Menu
drankjes

Glühwein met kaneel en sinaasappel

Gluhwein met kaneel en kardemom

Volgens mij zijn er duizenden glühwein recepten op het internet te vinden. Hmm, terwijl ik dit typ werd ik nieuwsgierig en besloot even gebruik te maken van de welbekende zoekmachine. Als ik zoek op “recept glühwein” levert dat maar liefst 111.000 resultaten op. Wauw! En elk recept is waarschijnlijk net weer een beetje anders… Mijn versie ontstond toen ik na het koken nog bleef zitten met een halve fles rode wijn. Nou lust ik daar best een glaasje van hoor, maar ik besloot er eens glühwein mee te maken. Toch wel lekker op een koude, winterse middag, zo’n glas, warme, kruidige wijn.

Wat voor kruiden gaan er in glühwein?

Zoals gezegd gaan er letterlijk duizenden recepten in de rondte. Elk recept net weer een beetje anders. Ik breng mijn versie op smaak met een paar smaakmakers waar ik dol op ben: kaneel en kardemom. Traditioneel gebruik je ook kruidnagels in glühwein dus die vonden ook hun weg naar de pan, en ik deed er wat sinaasappel in voor een fris accent. Al met al een combinatie van heerlijke, winterse smaakmakers, voor een lekker kruidig glas wijn.

Wat voor wijn gebruiken in glühwein?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Meestal wordt aangeraden om een milde, soepele rode wijn te gebruiken als je glühwein gaat maken, maar ik lees ook wel dat juist een kruidige rode wijn een prima basis is. Een bijzondere fles hiervoor opentrekken is in ieder geval zonde en echt niet nodig als je het mij vraagt, immers maak je de wijn op smaak met allerlei lekkere ingrediënten en een bijzondere wijn komt puur juist het beste tot zijn recht. Een lekker huiswijntje is wat mij betreft helemaal prima!

Meer inspiratie voor de feestdagen

Neem ook eens een kijkje bij mijn andere recepten voor Kerst, voor nog meer culi-inspiratie voor de feestdagen.

Glühwein met kaneel en sinaasappel
Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Glühwein met kaneel en sinaasappel

0 from 0 stemmen
Gang: DrankjeKeuken: WinterNiveau: Eenvoudig
Voor ca

3

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

15

minutes
Calorieën

187

kcal

Zelf gluhwein maken is zó makkelijk, en je kunt het helemaal naar je eigen smaak maken. Deze versie is met kaneel, sinaasappel en kardemom.

Ingrediënten

 • 500 ml rode wijn

 • 1 kaneelstokje

 • 3 kardemompeulen

 • 0,5 sinaasappel

 • 2 el donkere basterdsuiker

Bereiding

 • Doe de rode wijn in een pan en voeg het kaneelstokje toe.
 • Kneus de kardemompeulen (bijvoorbeeld in een vijzel), en voeg toe aan de wijn.
  Snijd de sinaasappel in schijfjes en voeg deze toe.
 • Als je van zoet houdt, voeg dan ook nog de basterdsuiker toe. Je kunt dit ook weglaten maar persoonlijk vind ik het lekkerder mét.
 • Laat het mengsel op een zacht vuurtje 15 minuten trekken – let op dat het niet gaat koken, dan verdampt de alcohol en dat wil je niet – en klaar is je zelfgemaakte glühwein!
  Zeef de wijn en serveer direct.

Opmerkingen

 • Je kunt de gluhwein van tevoren maken en voor het serveren weer opwarmen. Bewaar de wijn tot gebruik in de koelkast.
Recept gluhwein

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hieronder aanmelden. Ontvang je meteen een gratis e-book met vijf exclusieve recepten!

1 Reactie

 • Atie Groot
  26 december 2017 at 16:22

  Wat waren de geglaceerde wortels uit de oven lekker!
  Deze gaan we zeker een keer maken.

  Reply

Laat een reactie achter