zoet

Gingerbread mannetjes | Peperkoek mannetjes

Gingerbread mannetjes maken is leuk!

Gingerbread mannetjes zelf maken stond al een tijd op mijn lijst. Toch bleef ik het maar uitstellen, want als je mij een klein beetje kent, weet je dat mijn fijne motoriek niet zo best is, en dat is bij het maken van zulke mooie versierde koekjes wel essentieel. En denk je nou, ach ze overdrijft vast? Nou nee, hier werd op de basisschool al melding van gemaakt in mijn rapport, haha! Normaal houd ik me dan ook ver van mooi versierde cupcakes en dat soort zaken, maar ja, als ik het nooit probeer leer ik het natuurlijk al helemaal nooit. En toen ik bij Dille&Kamille bij de kassa een koekvormpje zag in de vorm van een gingerbread mannetje, moest ik die wel meenemen. Op een regenachtige zondag toch maar eens de keuken ingedoken en een poging gedaan tot het maken van gingerbread mannetjes en dit is het resultaat!

Peperkoek mannetjes of gingerbread men?

Nog even over de naam van deze koekjes… Deze Amerikaanse koekjes heten ‘gingerbread men’ maar in het Nederlands zijn ze ook wel bekend als peperkoek mannetjes. Waarom ik dan toch de Amerikaanse naam gebruik voor dit recept? Simpelweg omdat de koekjes bomvol staan van de gember! Ik vind deze naam dan ook eigenlijk heel passend.

Voor het decoreren van de gingerbread men kocht ik decoratiestiften van Dr. Oetker bij de supermarkt. Ik zag ze liggen en dacht dat deze perfect zouden zijn om deze koekjes mee te versieren. Zelf glazuur maken kan ook en is ook helemaal niet moeilijk, maar met deze stiften kun je toch iets preciezer werken en dat heb ik hard nodig ;-)

Recept gingerbread mannetjes

(voor ca 30-35 koekmannetjes)

  • 140 gr roomboter
  • 120 gr bruine basterdsuiker
  • 90 gr suikerstroop
  • 1 ei
  • 250 gr bloem
  • 30 gr zelfrijzend bakmeel
  • 3 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • snuf zout
  • Om te versieren: decoratiestiften in wit, rood en groen (ik kocht ze bij de supermarkt, van Dr. Oetker)

Zo maak je de gingerbread mannetjes

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Klop de boter met de suiker romig met behulp van een mixer.
  • Voeg de stroop en het ei toe en klop nogmaals door met de mixer.
  • Voeg de bloem, het zelfrijzend bakmeel en alle specerijen en het zout toe. Spatel alles goed door elkaar met een spatel en kneed daarna met je handen kort tot een mooi egaal deeg.
  • Zet het deeg afgedekt minimaal een half uur in de koelkast, maar eigenlijk liever een aantal uur (denk je nou, daar heb ik helemaal geen tijd voor? Toch doen, want het deeg is erg plakkerig en moet goed koel zijn om een beetje te hanteren te zijn!)
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bestuif je werkblad met flink wat bloem en rol het deeg met behulp van een deegroller (ook deze even bestuiven met bloem) uit tot ca een halve centimeter dikte.
  • Steek met een gingerbread mannetje koekjesvorm koekjes uit en verdeel de koekjes over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Misschien wordt het deeg tussendoor te warm, dan kun je het beste eerst één batch afbakken en het deeg opnieuw een kwartiertje in de koelkast zetten.
  • Bak de koekjes in twee batches in ca 9 minuten gaar. Mijn eerste batch deed ik tien minuten in de oven en toen waren de gingerbread poppetjes net iets te bruin aan de buitenste randjes. Blijf er dus bij en kijk naar het einde van de baktijd even hoe de koekjes eruit zien.
  • Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg de gingerbread mannetjes dan op een rooster tot ze volledig zijn afgekoeld.
  • Nu kun je de koekjes versieren. Laat na het versieren het glazuur even uitharden, daarna zijn je gingerbread koekjes klaar om te serveren.

En mocht het nou allemaal niet zo goed lukken met het maken van de koekjes, dan maak je er gewoon ‘zombie koekjes’ van. Ook hartstikke lekker ;-)

Peperkoek mannetjes - ook wel bekend als zombie koekjes

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten