Menu
tips & trucs

Restjes pasta verwerken

Pasta pesto met spek en kip

Heb je een heerlijk pastamaaltje gegeten en heb je niet alles opgemaakt? Vandaag geef ik je tips om restjes pasta op te maken. Want echt, weggooien hoeft niet! Een restje pasta verwerken is namelijk erg makkelijk. Ik deel graag mijn tips met je.

Pastasalade

Een klassieker, maar daarom geen minder goed idee! Van een restje gekookte pasta (zonder saus) maak je de volgende dag makkelijk een pastasalade.

  • Maak bijvoorbeeld een snelle lunch door je restje pasta te mengen met wat tonijn uit blik, mayonaise, kappertjes, rode ui en rocula.
  • Of maak een pastasalade Caprese, met pesto, tomaat en mozzarella.
  • Bekijk ook eens dit pastasalade recept met feta en olijven.

Je kunt in zo’n pastasalade ook heel veel andere restjes kwijt, denk aan restjes vlees, kaas en groenten die nog in je koelkast liggen. Je kunt eigenlijk vrijwel alle soorten kaas en groenten wel gebruiken in zo’n lekkere pastasalade.

Je kunt verschillende soorten pasta gebruiken om zo’n salade te maken. Erg geschikt is gevulde pasta, zoals tortellini of kleine ravioli. Maar ook farfalle of fusili zijn hier prima geschikt voor.

Pasta-omelet

Je kunt je restje pasta ook opbakken met een geklutst eitje en wat restjes groenten. Je krijgt dan een soort pasta-frittata. Meng alles door elkaar in een kom en bak het mengsel net als een omelet in de koekenpan. Verdeel op de bovenkant wat kaas en laat dit lekker smelten, dan heb je een heerlijke leftover lunch.

Klinkt misschien een beetje vreemd maar probeer het eens, het is erg lekker! Voor dit idee kun je heel goed spaghetti gebruiken, maar macaroni werkt ook erg goed.

Pasta-ovenschotel

Een restje pasta met saus kun je in een ingevet ovenschaaltje doen. Klop een eitje los met wat room en geraspte kaas en giet dit over de pasta. Zet het schaaltje in de oven tot er een mooi knapperig korstje op de pasta heeft gevormd.

Eet er wat brood of salade bij en je hebt weer een complete maaltijd! Een heerlijke lunch of eenvoudige avondmaaltijd.

Restjes pasta in de soep

Een restje pasta zonder saus kun je goed gebruiken als vulling voor soep. Op deze manier maak je van een simpele soep eenvoudig een maaltijdsoep. Vooral kleine pasta is hier erg geschikt voor. Denk aan macaroni bijvoorbeeld. Ook kleine vlinderpasta (farfalle) kun je hier goed voor gebruiken.

Bekijk hier al mijn pasta-recepten.

Hoeveel pasta per persoon?

Je ziet, het is eigenlijk helemaal niet zo erg om een keertje teveel pasta te koken, want je kunt er nog heel veel mee doen! Maar, het is toch wel handig om te weten wat een handige richtlijn is voor de hoeveelheden, zodat je in de toekomst minder vaak teveel kookt.

Hoeveel pasta per persoon gebruiken?

Reken op 75-100 gram ongekookte pasta per persoon. In mijn eigen recepten gebruik ik meestal 75 gram. Dit vind ik een prima hoeveelheid voor onszelf, maar als je een wat grotere eter bent, gebruik dan gerust 100 gram of zelfs nog iets meer. Het is natuurlijk ook een beetje experimenteren met wat voor jou / jullie gezin een goede hoeveelheid is.

Restjes pasta verwerken

Tip: sla deze afbeelding op via Pinterest, zo heb je dit artikel altijd bij de hand!

Restjes pasta verwerken - een restje pasta verwerken is heel makkelijk!

Voedselverspilling

Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl). 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen.

Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. En als je ze op de juiste manier bewaart, zijn restjes nog prima houdbaar. Zo kun je een restje van het avondeten bijvoorbeeld de volgende dag weer eten als lunch. Zo gooien we met zijn allen een stuk minder eten weg!

Ik schreef een serie blogs over dit onderwerp. Zo zijn er bijvoorbeeld al artikelen verschenen over koken met restjes zuivel, koken met restjes fruit en koken met restjes groenten.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter