Menu
desserts

IJstaart met aardbeien en meringue

ijstaart met aardbeien

Is het geen plaatje, deze ijstaart met aardbeien, citroen en meringue? Een super feestelijk en ultiem zomers toetje als je het mij vraagt! De laagjes roomijs en aardbeien wisselen elkaar mooi af, en onderop de ijstaart vind je nog een heerlijke bodem van spritskoekjes. Een ideaal toetje voor een gezellig etentje!

Eton Mess ijstaart

ijstaart met citroen en aardbeien

Eigenlijk zou je dit ook een Eton Mess ijstaart kunnen noemen, het heeft namelijk alle ingrediënten van het klassieke Eton Mess toetje: vers zomerfruit, room en meringue.

Dit toetje is al waanzinnig lekker, maar ik kan je verklappen dat het ook in de vorm van een ijstaart erg lekker is!

Citroensap of limoncello

toetje met limoncello

In dit recept kun je ervoor kiezen om in plaats van citroensap, limoncello te gebruiken. Deze Italiaanse citroenlikeur is heerlijk, en door de alcohol blijft het ijs ietsje zachter van structuur. Een glaasje limoncello serveren bij de ijstaart, is natuurlijk ook een goed idee!

Maar als je liever een alcoholvrije ijstaart maakt, kun je net zo goed citroensap gebruiken.

IJstaart met aardbeien bewaren en ontdooien

eton mess ijstaart

Als je de ijstaart wilt serveren, raad ik aan om hem ongeveer 20-30 minuten voor het serveren uit de vriezer te halen. Misschien komt hij een beetje lastig uit de vorm, dan kun je het beste even met een (warm) mes langs alle zijkanten gaan. Daarna kun je hem op een plank storten en in plakken snijden.

Eet je de ijstaart niet in 1x op? Dat geeft niet, in de vriezer is de taart nog maandenlang houdbaar. Houdt er wel rekening mee dat het proces van deels ontdooien en weer bevriezen, meestal niet zo gunstig is voor het ijs. Het wordt dan wat ‘ijziger’.

Begin op tijd!

Houdt er rekening mee dat je best een tijdje bezig bent met dit recept. Elke laag moet namelijk minimaal drie kwartier bevriezen voor je de volgende laag er op kunt doen, en daarna moet de ijstaart met aardbeien nog minimaal zes uur de vriezer in. Begin dus ruim van tevoren met dit recept.

IJstaart met aardbeien en meringue

5 from 3 stemmen
Gang: ToetjeKeuken: ZomerNiveau: Gemiddeld
Voor ca

10

plakken
Voorbereiding

30

minutes
Invriezen

11

hours 
Calorieën

387

kcal

Een zomerse ijstaart met aardbeien, citroen en meringue

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • Voor de kwark-laag
  • 500 gr 500 volle kwark

  • 250 ml 250 slagroom

  • 3 el 3 citroensap of limoncello

  • 80 gr 80 suiker

  • 100 gr 100 meringue

  • Voor de aardbeienlaag
  • 300 gr 300 aardbeien (vers of diepvries)

  • 3 el 3 citroensap of limoncello

  • 3 el 3 suiker

  • Voor de bodem
  • 75 gr 75 boter

  • 175 gr 175 spritskoekjes

  • Voor de garnering
  • 25 gr 25 meringue

  • optioneel: aardbeiensaus

  • Extra nodig
  • rechthoekige cakevorm

  • bakpapier

Bereiding

  • Begin met het maken van de aardbeienlaag. Doe hiervoor de aardbeien met de suiker en het citroensap/limoncello in een hoge kom en pureer met de staafmixer helemaal glad.
  • Klop nu de slagroom stijf en verkruimel de meringues grof.
  • Meng de suiker en het citroensap/limoncello door de kwark, en spatel de slagroom er luchtig door.
  • Je kunt nu een flinke lepel van het kwarkmengsel door de aardbeien mengen. Het mengsel wordt dan wel lichter van kleur en je zult een minder groot contrast in de laagjes zien dan op mijn foto’s. Echter, als je de aardbeien ‘puur’ invriest, worden ze een beetje ijzig. Persoonlijk zou ik dus de eerste optie aanraden!
  • Schep nu een derde van het kwarkmengsel in een kom, en meng er een derde van de meringues doorheen. Schep dit mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm en zet voor minimaal drie kwartier in de vriezer.
  • Schep er vervolgens de helft van het aardbeienmengsel op, verdeel goed en vries weer minimaal drie kwartier in.
  • Herhaal stap 5 & 6 nog een keer en herhaal daarna stap 5 nog een keer.
  • Verkruimel de spritskoekjes (in de keukenmachine, of doe ze in een stevige diepvrieszak en rol er met een deegroller overheen tot ze goed fijn zijn). Smelt de boter en meng de koekkruimels erdoorheen.
  • Schep de koek op de ijstaart en smeer het mooi vlak uit. Vries de ijstaart nog minimaal 6 uur in.
  • Garneer de ijstaart met de rest van de meringue, en eventueel wat verse aardbeien en/of aardbeiensaus.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

recept aardbeien ijstaart

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter