Gnocchi maken, het stond al tijden op mijn ‘dat wil ik ooit nog eens maken’ lijstje. Maar je weet hoe het gaat met zulke lijstjes, daar kom je dus nooit aan toe. Toch heb ik nu ‘zelf gnocchi maken’ van de lijst af kunnen strepen. Ik maakte geen traditionele aardappel-gnocchi, maar ik maakte gnocchi van zoete aardappel. Een ideetje wat ik tegenkwam op Pinterest. Het zelf gnocchi maken is niet moeilijk, maar het is even een klusje. Echt een weekendgerecht dus. Gelukkig is het wel leuk om te doen! Erbij maakte ik een smaakvolle saus van tomaten met chorizo, ui en Italiaanse kruiden.
Gnocchi – hoe spreek je dat uit?
Best een lastig woord hè? Veel mensen zeggen ‘gnotsjie’ maar dat is niet juist. Je spreekt de naam van dit aardappelgerecht uit als ‘njokkie’. Maar hoe je het ook uitspreekt, lekker is sowieso! Gnocchi maak je van slechts twee ingrediënten: gare aardappel en bloem. Die meng je door elkaar, je rolt er worstjes van waar je weer stukjes van afsnijdt, en die kook je kort. Het resultaat is een heerlijk luchtig ‘kussentje’ van aardappeldeeg. Met de saus kun je natuurlijk volop variëren. Ik maakte een echte comfort food versie: gnocchi van zoete aardappel met chorizo en tomaat. Maar je kunt er ook een romige champignonsaus bij maken, of een tomatensaus met spekjes en pecorino bijvoorbeeld.

Gnocchi van zoete aardappel met chorizo en tomaat
Ingrediënten
- 200 gr zoete aardappel
- 1 eidooier
- 100 gr bloem (bij benadering)
- 1 teen knoflook
- 1 rode ui
- 125 gr chorizo
- 400 gr tomatenblokjes
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1 snufje cayennepeper
Zo maak je het
- Prik de zoete aardappels een paar keer in met een vork en pof ze in de magnetron gaar. Dit duurt een minuut of 5-6. Prik de zoete aardappels in met een vork om te checken of ze gaar zijn, en laat ze goed afkoelen. Daarna kun je ze makkelijk pellen.
- Prak de zoete aardappels zo fijn mogelijk en laat ze daarna volledig afkoelen in de koelkast.
- Meng de eidooier door de zoete aardappel en breng op smaak met peper en zout. Meng daarna vlug de bloem erdoor, probeer niet teveel te kneden want dan kneed je de bloem er helemaal in en heb je waarschijnlijk meer bloem nodig, daar worden de gnocchi wat zwaarder van. Het deeg moet nét niet plakkerig meer zijn, dus het kan zijn dat je iets meer of minder bloem nodig hebt dan de aangegeven hoeveelheid.
- Rol nu vier ‘worstjes’ van het deeg en snijd de worstjes in stukjes van ongeveer een centimeter lang. Rol er overheen met je vork zodat je een mooi reliëfje in de zoete aardappel gnocchi krijgt. Zet de kussentjes op een bebloemd bord in de koelkast tot gebruik.
- Maak ondertussen de saus. Snijd hiervoor de knoflook en de ui fijn en snijdt de chorizo in kleine stukjes. Bak dit in een koekenpan (zonder extra olie) een paar minuten aan.
- Voeg daarna de tomatenblokjes, de Italiaanse kruiden en de cayennepeper toe. Laat de saus op een zacht vuurtje een kwartier pruttelen.
- Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de gnocchi met ongeveer tien stuks tegelijk gaar. Ze zijn klaar als ze naar boven komen drijven.
- Je kunt de gnocchi nu desgewenst nog een paar minuutjes aanbakken in een koekenpan met wat olie, dan krijgen ze een knapperige buitenkant en dat is heel lekker!
- Serveer de zoete aardappel gnocchi met de saus.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties