Menu
hotspots

Goedkoop eten in IJsland – de beste tips

Goedkoop op vakantie naar IJsland? Nee, dat valt niet mee. Het vooroordeel is namelijk waar: IJsland is duur. Toch kun je met wat handige trucs flink wat geld besparen en niet al teveel geld uitgeven aan eten en drinken tijdens je vakantie in IJsland. Ik geef je graag mijn tips voor goedkoop eten in IJsland!

Prijzen in IJsland

Om je een indicatie te geven: reken ongeveer op de volgende prijzen als je in een café of restaurant bent (deze prijzen zijn van juni 2019):

 • Filterkoffie 300-400 ISK
 • Espresso lungo 400-500 ISK
 • Taart 700-900 ISK
 • Belegd broodje 800-900 ISK
 • Bier 600-800 ISK
 • Pizza 2200 – 2800 ISK
 • Burger 2400 – 2900 ISK

Tips voor goedkoop eten in IJsland

 • Het kraanwater van IJsland hoort tot het zuiverste ter wereld. Koop dus geen water, het water is overal drinkbaar. Gewoon een flesje meenemen van thuis en die vullen waar je kunt dus.
 • De bekendste budget supermarkt in IJsland is de Bonus (herkenbaar aan het logo met een varkentje). Dit is de goedkoopste supermarkt en deze kom je in de meeste grote plaatsen in IJsland tegen. Dat is trouwens ook meteen een tip: sla boodschappen in als je in een grote plaats bent, want tussendoor kom je vaak maar weinig (tot helemaal niets!) tegen. Dan heb je altijd iets te eten bij je dat je voor een redelijke prijs hebt gekocht.
 • Neem een voorraad eten mee van thuis. Zelf nam ik granenrepen, granola, pindakaas, jam, spaghetti, theezakjes en noodles mee. Dit scheelde een hoop geld en het is sowieso fijn om het een en ander bij je te hebben. In sommige regio’s vind je namelijk geen supermarkten en zo heb je altijd iets te eten bij je.

Goedkoop eten in IJsland - Skonsur als luch

 • In de supermarkten kun je eenvoudig een goedkope lunch kopen. Wij kochten regelmatig de pannenkoeken die je op de foto ziet. Ze vullen goed en kosten weinig. Je vind ze bij de broodafdeling. Ook een klein bakje Skyr is een goedkope toevoeging aan je lunch. In IJsland vind je Skyr in allerlei smaken (crème brûlée! rabarber/vanille!): lekker, goedkoop en bomvol eiwitten, dus je zit lang vol.
 • Boek guesthouses of hostels. Deze hebben meestal een eigen keuken zodat je zelf eten klaar kunt maken. Dat scheelt een hoop geld, want uit eten gaan in IJsland is duur!

Uit eten in IJsland

Nee, uit eten gaan in IJsland is niet goedkoop. Maar je kunt met wat slimme tips wel een hoop geld besparen. Zo kennen veel cafés en restaurants een happy hour waarbij je twee biertjes voor de prijs van één kunt bestellen. Aangezien een glas bier omgerekend al snel €5-7 kost, loont dit zeker de moeite. Verder is het vragen om een doggy bag heel gebruikelijk. Dus krijg je je pizza niet op? Neem de rest mee in een doggy bag! Ook handig om te weten: het geven van fooi in IJsland is niet ‘verplicht’. Het wordt natuurlijk wel op prijs gesteld maar het hoeft niet. Mijn ervaringen met restaurants in IJsland:

Olafsvik – Hraun Restaurant

Budgettip: bij Hraun hebben ze elke dag happy hour, 2 biertjes voor de prijs van 1 en dat scheelt nogal!

Akureyri – Krua Siam

Een fijne keus als je eens wat anders wilt eten dan een burger of pizza (wat meestal de meest budgetvriendelijke opties zijn). De currys bij Krua Siam zijn erg lekker en de porties groot. Budgettip: ga voor één van de set menu’s. Dan krijg je een voorgerecht en twee hoofdgerechten om te delen voor nog geen 3000 ISK per persoon.

Egilsstadir – Askur Pizzeria & Taproom

In deze toffe ‘taproom‘ vind je op de kaart lekkere, bijzondere pizza’s (die met gans, gekarameliseerde ui en pijnboompitten is een aanrader) en homemade craft-biertjes van de tap. Budgettip: elke dag is er happy hour. Dat is de moeite, want alcohol is erg duur in IJsland.

Höfn – Kaffi Hornid

Kaffi Hornid - Hofn

Niet goedkoop maar bij Kaffi Hornid krijg je lekkere koffie uit een echte koffiemachine (die vind je echt niet overal in IJsland, veelal krijg je filterkoffie) in een flink grote kop. De fish & chips is zalig! Budgettip: de porties zijn hier groot. Deel de fish & chips met zijn tweeën en je hebt een zalige lunch!

Hvolsvollur – Valhalla

Misschien wel het vreemdste restaurant waar ik ooit was maar wel een enorme budgettip: bij je maaltijd krijg je gratis toegang tot het museum waar het verhaal verteld wordt van de Middeleeuwse Saga over Njal en je mag gratis gebruik maken van de pooltafel & de (ik lieg niet) bijl-gooi-baan!

Sulfoss – Krisp

Krisp - Sulfoss

Zeker niet goedkoop maar we waren echt even toe aan iets anders dan een burger of een pizza en dat vonden we hier. Restaurant Krisp heeft een kaart met bijzondere gerechten. Wij kozen de bao buns. Drie kleine bao broodjes met elk een ander beleg. Goddelijk lekker! (al hebben we ‘s avonds nog een zak chips gegeten want de porties waren niet zo groot, haha!)

Heel veel plezier in IJsland!

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter