Menu
Hoofdgerechten

Indiase thali: van alles wat

India

In de Indiase keuken draait het allemaal om het creëren van een combinatie aan smaken door het gebruik van specerijen en kruiden. De Indiase filosofie in de vorm van de Ayurveda oefent in grote mate invloed uit op de eetgewoonten in India. Volgens deze traditionele geneeswijze moeten de zes basissmaken in elk gerecht terugkomen om zo tot een ideale balans te komen voor een gezond lichaam. De thali voldoet aan deze eis door de vele afwisselende gerechtjes die erop gepresenteerd worden en is dé oplossing voor mensen die niet kunnen kiezen of een verhoogde eetlust hebben. In dit artikel lees je meer over de oorsprong van dit gerecht, de ingrediënten en het aanvragen van een visum India in het geval je na het lezen overgehaald bent de volledige smaakervaring in het land zelf te beleven.

Oorsprong van de thali

De thali is genoemd naar de schaal waarop de gerechtjes geserveerd worden. Vele gerechten in India sluiten aan bij de filosofie van Ayurveda. Er zijn daarin een aantal regels opgesteld met als doel een zo lang en gezond mogelijk leven te leiden. Men gelooft daarbij dat elke ziekte het resultaat is van onevenwichtigheid. Voedsel kan als oorzaak gelden voor het ontstaan ervan, maar vormt tegelijkertijd ook de oplossing om de balans in het lichaam te herstellen. Daartoe zou iedere maaltijd in het ideale geval de zes basissmaken moeten combineren: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en astringent (een samentrekkende smaak). Om deze reden is elk van deze smaken vertegenwoordigd in de traditionele thali.

De herkomst van de thali is ook te verklaren aan de hand van de status die voedsel in het verleden innam in India. Al in de oudheid was het kunnen aanbieden van een grote verscheidenheid aan voedsel namelijk een belangrijk middel om je welvarendheid te tonen.

Thali geserveerd in India

De thali wordt opgediend in een thali, een zilverkleurige schaal van staal of metaal. Gouden thali’s zijn ook niet ongewoon, maar worden anders dan de zilverkleurige schalen niet gebruikt bij speciale aangelegenheden. Op het bord staan bijpassende katori’s, de kommen waarin de gerechten zitten om deze zo gescheiden te houden, en een drinkglas. Bijpassend zilverwerk zorgt ten slotte voor een kleurrijk geheel dat een foto waard is.

Als je een thali bestelt in India worden er veel kleine porties van gerechten op een schaal geserveerd. In de meeste gevallen bestaat er tussendoor de mogelijkheid deze kleine gerechtjes bij te bestellen. Op een thali kun je gemakkelijk tien tot vijftien gerechten kwijt, waardoor het heel goed mogelijk is dat je het niet op krijgt. Omdat in de meeste delen van India rijst het hoofdbestanddeel van gerechten uitmaakt, wordt in het midden van de schaal meestal een bolletje rijst gepresenteerd. In een Noord-Indiase thali kun je ook tarwebrood in plaats van rijst tegenkomen, vaak in de vorm van paratha’s of roti. Daarnaast mogen ook de groentes niet ontbreken. Doorgaans bevatten thali’s traditionele gerechten naast inheemse specialiteiten bereid met lokale, seizoensgebonden ingrediënten. De prijzen van een thali zijn afhankelijk van het aantal en soort gerechtjes en variëren dan ook enorm. Voor de vegetariërs onder ons is het goed te weten dat er ook altijd vegetarische thali’s aangeboden worden. Het overgrote deel van de Indiërs is namelijk vegetariër.

Zelf aan de slag met een thali

Maak je zelf vaker Indiase gerechten klaar en wil je wat te kiezen hebben of een variatie aanbrengen in de gerechten, dan is het wellicht een idee het eens op deze traditionele manier te proberen. Ga je voor bekende thali’s zoals de Gujarati thali, de Rajasthani thali, de Zuid-Indiase thali of de Punjabi thali, waarin rijst gecombineerd met verschillende groentegerechtjes en curry’s, of stel je de thali liever zelf samen? Je kunt de thali zo simpel of moeilijk maken als je zelf wilt. Zorg er wel voor dat er in ieder geval rijst of brood op de schaal terug te vinden is. Mocht brood je voorkeur genieten, dan kun je de typische chapati’s of naan bereiden als onderdeel van de thali.

Visum aanvragen

Voor de volledige ervaring van de traditionele thali zul je een bezoek aan het land moeten brengen. Een visum aanvragen is dan noodzakelijk. Vraag het visum voor India gemakkelijk en eenvoudig aan. U hoeft hiervoor niet meer in persoon naar de ambassade of het consulaat, maar kunt de aanvraag vanuit thuis indienen via het online aanvraagformulier. Ga voor je je aanvraag indient wel na welk type visum voor jouw situatie geschikt is en welke voorwaarden in dat geval van toepassing zijn. De geldigheid van het visum India bedraagt voor alle visumtypes een heel jaar.

Dit artikel is een gesponsord artikel (advertorial). Voor meer informatie over gesponsorde artikelen, verwijs ik je graag naar mijn disclaimer.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter