Nee, niet meteen wegklikken bij het lezen van de woorden ‘koude bietensoep’! Ik weet dat het niet heel lekker klinkt en ik zal eerlijk zeggen dat ook niet meteen heel enthousiast was over dit gerecht. Maar mijn Litouwse collega vertelde me dat Šaltibarščiai hét lunchgerecht van Litouwen is en omdat ik het leuk vind om lokale gerechten uit te proberen ging ik toch overstag. En toen: wauw! Wat is dit lekker, in al zijn eenvoud.
Soep voor de lunch
In Litouwen is dit een populaire lunch maar je zou hem ook als voorgerecht kunnen serveren. Ik eet ‘m ook wel als licht hoofdgerecht. Šaltibarščiai smaakt het beste op een warme dag, als lichte lunch. Deze roze soep doet het trouwens ook heel goed als werklunch of zelfs als picknickgerecht. In een goed afsluitbare pot zoals deze van Mepal, kun je de bietensoep goed meenemen. Neem een ongepeld eitje mee als topping en je bent klaar.
Šaltibarščiai – roze soep
Wat een kleurtje hè? Deze foto is overigens niet bewerkt, de bietensoep is echt zo mooi knalroze! Als je de soep een dagje in de koelkast laat staan wordt hij zelfs nóg feller roze. De basis van deze bietensoep is kefir, een zure zuiveldrank die een licht prikkelend gevoel op je tong geeft. Kefir is in de meeste ruim gesorteerde supermarkten wel te vinden, anders vind je het sowieso bij de Turkse supermarkt. Kun je er niet aankomen, dan kun je het vervangen door een halve liter yoghurt en een liter karnemelk.
Recept koude bietensoep

Naast de kefir heb je voor deze koude bietensoep maar een handvol ingrediënten nodig en wat snijwerk, dat is alles. Echt een fijne, lichte lunch waarmee je meteen een portie groenten binnenkrijgt.
PS: als je van Litouwse recepten houdt, dan vind je deze cottage cheese pannenkoeken vast ook heel lekker. Nog een populaire lunch daar!

Koude bietensoep uit Litouwen – Šaltibarščiai
Ingrediënten
- 1 liter kefir
- 200 gr gekookte bietjes
- 1 komkommer
- 20 gr dille
- 6 eieren
- citroensap, peper en zout
- Eventueel voor erbij: gekookte aardappels, zure room
Zo maak je het
- Kook een paar aardappels gaar als je deze bij de soep wilt serveren. Kook de eieren hard door de eieren aan de kook te brengen en daarna het vuur uit te draaien. Laat tien minuten staan met de deksel op de pan en laat de eieren dan schrikken.
- Rasp de gekookte bietjes met behulp van een grove rasp. Rasp de komkommer ook grof.
- Doe de kefir in een pan en roer de komkommer en rode biet erdoor.
- Hak driekwart van de dille grof, houdt de rest achter voor de garnering. Roer de dille door de soep en breng naar wens op smaak met citroensap, zout en peper. Zet de bietensoep koud weg tot gebruik.
- Serveer de Šaltibarščiai met partjes ei en eventueel met gekookte aardappels ernaast. Schep naar wens een lepel zure room op de bietensoep en garneer met de rest van de dille.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

4 Reacties
Justina
21 september 2021 at 08:22Ik ben zelf Litouws en maak deze soup vaak. Ik vindt het lekkerder als komkommers in kleine stukjes zijn gesneden en niet geraspt. Wat u heeft vergeten is heel belangrijk ingrediënt: lente ui. Die moeten zeker erbij!
Sandra
30 september 2021 at 06:01Hoi Justina, leuk om te horen zeg! Ik vind het persoonlijk lekkerder als de komkommer wordt geraspt, grappig hoe smaken verschillen. Lente-ui lijkt me zeker een lekkere toevoeging. Gebruik je die dan als garnering?
Paul
24 januari 2020 at 13:30Bijzonder recept. Lijkt me wel heel lekker, ga ik keer maken.
Sandra
25 januari 2020 at 10:30Leuk Paul! Ben benieuwd wat je er van vindt :-)