Deze Italiaanse stoofpot met kip vind ik echt een feestje om op tafel te zetten. Bomvol smaakmakers (olijven! pesto! knoflook! ui!) en hij is nog ontzettend makkelijk te maken. Met wat stokbrood om de saus op te deppen, of wat pasta of zelfs rijst erbij, is dit een heerlijk recept.
Kip cacciatore
Kip cacci-watte? Kip cacciatore! Cacciatore betekent ‘jager’ in het Italiaans, en dit verwijst naar de manier waarop de jagers kookten. Met simpele, maar goede ingrediënten. En alles in één pan natuurlijk, want als je de natuur in trekt heb je meestal geen fornuis tot je beschikking.
De jagers maakten deze Italiaanse stoofpot vaak met stukken kip, maar ook wel met konijn. Vaak wordt in deze jachtschotel ook rode wijn gebruikt om de schotel op smaak te brengen. Je kunt dit ook achterwege laten en vervangen door extra bouillon als je geen alcohol wilt gebruiken (hoewel een groot deel van de alcohol zal verdampen).
Tip tussendoor: als je fan bent van stoofpotten vind je deze ouderwetse hachee vast ook heel lekker, en deze snelle biefstukstoof.
Italiaanse stoofpot
Net als bij ieder klassiek Italiaans gerecht heeft natuurlijk iedere mama haar eigen recept voor kip cacciatore. Als ik even snel een rondje Google kom ik een hoop recepten voor deze Italiaanse stoofpot tegen, en ze zijn allemaal weer anders. Hier komt mijn recept:

Italiaanse stoofpot met kip – Kip cacciatore
Ingrediënten
- 4 kippendijen (je kunt ook de poten gebruiken)
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- 2 blikken tomatenblokjes (á 400 gram)
- 200 ml kippen- of groentenbouillon
- 200 ml rode wijn*
- 1 el tijm
- 1 el oregano
- 3 blaadjes laurier
- 85 gr groene olijven met citroen (blikje)
- 75 gr zwarte olijven in schijfjes
- 2 el kappertjes
- 2 el groene pesto
- 1 rode paprika
- 250 gr kastanjechampignons
Zo maak je het
- Verhit wat boter in een ruime pan en bak de stukken kip hierin aan, zodat ze aan alle kanten mooi bruin zijn.
- Snijd ondertussen de ui, knoflook en selderij fijn en voeg deze toe aan de pan. Bak ze een paar minuten mee.
- Voeg de wijn, bouillon, tomatenblokjes, kruiden, olijven en de pesto toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Laat de Italiaanse stoofpot een half uurtje pruttelen op een zacht vuur.
- Snijd ondertussen de paprika en de champignons en voeg deze toe aan de pan. Laat nog een kwartiertje zachtjes verder stoven.
- Serveer de kip cacciatore met stokbrood of pasta.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties