geitenkaas of mozzarella)
  • Maak er een toetje mee (zie de recepten tips hieronder)
  • Vries ze in om er later een smoothiebowl of milkshake van te maken

Recepten met frambozen

Opgerolde wentelteefjes - wentelteefrolletjtes met lemoncurd en frambozen

Ik ben er gek op, dus je vindt inmiddels al heel wat recepten met frambozen op mijn blog! Een paar favorieten:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter