IJskoffie, vroeger moest ik er niets van hebben maar nu vind ik het zo ontzettend lekker. Ik ben een echte koffieleut en kan niet zonder mijn 2-3 kopjes koffie per dag. Maar, in de zomer heb ik niet altijd zin in een bakje warme koffie en dan is zo’n koude koffie een hele lekkere variatie.
Altijd met suiker
Zo’n koude, zoete koffie is over het algemeen niet zo gezond, maar zo vaak drink je het niet en daarom maak ik ‘m áls ik ijskoffie maak, wel heel lekker. Gewoon met suiker dus! Naast mijn standaard recept voor ijskoffie, geef ik je ook nog twee heerlijke variaties.
De eerste is een variant met gecondenseerde melk in plaats van suiker (daar wordt je drankje heerlijk romig van, echt een aanrader) en een recept voor ijskoffie met Baileys. Een lekker volwassen versie met een tic.
Koffie-ijsblokjes
Nog een handige tip als je het lekker vindt om je drankje extra koud te drinken. Je kunt dan uiteraard gewone ijsklontjes gebruiken, maar dat zal je drankje wel een beetje verdunnen. Je kunt ook een kopje sterke koffie in een ijsklontjes-vorm gieten en dit invriezen. Dan heb je daar geen last van en het staat ook nog eens heel tof, van die donkere ijsklontjes!
Gewone ijskoffie
Per persoon
- 1 sterke koffie of espresso
- 3 tl suiker
- 100 ml melk
- 3 ijsblokjes
Zo maak je de ijskoffie met suiker
- Zet een kopje sterke koffie of espresso en roer de suiker er direct doorheen. Nu de koffie warm is, kan de suiker goed oplossen en als de koffie is afgekoeld lukt dat niet meer zo goed.
- Zet de koffie in de koelkast en laat volledig afkoelen.
- Roer voor het serveren de melk en de ijsblokjes door de koffie en serveer direct.
IJskoffie met amandelmelk
Dit maak je net als het recept hierboven, maar je gebruikt plantaardige melk om de koffie te maken. Zo maak je eenvoudig een vegan ijskoffie!
IJskoffie met gecondenseerde melk
Per persoon
- 1 sterke koffie of espresso
- 2 el gecondenseerde melk
- 100 ml melk
- 3 ijsblokjes
Zo maak je de ijskoffie met gecondenseerde melk
- Zet een kopje sterke koffie en roer de gecondenseerde melk erdoorheen. Zet in de koelkast om af te laten koelen.
- Meng de melk door de koffie en doe drie ijsblokjes in de koffie. Serveer direct.

Tip: dit recept is ook een heerlijke basis voor deze ijskoffie-ijsjes! De gecondenseerde melk is trouwens ontzettend lang houdbaar, dus giet de rest van het blikje in een potje en bewaar het in de koelkast om nog vaker van dit zoete drankje te genieten.
IJskoffie met Baileys
Als laatste nog een heerlijke variatie ‘met een tic’. Met een scheutje Baileys erdoor krijgt jouw koude koffie een heerlijk extraatje!

IJskoffie met Baileys
Ingrediënten
- 1 sterke koffie of espresso
- 3 tl suiker
- 25 ml Baileys
- ijsblokjes (optioneel)
Zo maak je het
- Zet een kopje sterke koffie of espresso en roer de suiker er direct doorheen zodat deze goed oplost.
- Zet de koffie in de koelkast en laat volledig afkoelen.
- Roer voor het serveren de melk, de likeur en eventueel wat ijsblokjes door de koffie en serveer direct.
Voedingswaarden

Nog geen reacties