Menu
tips & trucs

Koken met een restje rijst

Rijstschotel met kip

Rijst, pasta, je kookt er áltijd teveel van! Herkenbaar? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres, want hier vind je verschillende tips om nog wat lekkers te maken met een restje rijst.

Vries in voor later

De aller makkelijkste tip: vries de gekookte rijst in voor later. In de koelkast kun je gekookte rijst een dag of twee bewaren in een goed afgesloten bakje, in de vriezer blijft het echter enkele maanden houdbaar. Handig om later een keer een snelle maaltijd van te maken.

Opgebakken rijst

Een restje rijst bak je de volgende dag op met wat nasi-groenten en kruiden. Lekker met een sateetje en kroepoek! Een simpele maar toch erg lekkere maaltijd.

Snelle sushi

Je kunt een restje rijst ook in een norivel doen, besmeer met een mengsel van tonijn uit blik (even mengen met mayonaise, peper en zout). Klaar is je sushirol!

Lunchbowl of -salade

Sushibowl met zalm, avocado en edamame (sojabonen)

Geen zin om sushi te rollen? Je kunt de rijst ook in een kom doen en er een sushibowl van maken. Met allerlei lekkere toppings maak je van jouw restje rijst weer een superlekkere maaltijd. Denk aan zalm of tonijn, avocado, mango en verschillende groenten zoals wortel en edamameboontjes.

Of maak een lekkere rijstssalade voor de lunch, bijvoorbeeld deze rijstsalade met gegrilde kip en feta.

Gevulde groenten

Gehalveerde paprika’s of courgette kun je uithollen en vullen met de rijst en andere restjes groenten, vlees en kaas. Even in de oven en je hebt een makkelijk hoofd- of bijgerecht. Erg lekker en een ideaal recept om allerlei restjes mee op te maken.

Vulling voor ei of soep

Een soep kun je eenvoudig wat vullender maken door er een handje gekookte rijst doorheen te roeren. Lekker door de kippensoep of groentesoep bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor een omelet. Kluts de rijst door het ei en bak de omelet zoals je dit normaal ook zou doen.

Arancini

Arancini zijn een soort bitterballen, maar dan met een rijstvulling. Erg lekker! Traditioneel maak je dit van risotto maar het kan ook prima met gewone rijst (wel even lekker op smaak brengen, bijvoorbeeld met paddenstoelen, stukjes uitgebakken chorizo of parmezaanse kaas). Laat de risotto of rijst goed koud worden in de koelkast en rol er bolletjes van. Die rol je door een beslagje van ei en bloem en daarna door paneermeel. Even frituren en je hebt een heerlijk hapje voor bij de borrel.

Rijstpap maken van restje rijst

Rijstpap met vanille en kaneel

Liever iets zoets maken? Maak dan rijstepap van je restje rijst! Of nog makkelijker: doe de rijst met wat boter en bruine suiker even in de magnetron. Dit ken je vast nog wel van vroeger! Zo’n zoete pap van rijst is heerlijk als ontbijt of toetje.

Rijstkoekjes

Je kunt van je restje rijst ook koekjes bakken. Kluts er een eitje en wat bloem doorheen en breng de rijst lekker op smaak met wat bruine suiker en kaneel. Vervolgens vorm je koekjes van dit ‘beslag’ en bak je deze op in de pan. Deze zoete koekjes doen het prima als ontbijt en zijn een lekkere variatie op pannenkoeken.

Bekijk hier al mijn recepten met rijst.

Restje rijst – sla ‘m op!

Tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan kun je dit artikel altijd weer makkelijk terugvinden.

Wat doen met een restje rijst

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter