Menu
bijgerechten

Huzarensalade

Huzarensalade

Dit recept is van mijn vader. Hij heeft een paar ‘signature dishes’ waaronder gevulde eieren en deze echt Nederlandse Huzarensalade. Aan recepten doet hij niet. Ik krijg een lijst met ingredienten en dat is het wel. Een beetje experimenteren dus met hoeveelheden, maar uiteindelijk rolt er dan wel wat lekkers uit! Onlangs waagde ik me aan zijn recept voor Huzarensalade, met dit als resultaat. Niet het meest fotogenieke gerecht, maar wel erg lekker. Handig om te maken als je veel eters krijgt tijdens een feestje, of serveer het als bijgerecht bij een barbecue.

Geschiedenis van de Huzarensalade

Een bijzondere naam wel, ‘huzarensalade’. Over de herkomst van deze naam doen verschillende verhalen de ronde. Wat het ware verhaal is, weet ik ook niet, maar dit is één van de verhalen die erover de ronde doet. Klinkt best aannemelijk als je het mij vraagt!

De Huzaren waren ruiters. Als je in het leger strijdt, wil je niet zichtbaar zijn voor de vijand. Vuur maken was dan ook uit den boze. Warm eten konden ze vergeten, dus werden er veel koude schotels gegeten. Zoals een salade van aardappels, groenten en vlees. Je raadt het al: de Huzarensalade dus!

Ouderwetse huzarensalade

Het is echt een retro-gerecht hè, zo’n salade? Ik heb expres geprobeerd hem ook zo op te maken zoals hij vroeger meestal werd gepresenteerd: een grote schaal salade, gegarneerd met plakken tomaat en plakjes gekookt ei. Nog wat gedroogde kruiden er overheen gestrooid…

Maar ouderwets of niet: het is niet voor niets een klassieker. Zo’n salade is gewoon ontzettend lekker. Heerlijk bij een barbecue, maar zo’n grote schaal salade doet het ook prima op een buffet. Handig voor feestjes, zoals een verjaardag.

Serveer er nog een grote groene salade naast, en nog wat andere lekkere dingen en je hebt een heerlijk buffet. Een stuk uienkruier of gevuld stokbrood met mozzarella kan er bijvoorbeeld prima naast staan!

Salade over?

Mits de salade niet al te lang buiten de koelkast heeft gestaan op een buffet, kun je hem nog wel een paar dagen bewaren in de koelkast. Bewaar in een goed afsluitbaar bewaarbakje, bijvoorbeeld van deze handige vershouddozen.

Huzarensalade

5 from 3 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: Buffet, BBQ
Voor

6

personen
Bereidingstijd

30

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calorieën

217

kcal

Huzarensalade is ideaal voor een feestje, buffet of barbecue. Je kunt er met veel mensen van eten en het is goed van tevoren voor te bereiden.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 500 gr 500 vastkokende aardappels

  • 2 2 eieren

  • 125 gr 125 corned beef

  • 1 1 appel

  • 1 1 sjalotje

  • 2 2 augurken

  • 4 el 4 mayonaise

  • 1 el 1 curry

  • 1 tl 1 kerrie

  • een paar druppels een paar worcestershiresaus

  • 1 1 tomaat

  • Eventueel voor erbij: Amsterdamse uitjes

Bereiding

  • Snijd de aardappels in heel kleine blokjes van maximaal een halve centimeter bij een halve centimeter. Kook de blokjes aardappel in 10 minuten in water met wat zout gaar. Giet af en laat afkoelen.
  • Kook de eieren in 6 minuten hard en laat afkoelen. Snijd een van de eieren zo fijn mogelijk en meng deze door de aardappelblokjes.
  • Snijd de corned beef, appel, sjalot en augurk zo fijn mogelijk en meng deze door de aardappels.
  • Breng de huzarensalade op smaak met de mayonaise, curry, worcestershiresaus, kerrie en peper en zout naar smaak.
  • Snijd de tomaat en het overgebleven ei in plakken en garneer de huzarensalade ermee.

Opmerkingen

  • Bewaar kliekjes huzarensalade goed afgedekt in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Ouderwetse huzarensalade recept

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter