Menu
kip / Hoofdgerechten

Hele kip uit de oven met honing en mosterd

Hele kip uit de oven met honing en mosterd

Een hele kip uit de oven met groenten en aardappelen? Dat is wel het meest eenvoudige feestmaal wat er is! Zo makkelijk om klaar te maken en een feestje om te eten, want de honing en mosterd geven lekker veel smaak aan de sappige kip. Het klinkt misschien als veel werk om een hele kip klaar te maken, maar in dit recept doet de oven het werk.

Kip met honing-mosterd saus

Haal een heerlijke hele kip bij je slager of poelier en je hoeft de kip alleen maar in te smeren met een mengsel van boter, honing en mosterd. Je schuift hem in de oven en 90 minuten later staat er een hele kip uit de oven op tafel! Een heel makkelijk recept dus.

kip met honing mosterd saus

Feestelijk recept

Een fijne maaltijd voor in het weekend, maar ook een prima maaltijd om tijdens de feestdagen te serveren. Met Kerst bijvoorbeeld. Maar tijdens de Pasen doet zo’n hele kip met groenten en aardappels het ook prima!

Hele kip uit de oven met groenten en aardappels

Het is erg lekker om bij de kip uit de oven groenten en aardappels te serveren. Je kunt er natuurlijk elke soort groenten bij serveren die je wilt. Deze haricots verts met spek of deze wortels met honing zijn er bijvoorbeeld heerlijk bij. En een aardappelgratin is ook een goed bijgerecht.

Extra makkelijk: je kunt de aardappels en groenten tegelijk met de kip in de oven schuiven, dan heb je er geen omkijken naar. Ook heel lekker: serveer de honing mosterd kip met verse friet!

honing mosterd kip
Hele kip uit de oven met honing en mosterd

Recept hele kip uit de oven met honing en mosterd

Een hele kip in de oven bereiden is erg makkelijk. Met deze marinade van honing en mosterd geef je de kip extra veel smaak mee.
3.94 van 48 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediƫnten

Voor de honing-mosterdkip

  • 1 hele kip
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 5 takjes tijm
  • 4 el honing
  • 2 el grove mosterd (Groninger)
  • 3 el zachte boter

Handig om te hebben

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    • Snijd de tenen knoflook in kwarten. Snijd ook de citroen in kwarten. Vul de hele kip met de knoflook, citroen en takjes tijm.
    • Maak een marinade door de boter, honing en mosterd goed door elkaar te mengen. Smeer de kip helemaal in met de marinade.
    • Bak de kip in 75-90 minuten gaar, bedruip de kip tussendoor een paar keer met de uitgelekte honing-mosterd saus en dek de hele kip eventueel na een klein uurtje af met aluminiumfolie als deze te donker wordt.

    Notities

    u003cliu003eEen restje kip smaakt de volgende dag ook nog prima. Lekker met bv frietjes en een salade. Is er niet zoveel over? Verwerk de kip in een salade of eet het gewoon op brood.u003c/liu003e

    Voedingswaarden

    Calories: 521kcal
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
    Recept hele kip uit de oven

    5 Reacties

    • Lieke Huizinga
      6 augustus 2022 at 23:27

      5 sterren

      Ik heb de kip uit de oven vandaag klaar gemaakt. Makkelijk recept, wat voor iedereen te volgen is de smaken laten perfect bij elkaar( ik heb bij de marinade wat citroenrasp gedaan, wat een extra zomers tintje gaf).
      En de citroen met tijm en knoflook in de kip was hemels lekker.
      Nadeel van het recept is dat ik geen koude kip voor de salade gebruiken. De kip is helemaal op gegaan. Er zat geen restje meer op de botjes!
      Zeker voor herhaling vatbaar,

      Reply
      • Sandra
        9 augustus 2022 at 14:27

        Hi Lieke, wat een geweldig compliment, je maakt mijn dag! Hahahaha wel erg jammer dat er niets over was inderdaad.

        Reply
    • Tara
      22 december 2020 at 21:45

      Hoi, bij stap 3 staat bak de kip in 90 min gaar, en bij stap 6 staat zet de aardappelen en wortels bij de kip en bak 45 min, laat u het dan na die 90 min nog een keer 45 min ??

      Groetjes

      Reply
      • Rudolf
        26 februari 2021 at 15:08

        Hallo Tara, er staat: zet de wortels en aardappelen de LAATSTE 45 minuten bij de kip, dus 45 minuten alleen de kip en vervolgens 45 minuten de wortels en de aardappelen erbij!

        Reply
        • Sandra
          27 februari 2021 at 12:49

          Klopt helemaal! Sorry Tara, ik had je reactie over het hoofd gezien. Hoop dat het alsnog is gelukt en dat het gesmaakt heeft!

          Reply

    Laat een reactie achter

    Beoordeling recept