• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Gesuikerde rozenblaadjes zonder ei

    Bijgewerkt: apr 2024 · Geplaatst: aug 2022 door Sandra

    Gesuikerde rozenblaadjes of andere gesuikerde bloemen, wat zijn ze mooi hè? Ze staan altijd prachtig op een taart, cake of dessert bijvoorbeeld. Meestal worden deze decoratieve eetbare bloemen besmeerd met rauw eiwit. Kan dat ook anders?

    Naar recept Naar video
    gesuikerde rozenblaadjes zonder ei

    Vegan gesuikerde bloemen

    Want rauw eiwit gebruiken is niet altijd handig. Zo mag je dit niet eten als je zwanger bent of een zwakke weerstand hebt. Of misschien ben je wel vegan en wil je geen dierlijke producten gebruiken.

    Daarom vroeg ik me af: kun je ook gesuikerde rozenblaadjes zonder ei maken? En ja hoor, dat kan! Ik experimenteerde door de bloemen door een suikerstroop te halen.

    Het eindresultaat is misschien iets minder geraffineerd dan wanneer je eiwit gebruikt, want dat kun je net wat makkelijker dun aanbrengen dan zo'n dikke siroop. Maar ze zien er alsnog mooi uit, toch?

    Eetbare bloemen

    Voor dit gesuikerde bloemen recept is eigenlijk maar één ding echt heel belangrijk: gebruik eetbare bloemen! Dat klinkt misschien als een inkoppertje, maar is het niet... Je kunt hiervoor namelijk geen rozen van de bloemist gebruiken. Die zijn vaak behandeld met chemische middelen die je echt niet binnen wilt krijgen.

    Je kunt wel onbespoten rozen gebruiken uit je eigen tuin, zelf ging ik wildplukken en kwam prachtige rozenbottel-rozen tegen. Let er dan wel op dat er niet net een bij of ander insect dat kan prikken in de bloem zit, en zorg ervoor dat je niet meer dan 20% van de bloemen plukt. Kies ook een plek waar geen auto's rijden in verband met uitlaatgassen op de bloemen.

    Online zijn ook verschillende soorten eetbare bloemen te koop, want je kunt voor dit recept ook andere bloemen dan rozen gebruiken. Denk aan viooltjes bijvoorbeeld, of de Oostindische kers.

    Gesuikerde rozenblaadjes bewaren

    Je kunt de gesuikerde rozenblaadjes zonder ei niet al te lang bewaren, bij mij werden ze na een paar dagen wat slapper. Ik moet er wel bij zeggen dat het erg warm weer was, dat heeft ongetwijfeld meegespeeld.

    Het is belangrijk om ze goed te laten drogen voor je ze gebruikt, het liefste wel een nacht. Vervolgens zou ik ze binnen drie dagen gebruiken. Bewaar de gesuikerde bloemblaadjes op bakpapier, want door de suikerstroop kunnen ze erg plakkerig zijn.

    Rozencake met yoghurt

    Tip: de gesuikerde rozenblaadjes zijn een geweldige garnering voor deze overheerlijke yoghurtcake met rozensiroop en glazuur!

    Recept

    Gesuikerde rozenblaadjes zonder ei op een donkere ondergrond.

    Gesuikerde rozenblaadjes zonder ei

    Vegan gesuikerde bloemblaadjes maken? Het kan!
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 20 blaadjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mengkom
    • kookpan
    • kommetje
    • keukenpincet

    Ingrediënten

    • 12 rozenblaadjes
    • 100 gr suiker
    • 50 ml water
    • fijne kristalsuiker voor het besuikeren
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Laat de rozenblaadjes 10 minuten weken in koud water en laat ze opdrogen op een theedoek. Zo weet je zeker dat de blaadjes goed schoon zijn.
    • Maak een simpele suikersiroop door de suiker en het water zachtjes aan de kook te brengen. Roer de siroop door tot de suiker is opgelost en haal van het vuur. Laat afkoelen tot de siroop niet heet meer is, maar ook niet gaat stollen doordat hij teveel afkoelt.
    • Zet een bakje klaar met fijne kristalsuiker, waar je de rozenblaadjes straks doorheen kunt halen. Leg ook een vel bakpapier klaar.
    • Haal nu één voor één de rozenblaadjes door de siroop (dit gaat het makkelijkste met een keukenpincet), laat ze zo goed mogelijk uitdruipen en wentel ze aan beide kanten door de fijne kristalsuiker. Leg ze op het bakpapier en laat ze volledig opdrogen.
    • Als de siroop teveel is afgekoeld om nog mee te werken, kun je hem weer even snel opwarmen.

    Video

    Notities

    Tip: je kunt het water waar de rozenblaadjes in hebben geweekt, even zeven en bewaren. Lekker om je gezicht mee te deppen.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 19kcal | Koolhydraten: 5g | Vetten: 0.02g | Zout: 0.2mg | Suiker: 5g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.