desserts

Kaasplankje samenstellen – hoe doe je dat

Kaasplankje samenstellen

Het enige waarmee je me nóg blijer maakt dan met een zoet nagerecht? Een kaasplankje als toetje! Sowieso ben ik een echte kaaskop en ik lust eigenlijk alle soorten kazen. Van superjonge graskaas tot een lekkere roodschimmel, je doet me er een plezier mee. Daarom werd het hoog tijd voor een artikel over het samenstellen van een kaasplank!

Verschillende soorten kazen

Het samenstellen van een kaasplankje is niet moeilijk, maar wat het misschien een beetje lastig maakt is dat er zo ontzettend veel soorten kazen zijn. Een fijne basistip is om een plankje samen te stellen met kazen uit verschillende families voor een mooie afwisseling van smaken:

  • Geiten- en schapenkaas – bijvoorbeeld chèvre. Over het algemeen vrij milde kaassoorten met een frisse smaak.
  • Witschimmelkaas – bijvoorbeeld brie en camembert. Deze kazen zijn meestal niet zo pittig en hebben een vrij milde, romige smaak.
  • Harde en halfharde kazen – bijvoorbeeld Comté, Goudse en Emmentaler.
  • Roodschimmelkazen – bijvoorbeeld Epoisses en Munster. Smeuïg en heftig van smaak.
  • Blauwschimmelkazen – bijvoorbeeld Bleu d’Auvergne en Roquefort. Over het algemeen pittig van smaak.

Tip: je kunt kazen uit verschillende landen prima combineren, maar denk ook eens aan een volledig Franse, Italiaanse of zelfs Nederlandse kaasplank.

Begin met het eten van de meest milde kaas en bouw dit op tot de meest pittige kaas. Het is handig (en leuk!) de namen & pittigheid van de kazen te vermelden op de kaasplank, dan is het voor je gasten ook direct duidelijk in welke volgorde ze de kazen moeten eten.

Hoeveel kaas voor een kaasplankje?

Als je een plankje serveert bij de borrel is ongeveer 175 gram per persoon voldoende. Als je de plank serveert als nagerecht is ongeveer 100 gram per persoon voldoende. Reken op drie tot vijf soorten kaas.

Wat serveer ik bij een kaasplank?

Erbij kun je verschillende dingen serveren. Denk aan:

  • Brood: een mooi stuk bruin brood is lekker, maar denk ook eens aan dadel- of vijgenbrood
  • Chutney
  • Fruit – vooral druiven en peer zijn erg lekker
  • Noten
  • Toastjes
  • En natuurlijk een lekker glaasje rode wijn of port!

Benieuwd wat er op mijn kaasplankje lag?

Via delekkerstekaas.nl mocht ik verschillende stukjes kaas uitzoeken en ik besloot deze keer te gaan voor een Franse kaasplank met een geitenkaas, een witschimmelkaas, een roodschimmelkaas en een blauwschimmelkaas.

De kazen op mijn kaasplank:

  • Chèvre
  • Cremeux de Bourgogne
  • Munster
  • Fourme d’Ambert

Voor dit artikel heb ik producten opgestuurd gekregen van delekkerstekaas.nl Voor meer informatie kun je terecht bij mijn disclaimer.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

3 Comments

  • Reply Eef

    Super leuke tips San! Ik ben gek op kaas en dus ook op kaasplankjes. Jouwe ziet er prachtig uit.

    17 december 2016 at 16:09
  • Reply Daniëlle

    Heerlijk! Ik ben dol op kaasplankjes! Deze ziet er heerlijk uit!

    16 december 2016 at 15:43
  • Reply Demi | StudioKOOK

    Wat een leuke tips! Komt goed van pas nu de feestdagen in zicht zijn.

    16 december 2016 at 07:56
  • Reactie achterlaten