Zelf kippensoep maken: het kost wat tijd maar het recept voor kippensoep is erg makkelijk. Een lekkere kip, wat groenten en smaakmakers, meer heb je niet nodig. En wat tijd dus, want om de smaken goed te laten trekken, is het ’t lekkerste om de soep toch zeker wel twee uur op het vuur te laten staan. Maar dat is het waard hoor, met dit recept maak je twee liter kippensoep!
Kippensoep tegen griep en verkoudheid
Je kreeg het misschien vroeger wel als je verkouden was of griep had: een kom zelfgemaakte kippensoep. Ik heb zelf geen medische achtergrond dus durf hier geen harde uitspraken over te doen, maar er schijnt toch een kern van waarheid in te zitten. Schijnbaar zit er een bepaald stofje in de soep dat goed is voor je weerstand.
In ieder geval is een kop hete bouillon sowieso erg lekker als je niet zo fit bent. Je warmt er lekker van door, het ligt niet zwaar op de maag en je krijgt een hoop vocht binnen. Ook zit er lekker wat groente in zo’n kom kippensoep en sterk je weer wat aan van de eiwitten in de kip. En dat kan sowieso geen kwaad als je ziek bent!
Zelf kippensoep maken
Op het internet zwerven al ontzettend veel kippensoep recepten. Als je op de zoekmachine ‘kippensoep recept’ intypt, krijg je maar liefst meer dan 50.000 resultaten! Wat mij betreft kan deze daar nog prima bij, haha! Een klassiek kippensoep recept ontbrak namelijk nog op mijn blog, en dat kan natuurlijk niet!
Soepkip of kippenbouten
Zelf gebruikte ik een hele kip voor deze soep. De kip was afkomstig van mijn schoonouders, biologischer kan niet! Nu heeft niet iedereen toegang tot ‘eigen’ kippen. Mocht je hem kunnen bemachtigen bij de poelier dan raad ik aan voor dit recept een zogenaamde soepkip te kopen. Is die niet beschikbaar, koop dan een paar flinke kippenbouten.
Kippensoep invriezen
Met onderstaand recept kun je maar liefst twee liter kippensoep maken. Je hebt er dus wel een flinke soeppan voor nodig. Ik kan me voorstellen dat je dit niet in één keer opeet, hoewel de soep eigenlijk de hele dag door prima smaakt. Als lunch, tussendoortje, voorgerecht of als hoofdgerecht (bijvoorbeeld met een stuk uienkruier of dit stokbrood met mozzarella erbij).
Geen zorgen: je kunt de soep heel goed bewaren. In de koelkast blijft hij een dag of drie goed (eerlijk gezegd is de soep meestal de volgende dag nog lekkerder!). Maar je kunt hem ook prima invriezen. Maak porties van bijvoorbeeld een halve liter en vries deze apart in. Dan is de soep nog maanden houdbaar en heb je altijd een portie vers gemaakte soep achter de hand!

Kippensoep maken
Ingrediënten
- 1 soepkip of 2 kippenbouten
- 1 winterwortel
- 2 preien
- 5 blaadjes laurier
- 1 bosje selderij (30 gr)
- 5 kruidnagels
- 1 tl peperkorrels
- bouillonblokjes
- 400 gr soepgroenten
- citroensap, peper en zout
Zo maak je het
- Snijd de wortel en de prei fijn en doe deze in een ruime pan, samen met de kip en 2 liter water.
- Voeg de laurier toe, de helft van de selderij (fijnsnijden hoeft niet), de kruidnagels en de peperkorrels. Als je bouillonblokjes wilt gebruiken voor extra smaak (raad ik wel aan), voeg deze dan ook nu toe.
- Zet de kippensoep op het vuur en laat 2 uur pruttelen. Het hoeft niet hard te koken, zacht pruttelen is prima.
- Zeef de soep, je kunt nu de groenten en smaakmakers weggooien, of je bewaart de groenten voor een extra gevuld soepje.
- Pluk de kip en doe de stukjes vlees terug in de bouillon.
- Voeg de soepgroenten toe. Snijd de rest van de selderij grof en voeg deze ook toe aan de kippenbouillon. Kook het geheel nog 10 minuten door en breng de soep op smaak met citroensap, en eventueel extra peper en zout.
Notities
Voedingswaarden

2 Reacties
Atie
11 februari 2022 at 20:09Heerlijke kippensoep!
Sandra
18 februari 2022 at 19:44Maar toch niet zo lekker als die van jou!