Menu
hersenspinsels

Knoflook bewaren, bereiden en recepten

Knoflook is een favoriet in de keuken. Vooral in de mediterrane, Zuid-Amerikaanse, Arabische en Oosterse keuken is het knolletje niet weg te denken. Knoflook is dan ook bijzonder veelzijdig en bovendien erg gezond. Ontdek hoe je de beste knoflook selecteert en hoe je het knolletje het beste bewaart en bereidt. Met een aantal lekkere recepten waaraan het knolletje graag zijn heerlijke smaak en geur afgeeft.

Knoflook

Knoflook is bijzonder veelzijdig en een heerlijke smaakmaker in tal van gerechten. Zo mogen teentjes knoflook niet ontbreken in een pastasaus. Samen met verse gember geeft knoflook bovendien een heerlijke warme smaak aan curry’s. Falafel kan niet zonder knoflooksaus en een Mexicaanse bonenschotel is niets zonder knoflook.

Ook rauw is knoflook fantastisch. Bijvoorbeeld in salades en sauzen, zoals knoflooksaus en aioli. Je kunt knoflook ook erg goed inmaken. Dan krijgt het knolletje een zachte smaak, net zoals in ovenschotels. Knoflook kan dan zelfs wat zoet smaken.

Knoflook kiezen, bewaren en bereiden

Een bolletje knoflook moet hard aanvoelen als je erin knijpt. Is het zacht of kun je een teentje zó platknijpen, dan is de knoflook niet goed meer en kun je deze niet meer gebruiken.

Ook mogen er geen spruiten uit komen of spruiten in aanleg aanwezig zijn. Dan gaat de knoflook namelijk uitlopen en wordt het buitenste gedeelte hard en onbruikbaar.

Knoflook bewaar je het beste buiten de koelkast op een donkere plek. Door zon kan het knolletje namelijk beschadigd raken. In de koelkast is ook niet zo’n goed idee, want dan kan de knoflook gemakkelijker uitlopen.

Knoflook kun je behoorlijk lang bewaren, soms wel maanden. Zorg wel voor veel lucht rondom de knoflook. Een mandje of zakje met gaatjes is prima. Sluit de knoflook niet af door deze in een plastic zakje te doen. Het knolletje kan dan niet ademen en bederft eerder.

Om knoflook te bereiden, moet je een teentje uit het knolletje halen en het gedroogde blad eromheen verwijderen. Dan kun je het snijden, persen of vijzelen. Vijzelen geeft het meeste smaak.

Knoflook gezond?

Knoflook is heel gezond. Vooral aan zwarte knoflook worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Het knolletje bevat krachtige stoffen die ontstekingen kunnen remmen. Hiervoor geldt wel dat je knoflook rauw moet eten om van dit effect te profiteren. De stoffen verdwijnen namelijk als je knoflook verhit.

Ook vitamines en mineralen vind je in behoorlijke hoeveelheden in het knolletje. Vooral vitamine C en B6 en mangaan zijn goed vertegenwoordigd.

Het knolletje draagt daarnaast bij aan een gezond cholesterol en een gezonde bloeddruk, evenals gezonde bloedvaten. Dat maakt knoflook bijzonder gunstig voor het hart.

Knoflook heeft eveneens een gunstige uitwerking op het immuunsysteem. Daar zorgt de allicine in het knolletje voor. De zwavelstoffen in knoflook helpen ons lichaam bovendien bij de ontgifting. Ze binden namelijk aan zware metalen, zodat het lichaam deze gemakkelijker kan uitscheiden.

Doordat knoflook kan helpen om het hormoon oestrogeen op peil te houden na de overgang, draagt het bij aan gezonde en sterke botten. Het knolletje bevat weinig calorieën en koolhydraten en past daarom prima in een koolhydraatarm dieet. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.

Restje knoflook over?

Restjes knoflook kun je inmaken of verwerken in een pastasaus of knoflooksaus. Bijvoorbeeld om te serveren bij de maaltijd of als lekkere dip voor groenten.

Recepten

Knoflook kun je werkelijk overal in verwerken. Hieronder vind je een basisrecept voor tomatensaus en daarnaast verschillende andere recepten met groenten, vlees en vis waaraan knoflook is toegevoegd.

Waarschuwing bij gevoeligheid en medicijngebruik

Als je gevoelig bent voor ui of bloedverdunners slikt, dan kun je het beste voorzichtig zijn met knoflook. Raadpleeg in het laatste geval je arts voor advies.

Dit artikel werd geschreven door healthblogger Annemiek

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter