Kerststol kun je natuurlijk rondom de feestdagen prima kant en klaar kopen, maar het is zoveel leuker om deze zelf te maken. En helemaal niet moeilijk ook, ook als je weinig ervaring hebt met zelf brood bakken (zoals ik), is dit recept prima te doen.
Onmisbaar bij het kerstontbijt
Bij het kerstontbijt mogen een paar dingen niet ontbreken wat mij betreft: Duivekater (typisch Noord-Hollands zoet brood) en een plakje stol met roomboter!
Kerststol recept
Geloof me: indruk ga je maken met een zelfgemaakte Kerststol! Ik vond het leuk om een eigen variant te verzinnen op op de traditionele stol met rozijnen. Ik wilde hem nog meer ‘Kerst’ maken en daarom heb ik er twee ingrediënten in verwerkt die voor mij synoniem staan aan Kerst: cranberries en sinaasappel. De cranberries die als vulling in de kerststol gaan, maak ik extra lekker door ze te weken in Amaretto!
Hoe eet je kerststol?
Als het om stol gaat, zijn er volgens mij drie kampen: je hebt kamp “ik besmeer de stol met boter en eet ‘m zo”. Je hebt kamp “ik smeer de spijs uit over de hele plak” en dan heb je ook nog mensen – shock – die geen spijs lusten en het middelste gedeelte eruit halen! Zelf behoor ik tot het middelste kamp, zo lekker!
Kerststol invriezen
Tip: erg handig, je kunt de stol heel goed invriezen, dus je kunt hem ruim voor Kerst al maken! Kerststol bewaren doe je het beste door hem in een grote bijenwasdoek of een stuk bakpapier te wikkelen en goed dicht te vouwen. Hij blijft dan een dag of twee, drie lekker. Zelf halveer ik ‘m meestal en vries dan de helft in. Dan heb je altijd een verse stol!
Liever geen alcohol?
Tip: in het recept voor deze kerststol week ik de cranberries in amaretto. Mocht je nu geen alcohol willen gebruiken in het recept, week de cranberries dan in sinaasappelsap. Ook erg lekker!
Neem ook eens een kijkje bij mijn andere Kerst-recepten.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.
Nog geen reacties