zoet

Gevulde koeken zelf maken

Gevulde koeken zelf maken

Roze koeken, gevulde koeken, mergpijpen… Typisch van die koeken die je zonder erbij na te denken in de winkelmandje gooit. Maar natuurlijk kun je ze ook gewoon zelf maken. Ik had er zelf eigenlijk nooit over nagedacht om zelf gevulde koeken te maken. Maar bij het doorbladeren van een exemplaar van Allerhande kwam ik een recept voor zelfgemaakte gevulde koeken tegen en ja, waarom zou je het niet eens proberen? Op een winderige zondagmiddag dook ik de keuken om het recept uit te proberen. Ik moet toegeven dat het best wel even een klusje was maar geloof me, als je zelf een keer gevulde koeken hebt gemaakt zul je ze niet snel meer kopen!

Recept gevulde koeken (ca 12 stuks)

  • 400 gr tarwemeel
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 250 gr roomboter (koud)
  • 200 gr amandelspijs
  • 2 kleine eieren
  • Rasp van een 1/2 citroen
  • Extra nodig: bakpapier, ronde uitsteekvorm (diameter 8-9 cm), eventueel 12 garneeramandelen

Zeef het tarwemeel boven een kom en roer de basterdsuiker en een mespuntje zout door het meel. Snijd de roomboter in stukjes en voeg deze toe aan het meel. Voeg 2 el koud water toe en kneed het deeg tot een bal. Verpak de deegbal in folie en laat een uur rusten op een koele plaats (maar niet in de koelkast).

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.

Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de citroenschil er boven en meng er 1 ei door. Kneed goed door en vorm 12 balletjes van het mengsel.

Bestuif je aanrecht met wat bloem en deel de deegbal door de helft. Rol een van de helften uit met behulp van een deegroller. Maak er een lap van met een dikte van ca 2 mm en steek 12 rondjes uit het deeg.

Leg de koekrondjes op de bakplaat en leg op ieder koekje een balletje amandelspijs. Druk de balletjes een beetje plat.

Gevulde koeken - halverwege!

Rol nu de andere helft van het deeg uit en steek ook hier 12 rondjes uit. Leg deze op de andere koekhelften en druk de randen voorzichtig aan.

Ik hield een beetje deeg over en heb daarom sommige koeken nog met een hartje van deeg versierd. Natuurlijk kun je de koeken ook garneren met zogenaamde ‘garneeramandelen’ zodat je koeken er echt uitzien als een traditionele gevulde koek!

Klop het tweede ei los en bestrijk de gevulde koeken met het ei. Bak de gevulde koeken in 15 minuten goudbruin (draai indien nodig halverwege de bakplaat). Laat de gevulde koeken helemaal afkoelen op een rek. Tip: ze zijn het lekkerste als ze nog een klein beetje warm zijn!

Je zelfgemaakte gevulde koeken zijn twee dagen houdbaar.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

6 Comments

  • Reply Marlies

    Hmm ze zien er heerlijk uit! Ik heb dit weekend bokkenpootjes gemaakt. Veel werk, maar het resultaat was heerlijk en zoveel beter dan uit de supermarkt.

    20 september 2016 at 13:07
  • Reply Eef

    Heerlijk! Wat je schrijft, stom dat je sommige dingen niet zelf maakt hé? Daarom ben ik ooit eens in een recalcitrante bui bokkepootjes gaan maken ;) Net als jij zal ik ze niet zo snel meer zelf kopen. Tof blikje trouwens.

    18 september 2016 at 19:32
  • Reply Nicole

    Verse gevulde koeken zijn echt zo lekker! Nooit aan gedacht om die zelf te maken, haha. Heb het recept opgeslagen en ga ze zeker een keer maken

    18 september 2016 at 09:53
  • Reply Anne-Marie

    Ik heb wel een keer zelf gevulde speculaaskoeken gemaakt, volgens mij is dat grotendeels hetzelfde recept. En inderdaad, tegen zelfgebakken kan niets op!

    16 september 2016 at 14:12
  • Reply Atie Groot

    Ziet er lekker uit Sandra!

    16 september 2016 at 08:28
  • Reply Demi | DE KOOKFABRIEK

    Leuk om een keer zelf te maken!

    16 september 2016 at 08:25
  • Reactie achterlaten