Ingemaakte rode ui is lekker bij heel veel gerechten! Zelf pickles maken is een handige manier om groenten te conserveren. Fijn als je bijvoorbeeld een moestuin hebt en niet alles tegelijk kunt opeten. Groenten inmaken met wat zuur is dan een goede optie om langer te kunnen genieten van je zelf geteelde groenten.
Rode ui inmaken
Maar ook als je geen moestuin hebt en gewoon wilt genieten van wat zuur bij je gerecht, kun je er natuurlijk voor kiezen om groenten in te maken. In dit geval ging ik voor ingemaakte rode ui, erg lekker bij een salade (verse rode ui vind ik hiervoor vaak te scherp, maar als je rode ui inmaakt, gaat dat scherpe randje er vanaf).
Wat zijn pickles?
Pickles zijn een ander woord voor ingemaakte groenten die je langer houdbaar maakt dankzij het gebruik van een zuur, zoals azijn. In dit geval geef ik je het recept voor rode ui inmaken, maar je kunt ook allerlei andere soorten groenten inmaken, augurken zijn het meest bekend, maar je kunt ook andere soorten groenten in het zuur leggen. Denk bijvoorbeeld aan wortels, of radijsjes.
Lekker bij pulled pork, salades, broodjes…
Deze ingemaakte rode ui smaakt heel lekker als topping bij taco’s of een broodje pulled pork, maar je kunt er ook een salade, een burger of een sandwich mee opleuken. Erg handig om een potje uien in het zuur in je koelkast te hebben staan, het is ook lang houdbaar.
Verschillende smaakmakers
In deze variant kies ik voor peperkorrels, laurier en kruidnagel om de groenten in te maken. Maar experimenteer lekker met wat er in je voorraadkast staat! Steranijs is bijvoorbeeld ook een bijzondere smaakmaker. En varieer ook eens met verschillende soorten azijn.
Ingemaakte rode ui bewaren
Om je ingemaakte rode ui lang houdbaar te maken, zorg je ervoor dat de weckpot (of andere goed afsluitbare pot) brandschoon is. Dit gaat het beste door hem uit te koken. Bewaar de pickles in de koelkast, dan blijven ze in principe wel maanden goed (ik weet niet precies hoe lang, want zo lang houden ze het bij mij niet vol ;-))
Variatie; ingelegde radijs
Radijs kun je ook heel goed inmaken. Ik gebruikte daarvoor onderstaand pickles recept, waarbij ik de azijn verving door frambozenazijn, en in plaats van kruidnagel, steranijs toevoegde aan het potje.


Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.
Nog geen reacties