lunch soep

Koude bietensoep uit Litouwen – Šaltibarščiai

Šaltibarščiai - roze soep uit Litouwen

Nee, niet meteen wegklikken bij het lezen van de woorden ‘koude bietensoep’! Ik weet dat het niet heel lekker klinkt en ik zal eerlijk zeggen dat ook niet meteen heel enthousiast was over dit gerecht. Maar mijn Litouwse collega vertelde me dat Šaltibarščiai hét lunchgerecht van Litouwen is en omdat ik het leuk vind om lokale gerechten uit te proberen ging ik toch overstag. En toen: wauw! Wat is dit lekker, in al zijn eenvoud. In Litouwen is dit een populaire lunch maar je zou hem ook als voorgerecht kunnen serveren. Ik eet ‘m ook wel als licht hoofdgerecht. Šaltibarščiai smaakt het beste op een warme dag, als lichte lunch. Deze roze soep doet het trouwens ook heel goed als werklunch of zelfs als picknickgerecht. In een goed afsluitbare pot kun je de bietensoep goed meenemen. Neem een ongepeld eitje mee als topping en je bent klaar.

Šaltibarščiai – roze soep

Wat een kleurtje hè? Deze foto is overigens niet bewerkt, de bietensoep is echt zo mooi knalroze! Als je de soep een dagje in de koelkast laat staan wordt hij zelfs nóg feller rozer. De basis van deze bietensoep is kefir, een zure zuiveldrank die een licht prikkelend gevoel op je tong geeft. Kefir is in de meeste ruim gesorteerde supermarkten wel te vinden, anders vind je het ook bij de Turkse supermarkt. Kun je er niet aankomen, dan kun je het vervangen door een halve liter yoghurt en een liter karnemelk. Verder heb je voor deze koude bietensoep maar een handvol ingrediënten nodig en wat snijwerk, dat is alles. Echt een fijne, lichte lunch waarmee je meteen een portie groenten binnenkrijgt.

Recept koude bietensoep

Saltibarsciai - Litouwse bietensoep

Koude bietensoep uit Litouwen – Šaltibarščiai

0 from 0 votes
Course: LunchCuisine: LitouwsDifficulty: Eenvoudig
Voor

6

personen
Bereidingstijd

10

minutes
Kooktijdminutes
Calorieën

221

kcal

Deze koude bietensoep (Šaltibarščiai) is hét lunchgerecht van Litouwen. De koude soep met komkommer en bietjes is heerlijk verfrissend en zo gemaakt.

Ingrediënten

  • 1 liter kefir

  • 200 gr gekookte bietjes

  • 1 komkommer

  • 20 gr dille

  • 6 eieren

  • citroensap, peper en zout

  • Eventueel voor erbij: gekookte aardappels, zure room

Bereiding

  • Kook een paar aardappels gaar als je deze bij de soep wilt serveren. Kook de eieren hard door de eieren aan de kook te brengen en daarna het vuur uit te draaien. Laat tien minuten staan met de deksel op de pan en laat de eieren dan schrikken.
  • Rasp de gekookte bietjes met behulp van een grove rasp. Rasp de komkommer ook grof.
  • Doe de kefir in een pan en roer de komkommer en rode biet erdoor.
  • Hak driekwart van de dille grof, houdt de rest achter voor de garnering. Roer de dille door de soep en breng naar wens op smaak met citroensap, zout en peper. Zet de bietensoep koud weg tot gebruik.
  • Serveer de Šaltibarščiai met partjes ei en eventueel met gekookte aardappels ernaast. Schep naar wens een lepel zure room op de bietensoep en garneer met de rest van de dille.

Opmerkingen

  • Je kunt de koude soep in de koelkast ongeveer drie dagen bewaren.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Paul

    Bijzonder recept. Lijkt me wel heel lekker, ga ik keer maken.

    24 januari 2020 at 13:30
    • Reply Sandra

      Leuk Paul! Ben benieuwd wat je er van vindt :-)

      25 januari 2020 at 10:30

    Reactie achterlaten