zoet

Lavendelkoekjes met zoete frosting

Lavendelkoekjes - zandkoekjes met lavendel

Lavendelkoekjes, die stonden al een tijdje op mijn lijstje. Want het is alweer een flinke tijd geleden dat ik met Eef van Eefkooktzo in Haarlem was en we daar de Marqt plunderden (wat is dat toch een fijne winkel hè). We zagen een potje lavendel en besloten om deze te kopen en vervolgens te delen, want hoe vaak kook of bak je nu helemaal met lavendel? Tja, ik in ieder geval niet vaak. Maar goed, dan blijft zo’n potje in je toch al niet zo lege voorraadkastje staan, en dan wil je er toch eens mee aan de slag! Ik bedacht om lavendelkoekjes te maken. Ik zag ze al helemaal voor me, lekker brosse zandkoekjes met een mooie witte icing waar ik dan nog wat lavendel op zou strooien. Nou, dat werden het dan ook! Heerlijke lavendel zandkoekjes met een super simpele icing.

Potpourri

Niet iedereen houdt van lavendel, het is natuurlijk ook een erg uitgesproken smaak. Gebruik er nooit teveel van, want dan krijg je het ‘potpourri-effect’ en krijg je het gevoel toiletverfrisser te eten. Niet best!

Tip: je kunt lavendel gedroogd kopen maar je kunt het ook gaan wildplukken en zelf drogen! Lees hier hoe.

Lavendelkoekjes met zoete frosting

0 from 0 votes
Course: TussendoortjeCuisine: KoekjeDifficulty: Eenvoudig
Voor ca

30

koekjes
Bereidingstijd

20

minutes
Oventijd

15

minutes
Calorieën

106

kcal
Rusten

60

minuten

Lekkere, eenvoudige zandkoekjes met een twist: lavendel! Bovenop de koekjes zit een zoet laagje frosting met wat extra lavendel.

Ingrediënten

  • Voor de lavendelkoekjes
  • 200 gr roomboter

  • 100 gr basterdsuiker

  • 300 gr bloem + extra

  • 1 eidooier

  • 1 snufje zout

  • 1 tl vanille-extract

  • 1 tl gedroogde lavendel

  • Voor de icing
  • 10 el poedersuiker

  • 6 el water

  • 2 tl gedroogde lavendel

Bereiding

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Snijd de roomboter in stukjes en doe deze samen met de suiker in een kom. Klop door elkaar tot de suiker is opgenomen door de roomboter.
  • Zeef de bloem en voeg deze toe aan het botermengsel, samen met de eidooier, het zout, de vanille en de lavendel. Meng vlug tot een mooi samenhangend deeg.
  • Laat het deeg bij voorkeur een uurtje rusten in de koelkast, ingepakt in plasticfolie.
    Bestuif je aanrecht en een deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik.
  • Steek rondjes uit het deeg met een koeksteker en leg de koekjes op de bakplaten. Dit gaat het beste als het deeg koel blijft, dus doe eerst de helft van het deeg in de koelkast en vul één bakplaat met koekjes voor je verder gaat met de tweede bakplaat.
  • Bak de twee bakplaten met lavendelkoekjes na elkaar in 14-16 minuten af in de oven.
    Laat de koekjes volledig afkoelen en maak ondertussen de icing door de poedersuiker met het water tot een glad papje te roeren.
  • Bestrijk steeds een stuk of vijf lavendelkoekjes met de icing en bestrooi ze dan met wat extra lavendel (als je meteen alle koekjes besmeert met de icing, is deze al hard geworden en blijft de lavendel niet plakken).

Opmerkingen

  • Bewaar de lavendelkoekjes in een koektrommel, dan blijven ze ongeveer een weekje lekker.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Demi | StudioKOOK

    Wat een bijzonder koekje. Lijkt me erg lekker!

    9 november 2017 at 14:43
  • Reply Lianne

    Leuke foto zeg! Ik heb nog nooit iets gemaakt met lavendel, ik heb het genoteerd op mijn baklijstje. :)

    8 november 2017 at 16:50
  • Reactie achterlaten