Menu
zoet

Galette met amandel, kersen en pistache

Galette met amandel

Een galette is echt zó makkelijk om te maken en perfect voor slordige thuiskoks zoals ikzelf! Je hoeft het deeg namelijk helemaal niet netjes uit te rollen voor je het om de vulling heen slaat, het is juist leuk als het er een beetje rommelig uitziet. Lekker rustiek zullen we maar zeggen! Een galette kun je met van alles vullen, zelf gebruik ik er graag de (zure) kersen uit onze eigen tuin voor. Lekker in combinatie met het zoete deeg en de vulling van amandel. De pistachenoten geven een mooi kleurtje en een lekkere crunch aan deze galettetaart.

Amandelgalette

Deze galette wordt gevuld met een mengsel dat ook wel ‘frangipane’ wordt genoemd. Dat is eigenlijk gewoon marsepein, maar dan met een eigeel erdoor. Daar wordt het lekker smeuiig van. Een heerlijke bodem voor de wat zure kersen en knapperige pistachenootjes. Wil je er echt een feestje van maken, dan serveer je de galette met amandel & kersen lauwwarm uit de oven, met een bolletje vanilleijs erbij. Wat warme vanillesaus kan ook. Zalig!

Galette met amandel, kersen en pistache

0 from 0 votes
Course: Taart, ToetjeCuisine: FransDifficulty: Gemiddeld
Voor

8

personen
Voorbereiding

30

minutes
Oventijd

40

minutes
Calories

428

kcal

Een lekker rommelige (rustieke) taart – galette met amandel, kersen en pistache. Extra lekker met een bol vanille-ijs of warme vanillesaus!

Ingrediënten

  • Voor het deeg
  • 225 gr bloem

  • 125 gr boter

  • 1 snufje zout

  • 50 gr poedersuiker

  • 50 ml ijskoud water (zet het ‘t liefste in de koelkast voor je het deeg gaat maken)

  • Voor de amandelvulling
  • 50 gr boter

  • 50 gr suiker

  • 50 gr amandelmeel

  • 1 el bloem

  • 0,5 ei

  • 1 el amaretto (dit kun je ook weglaten als je geen alcohol wilt gebruiken)

  • Voor de vulling
  • 400 gr kersen (ontpit)

  • 35 gr pistachenoten (gepeld)

  • 0,5 ei

  • poedersuiker

  • Eventueel voor erbij
  • vanille-ijs of warme vanillesaus

Bereiding

  • Begin met het deeg. Meng de bloem met het zout en de poedersuiker. Meng de boter er vlug door, door deze door je vingers in het deeg te wrijven zodat er een kruimeldeeg ontstaat. Het deeg zal nu nog niet binden. Voeg een beetje van het koude water toe en kneed weer goed door. Blijf water toevoegen en doorkneden tot het een mooi samenhangend deeg is geworden. Je hebt waarschijnlijk niet al het water nodig. Maak een platte schijf van het deeg en laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de amandelvulling. Laat hiervoor de boter op kamertemperatuur komen en meng deze met de suiker en het amandelmeel. Klop het ei, de amaretto en de bloem erdoor.
  • Ontpit ondertussen de kersen, laat ze goed uitlekken en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Hak de pistachenoten grof en zet ze even apart.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het zo dik is dat je het nog wel kunt omvouwen (iets minder dan een halve centimeter dikte). Het hoeft er absoluut niet netjes uit te zien.
  • Leg het deeg op een bakplaat en besmeer met de amandelpasta, laat aan de randen een centimeter of 2 vrij.
  • Dep de kersen indien nodig nog wat extra droog en verdeel ze over de amandelen. Bestrooi de taart met de gehakte pistachenoten. Sla nu de deegranden om zodat de taart deels wordt bedekt door het deeg.
  • Klop het overgebleven halve ei los en besmeer de randen van het deeg ermee, en bak de taart in 40 minuten gaar.
  • Laat de galette wat afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Opmerkingen

  • De taart is het lekkerste als hij nog een beetje warm is.
Recept galette met amandel

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter