ontbijt

Kerststol met amandelspijs en cranberries

Kerststol met spijs en cranberries

Op de Kerst ontbijttafel mogen een paar dingen niet ontbreken wat mij betreft: Duivekater (typisch Noord-Hollands zoet brood) en een plakje stol met roomboter! Kerststol kun je natuurlijk rondom de feestdagen prima kant en klaar kopen, maar het is zoveel leuker om deze zelf te maken. En helemaal niet moeilijk ook, ook als je weinig ervaring hebt met zelf brood bakken (zoals ik), is dit recept prima te doen. En geloof me: indruk ga je maken met een zelfgemaakte Kerststol! Ik vond het leuk om een eigen variant te verzinnen op op de traditionele stol met rozijnen. Ik wilde hem nog meer ‘Kerst’ maken en daarom heb ik er twee ingrediënten in verwerkt die voor mij synoniem staan aan Kerst: cranberries en sinaasappel. De cranberries die als vulling in de kerststol gaan, maak ik extra lekker door ze te weken in Amaretto!

Hoe eet jij stol?

Als het om stol gaat, zijn er volgens mij drie kampen: je hebt kamp “ik besmeer de stol met boter en eet ‘m zo”. Je hebt kamp “ik smeer de spijs uit over de hele plak” en dan heb je ook nog mensen – shock – die geen spijs lusten en het middelste gedeelte eruit halen! Zelf behoor ik tot het middelste kamp, zo lekker!

Tip: erg handig, je kunt de stol heel goed invriezen, dus je kunt hem ruim voor Kerst al maken!

Tip: in het recept voor deze kerststol week ik de cranberries in amaretto. Mocht je nu geen alcohol willen gebruiken in het recept, week de cranberries dan in sinaasappelsap. Ook erg lekker!

Neem trouwens ook eens een kijkje bij mijn andere Kerst-recepten.

Recept kerststol met spijs en cranberries

 • 1 ei
 • 7 gr gist
 • 350 gr bloem
 • 3 gr zout
 • 40 gr suiker
 • 1 tl kardemom
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 60 gr roomboter
 • 125 gr gedroogde cranberries
 • 125 ml amaretto
 • 250 gr spijs

Zo maak je de kerststol

 • Klop het ei los met 175 ml warm water en los het zakje gist hierin op.
 • Meng de bloem met de zout, suiker, kardemom en de sinaasappelrasp.
 • Voeg de roomboter en het gistmengsel toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
 • Dek de kom af met een schone theedoek en laat een kwartiertje staan.
 • Wel ondertussen de cranberries in de amaretto.
 • Kneed het deeg ca 15 seconden goed door en laat dan weer een kwartier rusten. Herhaal dit nog twee keer.
 • Laat de gewelde cranberries goed uitlekken en kneed ze door het deeg. Laat het deeg een half uur rusten.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een ovalen lap met een lengte van zo’n 25 cm.
 • Rol de amandelspijs uit tot een worst van iets minder dan 25 cm en leg deze in het midden van het deeg.
 • Vouw het deeg in de lengte dubbel en dek nogmaals af met een theedoek.
 • Laat de stol een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
 • Bak de kerststol in 35 minuten goudbruin en bestrooi als hij is afgekoeld met een laagje poedersuiker.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten