lunch soep

Koude bietensoep uit Litouwen – Šaltibarščiai

Šaltibarščiai - roze soep uit Litouwen

Nee, niet meteen wegklikken bij het lezen van de woorden ‘koude bietensoep’! Ik weet dat het niet heel lekker klinkt en ik zal eerlijk zeggen dat ook niet meteen heel enthousiast was over dit gerecht. Maar mijn Litouwse collega vertelde me dat Šaltibarščiai hét lunchgerecht van Litouwen is en omdat ik het leuk vind om lokale gerechten uit te proberen ging ik toch overstag. En toen: wauw! Wat is dit lekker, in al zijn eenvoud. In Litouwen is dit een populaire lunch maar je zou hem ook als voorgerecht kunnen serveren. Ik eet ‘m ook wel als licht hoofdgerecht. Šaltibarščiai smaakt het beste op een warme dag, als lichte lunch. Deze roze soep doet het trouwens ook heel goed als werklunch of zelfs als picknickgerecht. In een goed afsluitbare pot kun je de soep goed meenemen. Neem een ongepeld eitje mee als topping en je bent klaar.

Šaltibarščiai – roze soep

Wat een kleurtje hè? Deze foto is overigens niet bewerkt, de bietensoep is echt zo mooi knalroze! Als je de soep een dagje in de koelkast laat staan wordt hij zelfs nóg feller rozer. De basis van deze bietensoep is kefir, een zure zuiveldrank die een licht prikkelend gevoel op je tong geeft. Kefir is in de meeste ruim gesorteerde supermarkten wel te vinden, anders vind je het ook bij de Turkse supermarkt. Kun je er niet aankomen, dan kun je het vervangen door een halve liter yoghurt en een liter karnemelk. Verder heb je voor deze bietensoep maar een handvol ingrediënten nodig en wat snijwerk, dat is alles. Echt een fijne, lichte lunch waarmee je meteen een portie groenten binnenkrijgt.

Recept koude bietensoep

Saltibarsciai - Litouwse bietensoep

Voor ca 6 porties

  • 1,5 liter kefir
  • 200 gr gekookte bietjes
  • 1 komkommer
  • 6 bosuitjes
  • 1 bosje dille (20 gram)
  • citroensap, peper en zout
  • 6 hardgekookte eieren
  • Eventueel voor erbij: gekookte aardappels, zure room

Zo maak je Šaltibarščiai

  • Kook een paar aardappels gaar als je deze bij de soep wilt serveren.
  • Kook de eieren hard door de eieren aan de kook te brengen en daarna het vuur uit te draaien. Laat tien minuten staan met de deksel op de pan en laat de eieren dan schrikken.
  • Snijd de gekookte bietjes heel fijn in julienne-reepjes, je kunt ze ook raspen als je dat makkelijker vindt. Snijd ook de komkommer in heel fijne reepjes.
  • Doe de kefir in een pan en roer de komkommer en rode biet erdoor.
  • Snijd de bosuitjes in fijne halve maantjes en hak driekwart van de dille grof, houdt de rest achter voor de garnering. Roer de bosui en dille door de soep en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Zet de bietensoep koud weg tot gebruik.
  • Serveer de Šaltibarščiai eventueel met gekookte aardappels ernaast. Schep naar wens een lepel zure room op de bietensoep en garneer met partjes en de rest van de dille.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten