Uncategorized

Koken met een restje rijst

Rijstschotel met kip

Rijst, pasta, je kookt er áltijd teveel van! Herkenbaar? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres, want hier vind je verschillende tips om nog wat lekkers te maken met een restje rijst.

Vries in voor later

De allermakkelijkste tip: vries de rijst in voor later. In de koelkast kun je gekookte rijst een dag of twee bewaren in een goed afgesloten bakje, in de vriezer blijft het echter enkele maanden houdbaar. Handig om later een keer een snelle maaltijd van te maken.

Opgebakken rijst

Een restje rijst bak je de volgende dag op met wat nasi-groenten en kruiden. Lekker met een sateetje en kroepoek!

Snelle sushi

Je kunt een restje rijst ook in een norivel doen, besmeer met een mengsel van tonijn uit blik (even mengen met mayonaise, peper en zout). Klaar is je sushirol!

Lunchbowl of -salade

Sushibowl met zalm, avocado en edamame (sojabonen)

Geen zin om sushi te rollen? Je kunt de rijst ook in een kom doen en er een sushibowl van maken. Of maak een lekkere rijstssalade voor de lunch, bijvoorbeeld met gegrilde kip en feta.

Gevulde groenten

Gehalveerde paprika’s of courgette kun je uithollen en vullen met de rijst en andere restjes groenten, vlees en kaas. Even in de oven en je hebt een makkelijk hoofd- of bijgerecht.

Vulling voor ei of soep

Een soep kun je eenvoudig wat vullender maken door er een handje gekookte rijst doorheen te roeren. Lekker door de kippensoep bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor een omelet. Kluts de rijst door het ei en bak de omelet zoals je dit normaal ook zou doen.

Arancini

Arancini zijn een soort bitterballen, maar dan met een rijstvulling. Erg lekker! Traditioneel maak je dit van risotto maar het kan ook prima met gewone rijst (wel even op smaak brengen, bijvoorbeeld met paddenstoelen, stukjes uitgebakken chorizo of parmezaanse kaas). Laat de risotto of rijst goed koud worden in de koelkast en rol er bolletjes van. Die rol je door een beslagje van ei en bloem en daarna door paneermeel. Even frituren en je hebt een heerlijk hapje.

Zoete recepten met restjes rijst

Rijstpap met vanille, kardemom en kaneel

Liever iets zoets maken? Maak dan rijstepap of rijstpudding van je restje rijst! Of nog makkelijker: doe de rijst met wat boter en bruine suiker even in de magnetron. Dit ken je vast nog wel van vroeger!

Bekijk hier al mijn recepten met rijst.

Vorige recept Volgende recept

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten