Menu
Hoofdgerechten / kip

Italiaanse stoofpot met kip – Kip cacciatore

Italiaaanse stoofpot met kip - Kip cacciatore

Deze Italiaanse stoofpot met kip vind ik echt een feestje om op tafel te zetten. Bomvol smaakmakers (olijven! pesto! knoflook! ui!) en hij is nog ontzettend makkelijk te maken. Met wat stokbrood om de saus op te deppen, of wat pasta of zelfs rijst erbij, is dit een heerlijk recept.

Kip cacciatore

Kip cacci-watte? Kip cacciatore! Cacciatore betekent ‘jager’ in het Italiaans, en dit verwijst naar de manier waarop de jagers kookten. Met simpele, maar goede ingrediënten. En alles in één pan natuurlijk, want als je de natuur in trekt heb je meestal geen fornuis tot je beschikking.

De jagers maakten deze Italiaanse stoofpot vaak met stukken kip, maar ook wel met konijn. Vaak wordt in deze jachtschotel ook rode wijn gebruikt om de schotel op smaak te brengen. Je kunt dit ook achterwege laten en vervangen door extra bouillon als je geen alcohol wilt gebruiken (hoewel een groot deel van de alcohol zal verdampen).

Tip tussendoor: als je fan bent van stoofpotten vind je deze ouderwetse hachee vast ook heel lekker, en deze snelle biefstukstoof.

Italiaanse stoofpot

Net als bij ieder klassiek Italiaans gerecht heeft natuurlijk iedere mama haar eigen recept voor kip cacciatore. Als ik even snel een rondje Google kom ik een hoop recepten voor deze Italiaanse stoofpot tegen, en ze zijn allemaal weer anders. Hier komt mijn recept:

Italiaaanse stoofpot met kip - Kip cacciatore

Italiaanse stoofpot met kip – Kip cacciatore

Kip Cacciatore – een heerlijke Italiaanse stoofpot met kip, bomvol smaakmakers
4.80 van 5 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 kippendijen (je kunt ook de poten gebruiken)
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 blikken tomatenblokjes (á 400 gram)
  • 200 ml kippen- of groentenbouillon
  • 200 ml rode wijn*
  • 1 el tijm
  • 1 el oregano
  • 3 blaadjes laurier
  • 85 gr groene olijven met citroen (blikje)
  • 75 gr zwarte olijven in schijfjes
  • 2 el kappertjes
  • 2 el groene pesto
  • 1 rode paprika
  • 250 gr kastanjechampignons

Zo maak je het

  • Verhit wat boter in een ruime pan en bak de stukken kip hierin aan, zodat ze aan alle kanten mooi bruin zijn.
  • Snijd ondertussen de ui, knoflook en selderij fijn en voeg deze toe aan de pan. Bak ze een paar minuten mee.
  • Voeg de wijn, bouillon, tomatenblokjes, kruiden, olijven en de pesto toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Laat de Italiaanse stoofpot een half uurtje pruttelen op een zacht vuur.
  • Snijd ondertussen de paprika en de champignons en voeg deze toe aan de pan. Laat nog een kwartiertje zachtjes verder stoven.
  • Serveer de kip cacciatore met stokbrood of pasta.

Notities

Wil je geen alcohol gebruiken? Vervang de rode wijn dan door extra bouillon. Een groot deel van de alcohol zal overigens tijdens het koken sowieso verdampen. Ook zal de smaak van het gerecht iets anders zijn.
Tip voor extra groente: je kunt bij stap 2 ook nog een fijngesneden wortel of prei toevoegen.

Voedingswaarden

Calories: 354kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
kip cacciatore - italiaanse jachtschotel

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter

    Beoordeling recept