Herfstgroenten staan voor mij gelijk aan heerlijk comfort food! En dan dat lekkere herfstfruit: mandarijnen, peren…. Zalig! Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen. Natuurlijk zijn groenten en fruit het lekkerste in het seizoen waarin ze eigenlijk geoogst moeten worden, en daarnaast is het ook nog eens voordeliger! Maar wat zijn nu typische herfstgroenten en -fruit? Ik zet ze graag voor je op een rij, inclusief lekkere recepten uiteraard.
Kool (bloemkool, rodekool, wittekool)
Vroeger moest ik er niets van hebben: kool. Maar nu weet ik beter. Met gekookte roosjes bloemkool maak je me nog steeds niet blij, maar wat dacht je van bloemkoolcurry of Mac & Cheese van bloemkool?
En deze salade van rodekool met appel is een fantastische lunch.
Mandarijn


Mandarijntjes associeer ik altijd meteen met Sint Maarten en Sinterklaas. Heerlijk om zó te eten maar je kunt ze ook verwerken in verschillende recepten. Heel fijn in een andijviesalade of spitskoolsalade, maar probeer ook eens iets anders.
Deze limonadesiroop van mandarijn en sinaasappel bijvoorbeeld. Echt lekker! Ook heerlijk is mandarijnencurd of deze speculaasgranola met yoghurt en mandarijn. Helemaal lekker: deze panna cotta met mandarijn. Heerlijk herfstfruit!
Paddenstoelen (champignons, shiitake, portobello, oesterzwam)


Paddenstoelen, ook weer zoiets wat ik vroeger ab-so-luut niet lustte. Nu vind ik maar weinig groenten lekkerder dan een paddenstoel! Je kunt dus wel stellen dat paddenstoelen tot mijn favoriete herfstgroenten behoren.
Vooral portobello’s zijn favoriet, gevuld met brie en pesto. Even in de oven en dan serveren op een salade, jum! En champignons zijn zo veelzijdig dat je deze zwam erg vaak terug ziet komen op mijn blog. In deze linzenschotel bijvoorbeeld, in risotto of in deze herfstige pasta met spek en champignons. Maar ook in een klassieke champignonragout smaken ze heerlijk.
Peren


Peren zijn zo lekker! Om zo uit de hand te eten, maar ook om te gebruiken tijdens het koken. Wat denk je van een heerlijk toetje zoals deze appel-peren crumble of deze met spijs gevulde peren? Ook deze frangipane-taart met peer is een echte aanrader.
En het is echt herfstfruit, meestal komen ze vanaf ongeveer half september van de bomen af.
Pompoen


Met pompoen heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. Omdat ik het afschuwelijk vind (en een beetje eng!) om ze te snijden. Maar tegenwoordig heb ik daar een trucje voor: ik halveer deze herfstgroente en rooster hem zonder te schillen in de oven. Dan hol je hem daarna zo uit!
De zachte puree die je dan overhoudt is perfect voor soep of als basis voor een pureetje. Of voor deze pompoen-havermout bars bijvoorbeeld.
Pompoen heeft van zichzelf weinig smaak dus je moet hem goed op smaak brengen. Met komijn bijvoorbeeld, deze pompoensoep met komijn was zo lekker dat het een van mijn favoriete soeprecepten is geworden.
Ook deze quiche met pompoen en blauwe kaas is een echte aanrader. Maar pompoen doet het ook prima in zoete recepten, zoals in deze pompoen-cheesecake.
Prei


Dit is nu typisch zo’n herfstgroente die nooit kans krijgt om te verleppen in de groentenla. Eigenlijk gebruik ik prei overal in. Als vervanger voor ui, als extra groente in een ovenschotel of pastasaus… Echt een alleskunner!
Toch hebben deze bescheiden herfstgroenten maar zelden de hoofdrol in een recept, zonde. Dat kan anders en begin daar eens goed mee met deze prei-frittata met garnalen. Gegarandeerd een succesnummer!
Rode biet


Rode bietjes… Als kind heb ik er een overschot aan binnengekregen dankzij de groententuin aan huis. De eerste jaren dat ik op mezelf woonde, heb ik ze dan ook niet gegeten. Inmiddels begin ik ze langzaam weer te waarderen.
Rode bieten zijn erg smakelijk in een smoothie of sapje, dus daar vind je dan ook veel recepten van op dit blog. Deze smoothie met rode biet, appel en gember bijvoorbeeld is lekker fris. Ook in deze rode bieten quiche met geitenkaas smaken ze zalig.
Of wat dacht je van deze bijzondere koude bietensoep? Een gerecht uit Litouwen, waar het heel populair is tijdens de lunch. Probeer het eens, verrassend lekker!
Spruitjes


En dan last but not least in het rijtje herfstgroenten: spruitjes. Ik ben een wandelend cliché wat spruiten betreft, ik vond ze alijd vies vies VIES! De enige manier waarop ik ze nog enigszins te pruimen vond, is geroosterd uit de oven met een flink plas aioli. Het recept vind je hier.
Inmiddels ben ik erachter gekomen dat je spruitjes ook op andere manieren lekker klaar kunt maken, wat dacht je van deze spruitjes ovenschotel met granaatappel en nootjes? Of deze ovenschotel met spruitjes, spek en kaas.
Herfstgroenten
Heb jij nog goede tips voor recepten met herfstgroenten? En wat is jouw favoriete herfstgroente? Laat het me weten in de comments! En een tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan kun je dit artikel over herfstgroenten altijd weer makkelijk terugvinden!


Nog geen reacties