Het is elk jaar weer de vraag: wat moet ik maken met Kerst? Ik zal gelijk maar even toegeven: ook ik vind het nog steeds een beetje stressy om voor een grote groep te koken! Maar wat mij altijd een heleboel rust in mijn hoofd geeft, is zoveel mogelijk gerechten maken die ik helemaal van te voren kan voorbereiden. Natuurlijk deel ik mijn favoriete – goed voor te bereiden – Kerstrecepten met je. Met dit 5-gangen Kerstmenu dat je bijna helemaal kunt voorbereiden, ga jij relaxed de feestdagen in!
Amuse:
Het is altijd leuk om vóór het diner een klein hapje te serveren, een amuse dus. Een paar lekkere suggesties voor de amue:
Blini’s met gerookte zalm – je kunt dit hapje helemaal van te voren maken, ideaal.


Of ga je liever voor deze chique gevulde kwarteitjes met bacon en truffelolie?
Ook erg lekker én super makkelijk te maken (je hoeft ‘m alleen maar de oven in te schuiven) is deze warme camembert uit de oven. Wat toast erbij om te dippen en je hebt een heerlijk warm hapje.
Voorgerechten
Na een lekker hapje is iedereen vast wel klaar voor een voorgerecht. Maak het je ook hiermee vooral niet al te moeilijk!
Coquilles zijn rondom Kerst heel goed verkrijgbaar, en je maakt er in een handomdraai een chique voorgerechtje mee. Je kunt dit gerecht niet vooraf klaarmaken, maar het is heel snel klaar!


Ook heel lekker is deze garnalencocktail, een echte klassieker en zó gemaakt.


Of wat dacht je van dit mooie mini hartige taartje met peren en gorgonzola? Chique en toch heel makkelijk te maken.
Ook lekker:
Hoofdgerecht


Het hoofdgerecht, dat wordt bijvoorbeeld deze heerlijke Beef Wellington.


Ga je liever voor een mooi stuk vis als Kerst hoofdgerecht? Dan kun je ook deze Zalm Wellington maken. Lekker in combinatie met de kruidenkaas en spinazie.


Of maak het jezelf makkelijk met een hele kip uit de oven.


Nog zo’n lekker en makkelijk te maken stuk vlees: beenham. Lekker met een snelle sinaasappelsaus.
Bijgerechten


Haricots verts met spek – vaste prik op de kersttafel en al jaren het meest populaire Kerst recept op mijn blog! De boontjes kook ik al een dag van te voren, en ik omwikkel ze vast met spek. De volgende dag alleen nog even opwarmen in de oven.


Witlof uit de oven – nog zo’n klassieker die elk jaar op tafel komt. Je kunt de schotel voorbereiden door de schotel al helemaal af te bakken in de oven. De volgende dag kun je hem dan (afgedekt met alufolie) nog even opwarmen in de oven en hij kan zo op tafel.


Stoofperen mogen natuurlijk ook niet ontbreken als Kerst bijgerecht. Lekker als bijgerecht maar ook als dessert! Ik kook ze in port waardoor ze een schitterende, dieprode kleur krijgen én een heerlijke smaak.


En natuurlijk verschillende aardappelgerechten: aardappelgratin, aardappelkroketjes en pommes duchesse bijvoorbeeld.
Maak je een lekker stukje vlees klaar met Kerst? Dan is een zelfgemaakte saus super om het helemaal af te maken. Probeer deze champignonsaus of pepersaus eens, heerlijk bij een biefstukje!
Nagerecht


Het leukste gedeelte van het Kerstdiner! Heel traditioneel en altijd goed is een lekkere trifle, maar ook deze ijstaart is feestelijk en lekker.


Eton Mess maak je in een handomdraai en iedereen vindt het heerlijk, beloofd!


Zo’n grote meringue (pavlova) doet het ook altijd goed. Bak de meringue alvast en schep de room en het fruit er vlak voor het serveren op. Zo lekker!


Ook zalig en met een kleine tic: peren uit de oven met spijs en Amaretto.


Echt een feestelijk toetje en je kunt het vooraf klaarmaken: lange vingertaart oftewel een Charlotte Russe.


Dit toetje maak ik steeds opnieuw, het is namelijk zó lekker! Citroenroom met kruimels van zandkoek en wat vers fruit. Fris, romig en zoet.


Liever hartig? Maak dan eens een kaasplankje. Met een paar lekkere kaasjes, toast, wat druiven en een lekkere confituur zit je altijd goed! En je hebt er haast geen voorbereiding aan, ideaal!
Koffie met iets lekkers


Nog niet vol? Serveer dan nog een lekker kopje koffie toe met zelfgemaakte kerstkoekjes, cantuccini, amandelkoekjes of deze heerlijke pure chocoladefudge met cranberry.


In plaats van gewone koffie zou je ook een speciaal kopje koffie kunnen serveren. Deze Spaanse bonbonkoffie bijvoorbeeld, of koffie met Baileys.
Kerst: wat moet ik maken?
Hopelijk heb ik je bij deze wat lekkere tips gegeven om van jouw Kerstdiner een succes te maken. Tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan vind je dit artikel altijd snel weer terug.


1 Reactie
Atie Groot
26 december 2017 at 16:17De stoofperen koken in port, wat een goed idee, ze worden inderdaad heel mooi rood.