Dit recept voor gegrilde aubergine met quinoa was echt een experiment waarvan ik géén idee had of het lekker zou worden. Aubergine is namelijk niet mijn favoriete groente en het heeft heel lang geduurd voordat ik erachter kwam hoe je het lekker klaar kunt maken. Eerst ontzouten en dan grillen met weinig olie is het antwoord! Aubergines hebben namelijk de neiging om olie snel op te zuigen, waardoor het al snel een vettige hap wordt. En dat wil je niet!
Quinoa met aubergine
Dit is namelijk juist een lekker frisse salade, waarin zeker geen vettige aubergine thuishoort! Je serveert deze quinoasalade met gegrilde aubergine dus, maar om het wat frisser te maken gaat er ook wat citroensap in, granaatappel, munt… En voor erbij een schepje yoghurt. Al met al echt een lekker en licht maaltje.
2 Reacties
Stella
10 augustus 2020 at 06:08Hoi Sandra, aubergines hoef je niet te ontzouten. In oudere recepten staat vaak dat je ze met zout moet bestrooien om zo de bittere smaak eruit te halen. Inmiddels is deze bittere smaak, net als bij witlof, er uit gekweekt en is dit ‘ontbitteren’ dus ook niet meer nodig. Ik heb ontdekt dat ik aubergines erg lekker en zacht kan krijgen door ze onder de gril te leggen en bruin te laten worden. Dan in een bak met plasticfolie zodat ze nog nagaren. Bij dikke plakken schuif ik het rooster iets lager in de oven zodat ze tevens meegaren tijdens het grillen. Het is een beetje uitvogelen hoe lang alles moet, maar als ze lekker bruin zijn smaken ze al goed! Succes!
Sandra
18 augustus 2020 at 07:11Hey Stella, bedankt voor dit stukje geschiedenis, interessant en dit wist ik helemaal niet! Zelf ontzout ik de aubergines niet voor de smaak, maar om er vocht aan te onttrekken. Ze nemen dan minder olie op en worden minder vettig is mijn persoonlijke ervaring. Jouw manier om ze in de oven te grillen klinkt ook goed, dat ga ik eens proberen!