Menu
tips & trucs

Kiwi’s – heerlijke vruchten uit Nieuw-Zeeland

Smoothie met aardbei en banaan en kiwi

Na mijn serie artikelen over groenten, kon een serie over fruit natuurlijk niet uitblijven! In veertien artikelen neem ik jullie mee in de wereld van fruit – van aardbeien tot vijgen. Al eerder vertelde ik je over o.a. frambozen en kersen. Vandaag deel acht: kiwi.

Kiwi’s

Ik ben fan van kiwi’s, eigenlijk nog meer van zespri’s – ook wel kiwi gold genoemd. Deze variant is iets geler van kleur dan zijn groene broer, en smaakt wat zoeter. Ik eet ze het liefst zó, halveren en uitlepelen maar! Maar wist je dat deze vrucht ook heel goed combineert met chocolade? Heerlijk!

Wist je dat een enzym uit kiwi’s eiwitten afbreekt? Daardoor kun je kiwifruit niet goed combineren in een gerecht met gelatine, dit verliest hierdoor zijn bindende werking. Ook met zuivel combineert de vrucht minder goed, dit kan een bittere smaak opleveren. Wil je kiwifruit gebruiken in een gerecht met zuivel, voeg de vrucht dan pas op het laatste moment toe.

Kopen, Bewaren & Bereiden

De vruchten horen stevig te zijn (maar niet keihard, dan zijn ze nog niet rijp). Bewaar ze het liefst op de fruitschaal, dan blijven ze tot wel twee weken goed. Ze rijpen overigens nog na op de fruitschaal. Eventueel kun je kiwi’s ook bewaren in de koelkast.

Je kunt de vruchten het beste halveren en dan uitlepelen, maar je kunt ze ook schillen en in stukjes snijden.

Kiwi’s gezond?

Zeker! Op gezondheidsnet.nl lees je dat ze rijk aan vitamine C, B en E zijn. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Daarnaast zitten ze vol vezels, wat goed is voor je spijsvertering.

Restje kiwi over?

Als je nog een aantal vruchten hebt die rijp, of eigenlijk overrijp zijn, moet je die heel snel verwerken. Je kunt ze dan namelijk niet lang meer bewaren. Je kunt er gelukkig nog wel verschillende dingen mee doen:

  • Verwerk in een smoothie
  • Gebruik ze als topping voor je yoghurt of pannenkoeken
  • Verwerk tot een toetje
  • Of eet ze gewoon als tussendoortje

Recepten met kiwi

Eigenlijk vind ik deze vruchten vooral lekker uit het vuistje en ik heb dan ook niet veel recepten met kiwi online staan. Gelukkig weten mijn collega-bloggers er wel raad mee. Een paar tips:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter