tips & trucs

Hondenkoekjes zelf bakken

Op Dierendag wil je jouw trouwe viervoeter natuurlijk extra verwennen. En niets leukers om dat te doen met zelfgebakken hondenkoekjes! Zelf hondenkoekjes bakken is helemaal niet moeilijk en daarnaast weet je precies wat je er in stopt, geen gekke ingrediënten! Eerder kocht ik een leuke box met daarin wel 100 recepten om zelf hondenkoekjes te kunnen bakken. Ik heb er inmiddels verschillende getest en deel degene die mijn border collie Diesel het lekkerste vond, graag met je! De recepten voor hondenkoekjes heb ik hier en daar wat aangepast om ze nóg makkelijker te maken.

Hondenkoekjes met pindakaas

Voor 15 – 20 stuks

  • 140 gr (volkoren) bloem
  • 80 gr havermoutvlokken
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 el appelmoes (ongezoet)
  • 3 el pindakaas
  • 1 ei
  • bloem

Zo maak je ze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng het tarwemeel met de havermout en het bakpoeder.
  • Voeg de appelmoes, pindakaas, het ei en 30 ml water toe en mix met de mixer (gebruik de deeghaken) tot een mooi deeg.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap met een dikte van ongeveer een halve centimeter.
  • Steek met een koekjesuitsteker (liefst in de vorm van een botje bijvoorbeeld) koekjes uit het deeg en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de hondenkoekjes in 15-20 minuten tot ze een beetje beginnen te kleuren. Laat de koekjes afkoelen in de oven (met de deur op een kier).

Hondenkoekjes met wortel

Zelf hondenkoekjes maken

Voor ca 20 stuks

  • 150 gr bloem
  • 100 gr havermout
  • 50 gr wortel
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el honing
  • 1 el zonnebloemolie

Zo maak je ze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de bloem met de havermout en het lijnzaad.
  • Rasp de wortel en meng de wortel door het bloemmengsel
  • Voeg de honing en de olie toe en zet een kopje water klaar.
  • Voeg ca 50 ml water toe en kneed het deeg goed door tot een samenhangende bal. Voeg indien nodig nog wat extra water toe.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte.
  • Steek met een koekjessteker koekjes uit het deeg en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. De koekjes lopen vrijwel niet uit dus je kunt ze dicht naast elkaar plaatsen.
  • Bak de hondenkoekjes in 25-30 minuten gaar.

Hondenkoekjes met tonijn

Voor 25 – 30 stuks:

  • 1 blikje tonijn op olie
  • 200 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 ml water

Zo maak je ze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Halveer de tenen knoflook.
  • Doe de inhoud van het blikje tonijn samen met 100 ml water en de knoflook in de keukenmachine. Maal goed fijn.
  • Voeg de polenta en het bakpoeder toe en kneed tot een deeg.
  • Vorm balletjes van het deeg (ik maakte er ovalen vormpjes van met een doorsnee van ca 5 centimeter). Het deeg is vrij bros dus je moet goed kneden om het bij elkaar te houden.
  • Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze voorzichtig wat platter. Bak 20 minuten, keer de hondenkoekjes daarna om en bak ze nog 10 minuten. Laat de koekjes nog twee uur nadrogen in de uitgeschakelde oven.

Hondenkoekjes met kruiden

Voor ca 20 – 25 stuks:

  • 200 gr volkoren tarwemeel
  • 50 gr havermout
  • 10 gr gedroogde munt of basilicum
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 120 ml melk
  • bloem

Zo maak je ze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng alle ingrediënten met de deeghaken van de mixer tot een samenhangend deeg (het is een plakkerig deeg!)
  • Bestuif je werkblad en een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot het een dikte heeft van een halve centimeter. Steek er met een uitsteker koekjes uit.
  • Leg de hondenkoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 15-20 minuten tot ze lichtbruin zijn aan de randen en mooi knapperig zijn.

Heb je één van deze koekjes gemaakt? Laat me weten wat je hond er van vond via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Atie

    Wat een leuk idee Sandra voor dierendag!

    4 oktober 2019 at 08:03
  • Reactie achterlaten