tips & trucs

Koken met restjes – bleekselderij

Koken met restjes - bleekselderij

Wist je dat iedereen in Nederland gemiddeld 50 kilo (goed) voedsel per jaar weggooid? (bron: mileucentraal.nl) Echt bizar. Dat moet minder kunnen toch? Zelf vind ik het in ieder geval erg belangrijk om eten niet zomaar weg te gooien. En ja, ook ik ben hierin écht geen heilige, ik ben de eerste om dat toe te geven. Natuurlijk gooi ik ook wel eens iets weg, maar dat is soms helemaal niet nodig. Mede daarom start ik deze nieuwe serie ‘koken met restjes’. Kom ik een restje tegen in mijn koelkast, vriezer of voorraadkast en maak ik er iets lekkers mee? De recepten deel ik met jullie, samen met wat tips en trucs. Hopelijk helpt deze serie je om te voorkomen dat je goed eten weggooit.

Vandaag start ik deze serie met een restje bleekselderij. Ik vind het toch zo jammer dat je deze groente alleen in zo’n grote knol met wel zo’n 15 stengels kunt kopen. Ik ben namelijk absoluut niet dol op deze groente, maar gebruik hem wel om pastasaus en soepen op smaak te brengen. Het is dan ook altijd veel te veel. Tijd om uit te zoeken wat ik met de restjes bleekselderij kan doen!

Bleekselderij invriezen

Wat onderzoek op internet wees uit dat je bleekselderij kunt invriezen. Wat je hiervoor moet doen: de stengels in halve maantjes snijden, 3 minuten blancheren in kokend water, dan op een bakplaat de vriezer in, en vervolgens in een zip-lock zakje bewaren. Zo kun je bleekselderij wel een jaar bewaren. Let wel op dat de de groente wel zijn knapperigheid verliest door het invriezen. Maar het blijft op deze manier wel een prima smaakmaker voor soep en pastasaus.

Hapje – bleekselderij met mayonaisedip

Goed, met het invriezen was ik de meeste stengles kwijt. Ik had echter twee stengels achtergehouden om een snel hapje mee te maken: bleekselderij met mayonaisedip.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 el mayonaise
  • 1 el kwark
  • 10 middelgrote blaadjes basilicum

Was de stengels bleekselderij en snijd ze in reepjes.

Roer de mayonaise los met de kwark.

Snijd de basilicum fijn en roer door het mayo-kwarkmengsel. Serveer met de stengels bleekselderij en dip ze!

Restjes bleekselderij op een andere manier verwerken?

Denk ook eens aan:

  • Pastasaus
  • Soep
  • Salade
  • Gestoofd, als bijgerecht bij vlees en aardappels
Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Atie Groot

    Goed idee Sandra, het is toch zonde om al dat eten weg te gooien.

    5 mei 2016 at 19:56
  • Reactie achterlaten