Niks makkelijker dan het zelf maken van appelcompote. Het is echt helemaal niet moeilijk, met een kwartiertje staat de compote al op tafel.
Verschil appelcompote en appelmoes
Appelcompote en appelmoes: dezelfde ingrediƫnten en ook bijna dezelfde bereidingswijze. Voor beide recepten zet je stukjes appel op het vuur met suiker en kaneel, dus wat is het verschil?
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je altijd eerst appelcompote maakt. Om appelmoes te maken, werk je de stukjes appel door een zeef om ze nog fijner te maken.
Welke appels voor appelcompote?
Welke appels het meest geschikt zijn voor het maken van compote, is natuurlijk persoonlijk. Zelf gebruik ik er meestal Jonagold voor. Je kunt ook Elstar, Goudrenet of Cox appels gebruiken.
Over het algemeen kun je aanhouden dat zoetzure, stevige appels geschikt zijn voor het maken van appelcompote. Het is namelijk fijn als je nog wat stukjes appel terugvindt in het mengsel, anders is het natuurlijk meer een moes!
Niet te zoet
Persoonlijk houd ik van een niet al te zoete compote, in dit recept heb ik er daarom voor gekozen om drie eetlepels suiker bij de appels te voegen. Natuurlijk kun je dit volledig aanpassen naar je eigen smaak.
Misschien wil je het nog minder zoet, dan voeg je gewoon iets minder toe. En ben je een zoetekauw? Dan kun je altijd een schepje extra toevoegen.
Bijgerecht, tussendoortje, toetje…
Erg lekker om te eten als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stoofvlees recept, maar ook als tussendoortje of toetje is deze appelcompote erg lekker.
Je zou de compote zelfs kunnen gebruiken als topping voor pannenkoeken of havermoutpap. Kortom: super veelzijdig!
Appelcompote bewaren en invriezen
Laat de compote eerst helemaal afkoelen en bewaar hem vervolgens in een goed afgesloten doos in de koelkast. Dan blijft de compote minstens een week goed.
Het is zelfs mogelijk om de compote in te vriezen. Dan blijft hij maandenlang houdbaar, zo niet langer.

Home made appelcompote – zo gemaakt!
Ingrediƫnten
- 4 appels (bijvoorbeeld Jonagold)
- 45 gr suiker
- 1 tl kaneel
Zo maak je het
- Schil de appels en snijd ze in blokjes.
- Verwarm de appels met de suiker, de kaneel en een kopje water. Breng aan de kook en laat een kwartiertje zachtjes doorkoken. Roer regelmatig even door.
- Vind je de appelcompote te grof? Pureer deze dan heel kort met een staafmixer.
Notities
Voedingswaarden
Bewaar dit recept op Pinterest:

3 Reacties
Johanna
30 september 2022 at 16:50lekker!
Ina
6 september 2022 at 18:07Gewoon een lekker compote zoals het voor mij hoort te smaken
Sandra
7 september 2022 at 08:53Ahhh wat een mooi compliment, dankjewel Ina!