zoet

Lavendelcake met citroen

Lavendelcake met citroen

Laatst maakte ik al lavendelkoekjes en mijn potje met gedroogde lavendel was daarna nog niet leeg! Tijd om nog een recept met lavendel te bedenken… Volgens mij komt lavendel het best tot zijn recht in zoete gerechten en daarom kwam ik al snel uit bij een lavendelcake, met citroen erbij want dat combineert zo goed. Lekker fris, als tegenhanger voor het bloemige van de lavendel. Een smaak die niet iedereen kan waarderen overigens! Het is belangrijk dat je de lavendel met mate gebruikt, want het kan snel gaan overheersen en je wilt natuurlijk niet dat je cake naar potpourri smaakt!

Zoete icing

Voor de icing gebruikte ik dezelfde icing als voor de koekjes maar die bleek een beetje dun voor de lavendelcake, de icing droop er zo vanaf! Ik heb het recept hierop aangepast zodat jouw icing niet zo dun wordt als die op mijn foto ;-)

Recept lavendelcake met citroen

Voor 1 cake

Voor de cake:

 • 150 gr roomboter (+ een beetje extra)
 • 150 gr kristalsuiker
 • snufje zout
 • 3 eieren
 • 150 gr zelfrijzend bakmeel (+ een beetje extra)
 • 1 tl vanille-extract
 • Schil van een halve citroen
 • 1 tl gedroogde lavendel (je kunt lavendel gedroogd kopen maar je kunt het ook gaan wildplukken en zelf drogen! Lees hier hoe.)

Voor de icing:

 • 10 el poedersuiker
 • 1-2 el water of citroensap
 • 1 tl gedroogde lavendel

Zo maak je de citroen lavendelcake

 • Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Vet een cakeblik in met boter en bestuif met een klein beetje bakmeel.
 • Doe de roomboter met de kristalsuiker en het zout in een kom en mix dit glad.
 • Klop er één voor één de eieren doorheen.
 • Zeef het zelfrijzend bakmeel en mix deze beetje bij beetje door het cakebeslag.
 • Roer de vanille-extract, de geraspte citroenschil en de gedroogde lavendel door het cakebeslag en giet het beslag in het ingevette cakeblik.
 • Bak de lavendelcake in ca 60 minuten gaar en goudbruin.
 • Haal de cake uit de oven en laat deze volledig afkoelen.
 • Maak de icing door de poedersuiker glad te roeren met het water, de icing mag best een beetje dik zijn maar hij moet wel een klein beetje vloeibaar zijn zodat hij mooi van de lavendelcake ‘afdruipt’. Giet de icing over de citroen lavendelcake en bestrooi met de gedroogde lavendel.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

3 Comments

 • Reply Judith

  Ik heb ook nog wat gedroogde lavendel dus deze cake lijkt mij super lekker. Alleen een vraagje. Moet er geen bakpoeder in de cake? Of moet je zelfrijzend bakmeel gebruiken?

  27 mei 2019 at 14:57
  • Reply Sandra

   Hoi Judith, je hebt helemaal gelijk, in plaats van bloem gebruik je het best zelfrijzend bakmeel. Ik heb het recept aangepast. Hoop dat je de cake lekker vindt :-)

   27 mei 2019 at 16:26
 • Reply Lianne

  Ah vanaf die lavendelkoekjes zit het al in mijn hoofd dat ik een keer wil bakken met lavendel. Nu ga ik het echt een keertje doen. Ik heb namelijk nog een bosje gedroogde lavendel op mijn bakstelling liggen.

  12 januari 2018 at 15:49
 • Reactie achterlaten