Menu
zoet

Kaneelcake – cake met kaneelsuiker

kaneelcake recept

Deze kaneelcake is lekker kleverig en zoet. Hij doet daarom wel een beetje denken aan die lekkere kaneelbroodjes die je o.a. in Scandinavië veel ziet. Super lekker! Eigenlijk is dit een gewoon cake recept, maar als twist voeg je twee keer een laagje kaneelsuiker toe aan het beslag. Die ‘swirl’ je een beetje door de cake en voilá: je kaneelcake kan de oven in!

De cinnamon rolls cake van Sowyen

Ik maakte dit kaneelcake recept naar aanleiding van de maandelijkse Foodblogswap. Daarbij mag je ene recept kiezen van een ander blog, en daar je eigen twist aan geven. Deze keer mocht ik iets kiezen van At Sowyen’s Kitchen.

Bij het scrollen door de recepten op haar blog werd mijn ‘oh dit kan ik wel maken’ lijstje steeds langer en langer, want er staat echt veel lekkers op haar site! Uiteindelijk ben ik toch blijven hangen bij haar recept voor kaneelcake, want het leek me té lekker om niet te maken! Haar recept vind je hier.

cake tulband met kaneel

Kaneelcake recept

Ik heb het recept van Sowyen voornamelijk aangepast in hoeveelheden. Mijn tulband-vorm is namelijk niet zo groot en ik wist zeker dat als ik de oorspronkelijke hoeveelheden zou aanhouden, mijn vorm zou overstromen. Ik heb de hoeveelheden daarom ongeveer gehalveerd en heb ook nog wat kleine aanpassingen gedaan in het recept.

cake met kaneel

Tulbandvorm

Voor deze cake maakte ik gebruik van een tulbandvorm die ik ooit voor een euro scoorde in de kringloopwinkel. Heerlijke vondsten zijn dat! Als je die niet hebt, kun je de cake ook klaarmaken in een gewone cakevorm. Je kunt ook een nieuwe tulbandvorm kopen via deze website.

Goed, genoeg gepraat! Je kwam hier voor het recept voor kaneelcake, dus daar komt ‘ie! Neem je trouwens ook even een kijkje bij mijn andere cake recepten?

Kaneelcake – cake met kaneelsuiker

4 from 3 stemmen
Gang: ZoetKeuken: CakeNiveau: Gemiddeld
Voor ca

12

stukken
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

1

hour 

15

minutes
Calorieën

249

kcal

Een heerlijk zoete cake met kaneelsuiker swirl. Heerlijk bij de thee!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • Voor de kaneelcake
  • 225 gr 225 boter + extra voor het invetten

  • 200 gr 200 suiker

  • 3 3 eieren

  • 100 ml 100 Griekse yoghurt

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • 225 gr 225 bloem

  • 0,5 tl 0,5 baking soda

  • 1 snuf 1 zout

  • Voor de kaneelsuiker-swirl
  • 100 gr 100 suiker

  • 1,5 tl 1,5 kaneel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Laat de boter en de eieren op kamertemperatuur komen. Doe de boter in blokjes in en kom en voeg de suiker toe. Klop tot een luchtig mengsel. Mix het liefste minimaal vijf minuten voor het beste resultaat.
  • Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor.
  • Voeg de yoghurt en vanille-extract toe en klop nogmaals goed door.
  • Zeef de bloem, baking soda en zout boven de kom en mix tot een glad beslag.
  • Vet de tulbandvorm heel goed in met boter en vul hem met 1/3 van het beslag.
  • Meng de suiker en kaneel door elkaar en verdeel de helft van deze kaneelsuiker over het beslag.
  • Herhaal dit nog een keer, en eindig met een laag beslag bovenop. Pak een lange satéprikker en ga een paar keer goed heen en weer door de tulbandvorm, zodat de kaneelsuiker een beetje door het beslag wordt gemarmerd.
  • Bak de kaneelcake in ongeveer 75 minuten gaar. Laat afkoelen in de vorm en stort hem daarna op een plank of bord om volledig af te laten koelen.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

cake met kaneel

2 Reacties

  • Sanne
    24 mei 2022 at 20:39

    Top recept. Ik doe alleen veel minder boter en suiker in het beslag en door de kaneel. Anders vind ik het veel te zoet en te vet.

    (60 gram suiker door het beslag en 100 gram kokosolie en dan wat extra yoghurt en een ei extra zodat hij niet droog is)
    (15 gram suiker door de kaneel)

    Reply
    • Sandra
      26 mei 2022 at 20:19

      Hey Sanne, het is inderdaad geen slanke cake, haha! Leuk dat je er je eigen draai aan hebt gegeven!

      Reply

Laat een reactie achter