Menu
Hoofdgerechten / kip

Italiaanse stoofpot met kip – Kip cacciatore

Italiaaanse stoofpot met kip - Kip cacciatore

Deze Italiaanse stoofpot met kip vind ik echt een feestje om op tafel te zetten. Bomvol smaakmakers (olijven! pesto! knoflook! ui!) en hij is nog ontzettend makkelijk te maken. Met wat stokbrood om de saus op te deppen, of wat pasta of zelfs rijst erbij, is dit een heerlijk recept.

Kip cacciatore

Kip cacci-watte? Kip cacciatore! Cacciatore betekent ‘jager’ in het Italiaans, en dit verwijst naar de manier waarop de jagers kookten. Met simpele, maar goede ingrediënten. En alles in één pan natuurlijk, want als je de natuur in trekt heb je meestal geen fornuis tot je beschikking.

De jagers maakten deze Italiaanse stoofpot vaak met stukken kip, maar ook wel met konijn. Vaak wordt in deze jachtschotel ook rode wijn gebruikt om de schotel op smaak te brengen. Je kunt dit ook achterwege laten en vervangen door extra bouillon als je geen alcohol wilt gebruiken (hoewel een groot deel van de alcohol zal verdampen).

Italiaanse stoofpot

Net als bij ieder klassiek Italiaans gerecht heeft natuurlijk iedere mama haar eigen recept voor kip cacciatore. Als ik even snel een rondje Google kom ik een hoop recepten voor deze Italiaanse stoofpot tegen, en ze zijn allemaal weer anders. Hier komt mijn recept:

Italiaanse stoofpot met kip – Kip cacciatore

5 from 3 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: ItaliaansNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

45

minutes
Calorieën

354

kcal

Kip Cacciatore – een heerlijke Italiaanse stoofpot met kip, bomvol smaakmakers

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 4 4 kippendijen (je kunt ook de poten gebruiken)

  • 2 2 uien

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 1 stengel 1 bleekselderij

  • 2 blikken 2 tomatenblokjes (á 400 gram)

  • 200 ml 200 kippen- of groentenbouillon

  • 200 ml 200 rode wijn*

  • 1 el 1 tijm

  • 1 el 1 oregano

  • 3 blaadjes 3 laurier

  • 85 gr 85 groene olijven met citroen (blikje)

  • 75 gr 75 zwarte olijven in schijfjes

  • 2 el 2 kappertjes

  • 2 el 2 groene pesto

  • 1 1 rode paprika

  • 250 gr 250 kastanjechampignons

Bereiding

  • Verhit wat boter in een ruime pan en bak de stukken kip hierin aan, zodat ze aan alle kanten mooi bruin zijn.
  • Snijd ondertussen de ui, knoflook en selderij fijn en voeg deze toe aan de pan. Bak ze een paar minuten mee.
  • Voeg de wijn, bouillon, tomatenblokjes, kruiden, olijven en de pesto toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Laat de Italiaanse stoofpot een half uurtje pruttelen op een zacht vuur.
  • Snijd ondertussen de paprika en de champignons en voeg deze toe aan de pan. Laat nog een kwartiertje zachtjes verder stoven.
  • Serveer de kip cacciatore met stokbrood of pasta.

Opmerkingen

  • *Wil je geen alcohol gebruiken? Vervang de rode wijn dan door extra bouillon. Een groot deel van de alcohol zal overigens tijdens het koken sowieso verdampen. Ook zal de smaak van het gerecht iets anders zijn.
  • Tip voor extra groente: je kunt bij stap 2 ook nog een fijngesneden wortel of prei toevoegen.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

kip cacciatore - italiaanse jachtschotel

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter