Geglaceerde wortels… Het klinkt wel chique vind je niet? Eigenlijk zijn het gewoon wortels uit de oven met honing en gember! Maar geglaceerde wortels klinkt natuurlijk prachtig, en je kunt deze zoet-kruidige worteltjes dan ook prima serveren tijdens het kerstdiner of een ander feestelijk etentje. Toch is dit gerecht heel snel en makkelijk te maken, én prima voor te bereiden.
Wortel ovenschotel voorbereiden
Maak de ovenschotel met wortel klaar zonder hem af te bakken, en op de dag zelf hoef je hem alleen nog maar even in de oven te schuiven. Lekker makkelijk en dat is wel zo handig met Kerst! Maar laat je niet beperken tot de feestdagen met het op tafel zetten van deze geglaceerde wortels, eigenlijk zijn ze de hele herfst en winter erg lekker! Bijvoorbeeld in combinatie met deze romige aardappelgratin en een stukje vlees (vervanger) of vis.
Wortels uit de oven met honing en gember
Je maakt deze wortels uit de oven extra feestelijk door regenboogwortels te gebruiken, de verschillende kleuren maken dit recept extra mooi om te zien. Maar als je geen regenboogwortels kunt vinden, kun je ook prima gewone bospeentjes gebruiken.
Regenboogwortels
Wist je trouwens dat regenboogwortels vroeger heel gewoon waren? Pas in de 17e eeuw zijn Nederlandse boeren zich gaan focussen op het kweken van oranje wortels. Gelukkig maken die mooie gekleurde wortels nu een comeback en kun je ze soms op de boerenmarkt wel vinden!
Meer Kerst-recepten
Zoek je trouwens nog meer inspiratie voor de feestdagen? Ik heb inmiddels een hele verzameling makkelijke kerst-recepten op mijn blog staan.

Recept geglaceerde wortels met honing, tijm en gember
Ingrediënten
- 800 gr regenboogwortels (of gebruik gewone wortels als je die niet kunt vinden)
- 2 el roomboter
- 2 el honing
- 2 mandarijnen
- 2 tl verse tijmblaadjes
- 2 cm gember
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schrap de worteltjes, was ze en doe ze in een ovenschaal.
- Smelt de boter in een mok in de magnetron en meng de honing er doorheen. Rasp de mandarijnen en doe de rasp en het sap van de mandarijnen bij het boter-honingmengsel. Verdeel de tijm over de wortels.
- Snijd de gember in stukjes en verdeel over de wortels.
- Giet het boter-honing-mandarijnmengsel over de worteltjes en zorg dat de wortels bedekt zijn met het glaceerlaagje.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de geglaceerde wortels in ca 35 minuten gaar of tot ze mooi zacht zijn.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

7 Reacties
Claudia
2 december 2022 at 21:14Hoi!
Stomme vraag misschien…. Maar wat bedoel je precies met de mandarijnen raspen?
De hele manderijn?
Ik ben geen keukenprinses, maar denk dat ik dit wel zou moeten kunnen!
Sandra
9 december 2022 at 19:52Hey Claudia, sorry, ik zie je reactie nu pas! Helemaal geen stomme vraag hoor. Met het raspen van de mandarijn bedoel ik dat je de schil van de vrucht raspt. Dus het oranje gedeelte van de schil, daar zit heel veel smaak aan. Hopelijk lukt het zo!
Rita Berkers
24 juni 2021 at 10:23Hoi Sandra, kan je de mandarijn vervangen door iets vergelijkbaars ? Want mandarijnen zijn niet altijd verkrijgbaar want ik wil dit lekkere gerecht wel een keertje kunnen maken.
Met vriendelijke groet, Rita
Sandra
25 juni 2021 at 19:12Hoi Rita, leuk! De mandarijn geeft wel echt een lekkere smaak en een zoetje aan de wortels. Je zou ook sinaasappel kunnen gebruiken. Ik denk zelfs dat het met een scheutje appelsap ook lekker zal zijn, maar dat heb ik nog niet geprobeerd!
Groetjes, Sandra
Rita Berkers
24 juni 2021 at 10:22Hoi Sandra, kan je de mandarijn vervangen door iets vergelijkbaars ? Want mandarijnen zijn niet altijd verkrijgbaar want ik wil dit lekkere gerecht altijd wel een keertje kunnen maken.
Met vriendelijke groet, Rita
Jacomijn
30 september 2019 at 15:19Op hoeveel graden zet je de oven?
Sandra
1 oktober 2019 at 08:44Hi Jacomijn, wat suf dat ik dat ben vergeten erbij te zetten. Ik heb het direct aangepast: 200 graden! Ik hoop dat je de worteltjes lekker vindt :)
Gr, Sandra