zoet

Kerstkoekjes – zelf kerstboomkoekjes maken

Kerstkoekjes - zelf kerstboomkoekjes maken

Zelf Kerstkoekjes maken is een heerlijk klusje voor het weekend. Nadat je de koekjes hebt gebakken, moet je ze helemaal af laten koelen en dan kun je beginnen met versieren. Een klusje waar ik al mijn concentratie voor nodig had (ik ben er niet heel handig in), dus ik werd er helemaal zen van, haha! Vorig jaar maakte ik voor het eerst koekjes met Kerst, en dat werden deze gingerbread mannetjes. Té leuk, maar dit jaar wilde ik wat anders. Ik ging voor simpele zandkoekjes in de vorm van een kerstboom en versierde die met behulp van decoratiestiften. Die zijn in vrijwel elke beter gesorteerde supermarkt te koop, je vind ze bij de bakspullen.

Kerstboomkoekjes

Ik vond in mijn la nog een koeksteker in de vorm van een kerstboom. Vanaf eind oktober kun je zo’n vormpje bij verschillende winkels kopen, bijvoorbeeld deze van Dille & Kamille. Maar je kunt dit recept voor Kerstkoekjes natuurlijk ook met andere vormpjes maken. Het is een prima basisrecept voor zandkoekjes, dus als je liever kerststerren of kerstengelen maakt in plaats van kerstboomkoekjes, kan dat natuurlijk ook ;-)

Recept kerstkoekjes

Voor 30-35 stuks

  • 200 gr roomboter
  • 100 gr poedersuiker
  • 300 gr bloem + extra
  • 1 tl vanille-extract
  • snufje zout
  • Extra nodig: decoratiestiften in groen, rood, wit, geel en bruin (deze kun je in de supermarkt kopen)

Zo maak je de kerstboomkoekjes

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Snijd de roomboter in stukjes en doe deze samen met de poedersuiker in een kom. Prak met een vork tot de poedersuiker is opgenomen door de roomboter.
  • Zeef de bloem en voeg deze samen met het vanille-extract en een snufje zout toe aan het botermengsel. Kneed alles met je handen tot een mooi deeg.
  • Laat het deeg nu bij voorkeur een uurtje rusten in de koelkast, ingepakt in plasticfolie.
  • Bestuif je aanrecht en een deegroller met wat bloem en rol de helft van het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Leg de andere helft nog even terug in de koelkast.
  • Steek rondjes uit het deeg met een kerstboom koeksteker en leg de koekjes op de bakplaat.
  • Bak de kerstboomkoekjes in 14-16 minuten af in de oven tot ze lichtbruin beginnen te worden. Maak ondertussen de tweede batch koekjes op dezelfde manier en bak ook deze af.
  • Laat de kerstkoekjes volledig afkoelen op de bakplaat, daarna kun je beginnen met versieren.
  • Bewaar de kerstkoekjes afgesloten in een koektrommel.

Kerstboomkoekjes

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten