Bij mijn slager verkopen ze een gerookte kipsalade. Súperlekker, maar ook altijd een beetje vettig. Het recept geven ze uiteraard niet prijs, maar ik gok dat ze er veel mayonaise indoen.
Gerookte kipsalade maken
Ik besloot zelf eens de keuken in te duiken en te proberen om deze kipsalade na te maken, maar dan iets minder vettig. Het resultaat: dit makkelijke recept voor gerookte kipsalade. Echt in een handomdraai gemaakt, en lekker op een toastje bij de borrel, maar ook heel lekker op brood. Tip voor de Paastafel?
Het is sowieso ontzettend leuk om zelf broodbeleg te maken, bekijk ook eens dit eiersalade recept, deze lekkere jam recepten en dit recept voor hazelnootpasta.
Magere kipsalade
Zoals gezegd wilde ik een minder vettige versie maken van de kipsalade, en daarom verving ik de mayonaise deels door crème fraîche. Als je een wat meer romige salade wilt, kun je prima de rest van de crème fraîche ook vervangen door mayonaise.
Gerookte kipsalade bewaren
Na het maken is de gerookte kipsalade nog wel een dag of twee lekker. Bewaar hem in een goed afsluitbaar bakje of glazen pot in de koelkast.

Gerookte kipsalade – lekker op toastjes en brood
Ingrediënten
- 150 gr gerookte kipfilet (vleeswaren)
- 2 el mayonaise
- 1 el crème fraîche
- 1 tl grove mosterd
- peper, zout, citroensap
- 5 sprietjes bieslook
- 1 takje peterselie
Handig om te hebben
Zo maak je het
- Zet een keukenmachine klaar (als je die niet hebt, gebruik dan een blender of snijd de kipfilet met de hand zo fijn mogelijk)
- Doe de kipfilet, crème fraîche en mosterd in de keukenmachine.
- Voeg de bieslook en peterselie toe, en wat peper, zout en citroensap
- Meng alles in de keukenmachine tot een een mooie grove kipsalade. Proef en breng indien nodig nog verder op smaak met extra peper, zout en citroensap.
- Serveer de gerookte kipsalade met toastjes of brood.
Voedingswaarden

6 Reacties
Louis
8 maart 2023 at 15:52Prima recept. Lekker gemaakt met mandarijn stukjes, walnoten en 4 druppels cognac.
Sandra
9 maart 2023 at 14:08Hmmm, dan is het haast een Waldorf-salade geworden. Zo lekker!!
Janna
10 juni 2022 at 17:03Lekker recept! Ik heb het alleen niet door de keukenmachine gehaald maar grof gehakt. Walnoten erdoor moet ik ook eens proberen!
Sandra
11 juni 2022 at 13:43Slim, dat scheelt weer wat afwas ;-) Fijn dat het heeft gesmaakt!
Anja
22 maart 2022 at 09:07Het was heerlijk, dankjewel! Ik hou altijd wat gerookte kip over nadat ik een maaltijdsalade heb gemaakt, dit is ideaal. Ik heb er wat gehakte walnoten doorgedaan voor de crunch, maar verder jouw recept volledig gevolgd. Dankjewel
Sandra
24 maart 2022 at 13:38Hey Anja, wat leuk om te horen! Oeh, die gehakte walnoten zijn een héél goed idee!