Menu
desserts

Lava cake – Moelleux

Chocolade lava cake

Lava cake, gesmolten chocoladecake, moeulleux aux chocolat, hemelse modder… Dit toetje met gesmolten chocolade heb ik al onder heel veel namen op de kaart zien staan in restaurants. Goed nieuws: zelf chocolade lava cake maken is helemaal niet zo moeilijk. Tenminste, het recept zelf is erg makkelijk. Er is maar één ding dat dit lava cake recept toch een beetje uitdagend maakt…

Hoe lang moet lava cake in de oven?

Tja, dat is dus de vraag! Het recept voor lava cake luistert namelijk heel nauw. Doe je de gesmolten chocoladecake twee minuutjes te lang in de oven, dan heb je zomaar ineens een gewoon chocoladecakeje als toetje! Ook heel lekker, maar niet wat je wilt. Je wilt juist die zachte, gesmolten binnenkant. De Fransen noemen dit toetje niet voor niets moeulleux aux chocolat (zachte chocolade). Maar, je wilt ‘m ook weer niet te kort in de oven doen, want dan heb je een poeltje chocolade. Nee, je hebt die perfecte balans nodig voor een echt goede lava cake: van buiten een heerlijke chocoladecake, en van binnen die vloeibare kern.

Nu is elke oven net weer even anders en is het schaaltje dat je gebruikt ook van invloed op de vraag: hoe lang moet lava cake in de oven. In mijn geval gebruik ik een schaaltje met een doorsnee van 9 cm. Ik bak de chocolade lava cake 15 minuten op 200 graden, dan is hij perfect. Maar maak dit chocoladetoetje zeker een paar keer om erachter te komen wanneer hij voor jou perfect is. Misschien hoeft hij in jouw oven maar 13 minuten, of juist 17!

Chocoladetoetje met fruit, ijs of room

De chocolade lava cakejes zijn op zichzelf natuurlijk al heerlijk, maar misschien wil je er nog iets bij serveren. Sowieso maakt een beetje poedersuiker ze helemaal af vind ik, en wat rood fruit staat er ook geweldig bij. Wil je echt uitpakken dan is een bolletje goed vanille-ijs er echt onweerstaanbaar lekker bij. Het ijs zal een beetje smelten door de warmte van de chocoladecake, zo lekker. Wat licht geklopte slagroom smaakt er ook prima bij trouwens.

Lava cake recept

5 from 1 stem
Gang: ToetjeKeuken: ChocoladeNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Oventijd

13

minutes
Calorieën

433

kcal

Hmmm, chocolade lava cake! Een geliefd toetje en dat is helemaal terecht, want dit chocoladecakeje met vloeibare kern is om je vingers bij af te likken zo lekker.

Ingrediënten

  • 40 gr roomboter

  • 150 gr pure chocolade (van goede kwaliteit)

  • 90 gr suiker

  • 2 eieren

  • 1 tl vanille-extract

  • 40 gr bloem

  • 3 tl oploskoffie

  • 1 snuf grof zeezout

  • Eventueel voor erbij
  • rood fruit, vanille-ijs of licht geklopte slagroom

Bereiding

  • Breek de chocolade in stukken en doe deze in een vuurvaste kom. Zet de kom op een pan met water die op het vuur staat, en laat de chocolade onder af en toe roeren rustig smelten. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen en maak ondertussen de rest van het beslag.
  • Klop de boter met de suiker romig, en voeg daarna de eieren en het vanille-extract toe. Klop nogmaals goed door.
  • Zeef de bloem en het cacaopoeder, en voeg dit samen met de oploskoffie beetje bij beetje toe aan het beslag, blijf mixen.
  • Roer op het laatst de gesmolten chocolade door het beslag en een flinke snuf grof zeezout.
  • Vet de vormpjes in met wat gesmolten boter en verdeel het beslag over de vormpjes. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Bak de lava cakejes in 15 minuten af op 200 graden. Serveer naar keuze met rood fruit, vanilleijs of licht geklopte slagroom.

Opmerkingen

  • Je kunt de gesmolten chocoladecakejes al vooraf klaarmaken. Bak ze op het laatste moment af.
Recept chocolade lava cake

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hieronder aanmelden. Ontvang je meteen een gratis e-book met vijf exclusieve recepten!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter