Menu
bijgerechten

Geglaceerde wortels met honing, tijm en gember

Geglaceerde wortels met honing en tijm

Geglaceerde wortels… Het klinkt wel chique vind je niet? Eigenlijk zijn het gewoon wortels uit de oven met honing en gember! Maar geglaceerde wortels klinkt natuurlijk prachtig, en je kunt deze zoet-kruidige worteltjes dan ook prima serveren tijdens het kerstdiner of een ander feestelijk etentje. Toch is dit gerecht heel snel en makkelijk te maken, én prima voor te bereiden.

Wortel ovenschotel voorbereiden

Maak de ovenschotel met wortel klaar zonder hem af te bakken, en op de dag zelf hoef je hem alleen nog maar even in de oven te schuiven. Lekker makkelijk en dat is wel zo handig met Kerst! Maar laat je niet beperken tot de feestdagen met het op tafel zetten van deze geglaceerde wortels, eigenlijk zijn ze de hele herfst en winter erg lekker! Bijvoorbeeld in combinatie met deze romige aardappelgratin en een stukje vlees (vervanger) of vis.

Wortels uit de oven met honing en gember

Je maakt deze wortels uit de oven extra feestelijk door regenboogwortels te gebruiken, de verschillende kleuren maken dit recept extra mooi om te zien. Maar als je geen regenboogwortels kunt vinden, kun je ook prima gewone bospeentjes gebruiken.

Regenboogwortels

Wist je trouwens dat regenboogwortels vroeger heel gewoon waren? Pas in de 17e eeuw zijn Nederlandse boeren zich gaan focussen op het kweken van oranje wortels. Gelukkig maken die mooie gekleurde wortels nu een comeback en kun je ze soms op de boerenmarkt wel vinden!

Meer Kerst-recepten

Zoek je trouwens nog meer inspiratie voor de feestdagen? Ik heb inmiddels een hele verzameling makkelijke kerst-recepten op mijn blog staan.

Recept geglaceerde wortels met honing, tijm en gember

5 from 2 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: KerstNiveau: Eenvoudig
Voor

4

personen
Bereidingstijd

15

minutes
Oventijd

35

minutes
Calorieën

177

kcal

Een lekker bijgerecht voor bijvoorbeeld Kerst. Zoete wortels uit de oven met honing, tijm en gember.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 800 gr 800 regenboogwortels (of gebruik gewone wortels als je die niet kunt vinden)

  • 2 el 2 roomboter

  • 2 el 2 honing

  • 2 2 mandarijnen

  • 2 tl 2 verse tijmblaadjes

  • 2 cm 2 gember

Bereiding wortels uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Schrap de worteltjes, was ze en doe ze in een ovenschaal.
  • Smelt de boter in een mok in de magnetron en meng de honing er doorheen. Rasp de mandarijnen en doe de rasp en het sap van de mandarijnen bij het boter-honingmengsel. Verdeel de tijm over de wortels.
  • Snijd de gember in stukjes en verdeel over de wortels.
  • Giet het boter-honing-mandarijnmengsel over de worteltjes en zorg dat de wortels bedekt zijn met het glaceerlaagje.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de geglaceerde wortels in ca 35 minuten gaar of tot ze mooi zacht zijn.

Opmerkingen

  • Tip: is je honing gekristalliseerd? Zet de pot of de knijpfles in een pan met heet water, dan wordt de honing weer vloeibaar.
Recept wortels met honing en tijm

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

7 Reacties

  • Claudia
    2 december 2022 at 21:14

    Hoi!
    Stomme vraag misschien…. Maar wat bedoel je precies met de mandarijnen raspen?
    De hele manderijn?
    Ik ben geen keukenprinses, maar denk dat ik dit wel zou moeten kunnen!

    Reply
    • Sandra
      9 december 2022 at 19:52

      Hey Claudia, sorry, ik zie je reactie nu pas! Helemaal geen stomme vraag hoor. Met het raspen van de mandarijn bedoel ik dat je de schil van de vrucht raspt. Dus het oranje gedeelte van de schil, daar zit heel veel smaak aan. Hopelijk lukt het zo!

      Reply
  • Rita Berkers
    24 juni 2021 at 10:23

    Hoi Sandra, kan je de mandarijn vervangen door iets vergelijkbaars ? Want mandarijnen zijn niet altijd verkrijgbaar want ik wil dit lekkere gerecht wel een keertje kunnen maken.
    Met vriendelijke groet, Rita

    Reply
    • Sandra
      25 juni 2021 at 19:12

      Hoi Rita, leuk! De mandarijn geeft wel echt een lekkere smaak en een zoetje aan de wortels. Je zou ook sinaasappel kunnen gebruiken. Ik denk zelfs dat het met een scheutje appelsap ook lekker zal zijn, maar dat heb ik nog niet geprobeerd!

      Groetjes, Sandra

      Reply
  • Rita Berkers
    24 juni 2021 at 10:22

    Hoi Sandra, kan je de mandarijn vervangen door iets vergelijkbaars ? Want mandarijnen zijn niet altijd verkrijgbaar want ik wil dit lekkere gerecht altijd wel een keertje kunnen maken.
    Met vriendelijke groet, Rita

    Reply
  • Jacomijn
    30 september 2019 at 15:19

    Op hoeveel graden zet je de oven?

    Reply
    • Sandra
      1 oktober 2019 at 08:44

      Hi Jacomijn, wat suf dat ik dat ben vergeten erbij te zetten. Ik heb het direct aangepast: 200 graden! Ik hoop dat je de worteltjes lekker vindt :)

      Gr, Sandra

      Reply

Laat een reactie achter