bijgerechten

Ingemaakte rode ui – zelf pickles maken

Ingemaakte rode ui - pickles maken

Zelf pickles maken is een handige manier om groenten te conserveren. Fijn als je bijvoorbeeld een moestuin hebt en niet alles tegelijk kunt opeten. Groenten inmaken met wat zuur is dan een goede optie om langer te kunnen genieten van je zelf geteelde groenten. Maar ook als je geen moestuin hebt en gewoon wilt genieten van wat zuur bij je gerecht, kun je er natuurlijk voor kiezen om groenten in te maken. In dit geval ging ik voor ingemaakte rode ui, erg lekker bij een salade (verse rode ui vind ik hiervoor vaak te scherp, maar als je rode ui inmaakt, gaat dat scherpe randje er vanaf).

Wat zijn pickles?

Pickles zijn een ander woord voor ingemaakte groenten die je langer houdbaar maakt dankzij het gebruik van een zuur, zoals azijn. In dit geval geef ik je het recept voor ingemaakte rode ui, maar je kunt ook allerlei andere soorten groenten inmaken, augurken zijn het meest bekend, maar je kunt ook andere soorten groenten in het zuur leggen. Denk bijvoorbeeld aan wortels. Deze ingemaakte rode ui smaakt heel lekker als topping bij taco’s of een broodje pulled pork, maar je kunt er ook een salade of een sandwich mee opleuken. Erg handig om een potje uien in het zuur in je koelkast te hebben staan, het is ook lang houdbaar.

Recept ingemaakte rode ui

Voor 1 potje

  • 1 grote of 2 kleine rode uien
  • 200 ml appelazijn of rodewijnazijn
  • 1 el suiker
  • flinke snuf zout
  • 10 peperkorrels
  • 5 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes

Zo maak je de zoetzure uien 

  • Snijd de uien in halve ringen, snijd ze lekker fijn. Overgiet de uien met kokend water, giet ze af en doe ze daarna in een gesteriliseerde, goed afsluitbare pot. Een pot kun je goed steriliseren door hem enkele minuten in kokend water te houden en op te laten drogen op een schone theedoek.
  • Verwarm 200 ml water en los hier de suiker en het zout in op. Meng de azijn erdoor en giet het mengsel over de rode ui.
  • Voeg de peperkorrels, kruidnagels en laurier toe en sluit de pot af. Laat de smaken minimaal 24 uur intrekken. Bewaarde ingemaakte rode ui eenmaal geopend, in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt? Tag me via Facebook, Instagram of Twitter of gebruik de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten