Dit recept is van mijn vader. Hij heeft een paar ‘signature dishes’ waaronder gevulde eieren en deze echt Nederlandse Huzarensalade. Aan recepten doet hij niet. Ik krijg een lijst met ingredienten en dat is het wel. Een beetje experimenteren dus met hoeveelheden, maar uiteindelijk rolt er dan wel wat lekkers uit! Onlangs waagde ik me aan zijn recept voor Huzarensalade, met dit als resultaat. Niet het meest fotogenieke gerecht, maar wel erg lekker. Handig om te maken als je veel eters krijgt tijdens een feestje, of serveer het als bijgerecht bij een barbecue.
Geschiedenis van de Huzarensalade
Een bijzondere naam wel, ‘huzarensalade’. Over de herkomst van deze naam doen verschillende verhalen de ronde. Wat het ware verhaal is, weet ik ook niet, maar dit is één van de verhalen die erover de ronde doet. Klinkt best aannemelijk als je het mij vraagt!
De Huzaren waren ruiters. Als je in het leger strijdt, wil je niet zichtbaar zijn voor de vijand. Vuur maken was dan ook uit den boze. Warm eten konden ze vergeten, dus werden er veel koude schotels gegeten. Zoals een salade van aardappels, groenten en vlees. Je raadt het al: de Huzarensalade dus!
Ouderwetse huzarensalade
Het is echt een retro-gerecht hè, zo’n salade? Ik heb expres geprobeerd hem ook zo op te maken zoals hij vroeger meestal werd gepresenteerd: een grote schaal salade, gegarneerd met plakken tomaat en plakjes gekookt ei. Nog wat gedroogde kruiden er overheen gestrooid…
Maar ouderwets of niet: het is niet voor niets een klassieker. Zo’n salade is gewoon ontzettend lekker. Heerlijk bij een barbecue, maar zo’n grote schaal salade doet het ook prima op een buffet. Handig voor feestjes, zoals een verjaardag.
Serveer er nog een grote groene salade naast, en nog wat andere lekkere dingen en je hebt een heerlijk buffet. Een stuk uienkruier of gevuld stokbrood met mozzarella kan er bijvoorbeeld prima naast staan!
Salade over?
Mits de salade niet al te lang buiten de koelkast heeft gestaan op een buffet, kun je hem nog wel een paar dagen bewaren in de koelkast. Bewaar in een goed afsluitbaar bewaarbakje, bijvoorbeeld van deze handige vershouddozen.
Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.


Nog geen reacties