Kersencake, wat een lekkere traktatie bij een kop thee! Een paar jaar geleden kreeg ik van mijn schoonouders een super cadeau voor mijn verjaardag: een kersenboompje! Wat begon als een klein boompje met een handjevol kersen als oogst in het eerste jaar, is een paar jaar later uitgegroeid tot een flinke boom die onze tuin domineert. De oogst wordt ook elk jaar groter! Geen straf, want met kersen kun je heerlijke recepten maken.
Recepten met kersen
Zo maakte ik al eens deze mooie ijsjes en ook de klassieke clafoutis met kersen was echt een succesnummer. Omdat de oogst ook dit jaar weer gigantisch is, kun je deze zomer zeker verschillende recepten met kersen op mijn blog verwachten! Het eerste dat ik maakte met de kersen uit eigen tuin, was deze klassieke kersencake met vanille. Een heel eenvoudig recept, maar daarom niet minder lekker. Zo’n kersen cake is bij ons zó op. Een plakje hier, een plakje daar…
Makkelijk recept voor kersencake
Het recept voor kersencake is heel makkelijk te onthouden, weet je waarom? Omdat je alleen maar hoeft te onthouden dat je gelijke delen meel, boter, suiker en eieren gebruikt. Eventueel wat smaakmakers erbij, en je cake kan de oven in! Ook in dit recept voor kersen cake is dat het geval. 200 gram boter, meel en suiker. 4 eieren erbij (samen ook 200 gram!). Wat vanille en natuurlijk lekkere kersen – het liefste uit eigen tuin, en je bent klaar. Ik gebruikte overigens zure kersen in dit recept, maar natuurlijk kun je de cake ook maken met lekkere zoete kersen.
Het geheim voor een luchtige cake met kersen
Even een kleine tip: mix de boter en suiker lekker lang door elkaar, wel vijf tot tien minuten. Dat lijkt lang, maar hierdoor wordt je cake heerlijk luchtig. Ik smokkel er wel eens mee en mix dan maar een minuutje of twee (dat deed ik deze keer ook…), maar als de cake dan uit de oven komt heb ik altijd weer spijt. Je kersencake wordt dan platter en niet zo luchtig. Gewoon doen dus, het is de extra moeite waard!

Kersencake met vanille
Ingrediënten
- 200 gr boter + extra voor het invetten
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 200 gr suiker
- 1 snufje zout
- 1 vanillestokje
- 4 eieren
- 150 gr kersen (gewicht voor ontpitten)
Zo maak je het
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint.
- Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een cakeblik goed in met wat boter. Bestuif de cakevorm met een beetje bloem en klop de overtollige bloem eruit.
- Doe de boter en suiker in een kom en klop met de mixer in vijf-tien minuten tot een romig geheel. Klop nu één voor één de eieren erdoor.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe dit in de kom.
- Spatel het zelfrijzend bakmeel en het zout nu voorzichtig door het beslag.
- Ontpit de kersen (dit gaat het makkelijkste met een ) en dep ze droog met keukenpapier. Doe ze in een kom en doe er wat bloem bij. Schep ze voorzichtig om tot alle kersen zijn bedekt met een klein beetje bloem (zo zakken ze minder snel naar beneden in je cake).
- Roer de kersen voorzichtig door het cakebeslag en giet het beslag in de vorm. Bak de kersencake in ongeveer een uur gaar.
- Laat de cake een kwartier afkoelen in de vorm en stort hem daarna op een rooster om hem volledig af te laten koelen.
Notities
Voedingswaarden

1 Reactie
Eef
12 juli 2018 at 11:07Die ziet er heerlijk uit! En ik wil nu ook een kersenboom haha