Menu
zoet

Lavendelcake met citroen

Lavendelcake met citroen

Laatst maakte ik al lavendelkoekjes en mijn potje met gedroogde lavendel was daarna nog niet leeg! Tijd om nog een recept met lavendel te bedenken… Volgens mij komt lavendel het best tot zijn recht in zoete gerechten en daarom kwam ik al snel uit bij een lavendelcake, met citroen erbij want dat combineert zo goed. Lekker fris, als tegenhanger voor het bloemige van de lavendel. 

Lavendel – lekker maar met mate

Lavendel is een smaak die niet iedereen kan waarderen overigens! Het is een erg uitgesproken smaak en je houdt ervan of niet. Het is in ieder geval belangrijk dat je de lavendel met mate gebruikt, want het kan snel gaan overheersen en je wilt natuurlijk niet dat je cake naar potpourri smaakt!

Zoete icing

Voor de icing gebruikte ik dezelfde icing als voor de koekjes maar die bleek een beetje dun voor de lavendelcake, de icing droop er zo vanaf! Ik heb het recept hierop aangepast zodat jouw icing niet zo dun wordt als die op mijn foto ;-)

Je kunt lavendel gedroogd kopen maar je kunt het ook gaan wildplukken en zelf drogen! Lees hier hoe. Lavendel is trouwens ook erg lekker in panna cotta.

Recept lavendelcake met citroen

5 from 2 stemmen
Gang: CakeKeuken: ZoetNiveau: Gemiddeld
Voor

12

personen
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

1

hour 
Calorieën

236

kcal

Een cake met een twist! Deze lekkere citroencake breng je op smaak met een bijzondere smaakmaker: lavendel. Een plak lavendelcake is erg lekker bij een kopje thee.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • Voor de cake:

  • 150 gr 150 roomboter (+ een beetje extra voor het invetten)

  • 150 gr 150 suiker

  • 1 snufje 1 zout

  • 3 3 eieren

  • 150 gr 150 zelfrijzend bakmeel (+ een beetje extra voor het invetten

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • 0,5 0,5 citroen (alleen de schil)

  • 1 tl 1 gedroogde lavendel

  • Voor de icing:

  • 10 el 10 poedersuiker

  • 1 el 1 citroensap of water

  • 1 tl 1 gedroogde lavendel

Bereiding citroen lavendelcake

  • Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Vet een cakeblik in met boter en bestuif met een klein beetje bakmeel.
  • Doe de roomboter met de suiker en het zout in een kom en mix dit in tien minuten glad en romig. Dat lijkt erg lang, maar je cake wordt er veel luchtiger van. Klop er één voor één de eieren doorheen.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en mix deze beetje bij beetje door het cakebeslag. Roer de vanille-extract, de geraspte citroenschil en de gedroogde lavendel door het cakebeslag en giet het beslag in het ingevette cakeblik.
  • Bak de lavendelcake in ca 60 minuten gaar en goudbruin. Haal de cake uit de oven en laat deze volledig afkoelen.
  • Maak de icing door de poedersuiker glad te roeren met het citroensap of water, de icing mag best een beetje dik zijn maar hij moet wel een klein beetje vloeibaar zijn zodat hij mooi van de lavendelcake ‘afdruipt’. Als de icing te dik is voeg dan nog een klein beetje extra citroensap of water toe. Giet de icing over de citroen lavendelcake en bestrooi met de gedroogde lavendel.

Opmerkingen

  • Als je de cake goed verpakt of bewaart in een trommel kun je hem wel een paar dagen bewaren. Eventueel kun je een deel van de cake ook invriezen voor later.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

3 Reacties

  • Judith
    27 mei 2019 at 14:57

    Ik heb ook nog wat gedroogde lavendel dus deze cake lijkt mij super lekker. Alleen een vraagje. Moet er geen bakpoeder in de cake? Of moet je zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    Reply
    • Sandra
      27 mei 2019 at 16:26

      Hoi Judith, je hebt helemaal gelijk, in plaats van bloem gebruik je het best zelfrijzend bakmeel. Ik heb het recept aangepast. Hoop dat je de cake lekker vindt :-)

      Reply
  • Lianne
    12 januari 2018 at 15:49

    Ah vanaf die lavendelkoekjes zit het al in mijn hoofd dat ik een keer wil bakken met lavendel. Nu ga ik het echt een keertje doen. Ik heb namelijk nog een bosje gedroogde lavendel op mijn bakstelling liggen.

    Reply

Laat een reactie achter