Kerststol kun je natuurlijk rondom de feestdagen prima kant en klaar kopen, maar het is zoveel leuker om deze zelf te maken. En helemaal niet moeilijk ook, ook als je weinig ervaring hebt met zelf brood bakken (zoals ik), is dit recept prima te doen.
Onmisbaar bij het kerstontbijt
Bij het kerstontbijt mogen een paar dingen niet ontbreken wat mij betreft: Duivekater (typisch Noord-Hollands zoet brood) en een plakje stol met roomboter!
Kerststol recept
Geloof me: indruk ga je maken met een zelfgemaakte Kerststol! Ik vond het leuk om een eigen variant te verzinnen op op de traditionele stol met rozijnen. Ik wilde hem nog meer ‘Kerst’ maken en daarom heb ik er twee ingrediënten in verwerkt die voor mij synoniem staan aan Kerst: cranberries en sinaasappel. De cranberries die als vulling in de kerststol gaan, maak ik extra lekker door ze te weken in Amaretto!
Hoe eet je kerststol?
Als het om stol gaat, zijn er volgens mij drie kampen: je hebt kamp “ik besmeer de stol met boter en eet ‘m zo”. Je hebt kamp “ik smeer de spijs uit over de hele plak” en dan heb je ook nog mensen – shock – die geen spijs lusten en het middelste gedeelte eruit halen! Zelf behoor ik tot het middelste kamp, zo lekker!
Kerststol invriezen
Tip: erg handig, je kunt de stol heel goed invriezen, dus je kunt hem ruim voor Kerst al maken! Kerststol bewaren doe je het beste door hem in een grote bijenwasdoek of een stuk bakpapier te wikkelen en goed dicht te vouwen. Hij blijft dan een dag of twee, drie lekker. Zelf halveer ik ‘m meestal en vries dan de helft in. Dan heb je altijd een verse stol!
Liever geen alcohol?
Tip: in het recept voor deze kerststol week ik de cranberries in amaretto. Mocht je nu geen alcohol willen gebruiken in het recept, week de cranberries dan in sinaasappelsap. Ook erg lekker!
Neem ook eens een kijkje bij mijn andere Kerst-recepten.

Kerststol met amandelspijs en cranberries
Ingrediënten
- 1 ei
- 7 gr gist
- 350 gr bloem
- 3 gr zout
- 40 gr suiker
- 1 tl kardemom
- 1 sinaasappel (rasp en eventueel sap)
- 60 gr roomboter
- 125 gr gedroogde cranberries
- 125 ml amaretto (of sinaasappelsap)
- 250 gr amandelspijs
Zo maak je het
- Klop het ei los met 175 ml warm water en los het zakje gist hierin op.
- Meng de bloem met de zout, suiker, kardemom en de sinaasappelrasp.
- Voeg de roomboter en het gistmengsel toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Dek de kom af met een schone theedoek en laat een kwartiertje staan. Wel ondertussen de cranberries in de amaretto of in sinaasappelsap.
- Kneed het deeg ca 15 seconden goed door en laat dan weer een kwartier rusten. Herhaal dit nog twee keer.
- Laat de gewelde cranberries goed uitlekken en kneed ze door het deeg. Laat het deeg een half uur rusten.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een ovalen lap met een lengte van zo’n 25 cm.
- Rol de amandelspijs uit tot een worst van iets minder dan 25 cm en leg deze in het midden van het deeg.
- Vouw het deeg in de lengte dubbel en dek nogmaals af met een theedoek. Laat de stol een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Bak de kerststol in 35 minuten goudbruin en bestrooi als hij is afgekoeld met een laagje poedersuiker.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties