drankjes

Glühwein met kaneel en sinaasappel

Gluhwein met kaneel en kardemom

Volgens mij zijn er duizenden glühwein recepten op het internet te vinden. Hmm, terwijl ik dit typ werd ik nieuwsgierig en besloot even gebruik te maken van de welbekende zoekmachine. Als ik zoek op recept glühwein levert dat maar liefst 111.000 resultaten op. Wauw! En elk recept is waarschijnlijk net weer een beetje anders… Mijn versie ontstond toen ik na het koken nog bleef zitten met een halve fles rode wijn. Nou lust ik daar best een glaasje van hoor, maar ik besloot er eens glühwein mee te maken. Toch wel lekker op een koude, winterse middag. Ik breng mijn versie op smaak met een paar smaakmakers waar ik dol op ben: kaneel en kardemom. Traditioneel gebruik je ook kruidnagels in glühwein dus die vonden ook hun weg naar de pan, en ik deed er wat sinaasappel in voor een fris accent. 

Wat voor wijn gebruiken in glühwein?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Meestal wordt aangeraden om een milde, soepele rode wijn te gebruiken als je glühwein gaat maken, maar ik lees ook wel dat juist een kruidige rode wijn een prima basis is voor glühwein. Een bijzondere fles hiervoor opentrekken is in ieder geval zonde en echt niet nodig, immers maak je de wijn op smaak met allerlei lekkere ingrediënten en een bijzondere wijn komt puur het beste tot zijn recht. Een lekker huiswijntje is wat mij betreft helemaal prima!

Recept glühwein met kaneel en sinaasappel

Voor 2-3 bekers

 • 1/2 liter rode wijn
 • 1 kaneelstokje
 • 3 kardemompeulen
 • 1/2 sinaasappel
 • 2 el donkere basterdsuiker

Zo maak je de glühwein 

 • Doe de rode wijn in een pan en voeg het kaneelstokje toe.
 • Kneus de kardemompeulen (bijvoorbeeld in een vijzel), en voeg toe.
 • Snijd de sinaasappel in schijfjes en voeg deze toe.
 • Als je van zoet houdt, voeg dan ook nog de basterdsuiker toe. Je kunt dit ook weglaten maar persoonlijk vind ik het lekkerder mét.
 • Laat het mengsel op een zacht vuurtje 15 minuten trekken – let op dat het niet gaat koken, dan verdampt de alcohol en dat wil je niet – en klaar is je zelfgemaakte glühwein!
 • Zeef de wijn en serveer direct.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

 • Reply Atie Groot

  Wat waren de geglaceerde wortels uit de oven lekker!
  Deze gaan we zeker een keer maken.

  26 december 2017 at 16:22
 • Reactie achterlaten