zoet

Kerstkoekjes – zelf kerstboomkoekjes maken

Kerstkoekjes - zelf kerstboomkoekjes maken

Zelf Kerstkoekjes maken is een heerlijk klusje voor het weekend. Nadat je de koekjes hebt gebakken, moet je ze helemaal af laten koelen en dan kun je beginnen met versieren. Een klusje waar ik al mijn concentratie voor nodig had (ik ben er niet heel handig in), dus ik werd er helemaal zen van, haha! Vorig jaar maakte ik voor het eerst koekjes met Kerst, en dat werden deze gingerbread mannetjes. Té leuk, maar dit jaar wilde ik wat anders. Ik ging voor simpele zandkoekjes in de vorm van een kerstboom en versierde die met behulp van decoratiestiften. Die zijn in vrijwel elke beter gesorteerde supermarkt te koop, je vind ze bij de bakspullen.

Kerstboomkoekjes

Ik vond in mijn la nog een koeksteker in de vorm van een kerstboom. Vanaf eind oktober kun je zo’n vormpje bij verschillende winkels kopen, bijvoorbeeld deze Kerst koekjesuitstekers van Bol.com Maar je kunt dit recept voor Kerstkoekjes natuurlijk ook met andere vormpjes maken. Het is een prima basisrecept voor zandkoekjes, dus als je liever kerststerren of kerstengelen maakt in plaats van kerstboomkoekjes, kan dat natuurlijk ook ;-)

Kerstboomkoekjes

Kerstkoekjes – zelf kerstboomkoekjes maken

0 from 0 votes
Course: KoekjesCuisine: KerstDifficulty: Eenvoudig
Voor

30

koekjes
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

15

minutes
Calorieën

98

kcal
Rusten

60

minuten

Makkelijk recept voor versierde zandkoekjes in de vorm van een kerstboom.

Ingrediënten

  • 200 gr roomboter

  • 100 gr basterdsuiker

  • 300 gr bloem + extra

  • 1 eidooier

  • 1 tl vanille-extract

  • 1 snufje zout

  • Extra nodig: decoratiestiften in groen, rood, wit, geel en bruin (deze kun je in de supermarkt kopen)

Bereiding kerstboomkoekjes

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Snijd de roomboter in stukjes en doe deze samen met de suiker in een kom. Klop door elkaar tot de suiker is opgenomen door de roomboter.
  • Zeef de bloem en voeg deze samen met de eidooier, het vanille-extract en een snufje zout toe aan het botermengsel. Kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Laat het deeg nu een uurtje rusten in de koelkast, ingepakt in plasticfolie (of nog liever, een herbruikbare bijenwasdoek).
  • Bestuif je aanrecht en een deegroller met wat bloem en rol de helft van het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Leg de andere helft nog even terug in de koelkast.
  • Steek rondjes uit het deeg met een kerstboom koeksteker en leg de koekjes op de bakplaat.
  • Bak de kerstboomkoekjes in 14-16 minuten af in de oven tot ze lichtbruin beginnen te worden. Maak ondertussen de tweede batch koekjes op dezelfde manier en bak ook deze af.
  • Laat de kerstkoekjes volledig afkoelen op de bakplaat, daarna kun je beginnen met versieren. Bewaar de kerstkoekjes afgesloten in een koektrommel.

Opmerkingen

  • Tip: je kunt het koekjesdeeg ook ongebakken invriezen. Het is dan ook handig om een dubbele portie te maken, dan kun je een andere keer extra snel koekjes bakken!

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten