Volg culi-sandra.nl op:

Lekker eten in Andalusië

In oktober was ik tien dagen in Andalusië, Spanje. Wat een aanrader is dat zeg! Op het moment dat hier de herfst echt begon, even lekker naar de zon! Het was daar iedere dag tussen de 25 en 30 graden dus je kunt je voorstellen dat we een heerlijke vakantie hebben gehad. Vooral veel rondslenteren en terrasjes pakken, heerlijk! En in Spanje kun je haast niet, niét lekker eten, dus ik deel graag de adresjes waar ik ben geweest met je. Handig als inspiratie voor een stedentrip of – zoals wij ook hebben gedaan – een korte rondreis. 

Granada

Tapas in Granada

Onze rondreis startte met twee nachten in Granada. Ik vond de stad prachtig maar qua eten vond ik het nogal tegenvallen. Misschien had ik daar vooraf wat beter onderzoek naar moeten doen maar nu hebben we vooral veel rondgedwaald en zijn terechtgekomen in toeristenrestaurants. Geen feest!

De eerste avond aten we bij La Bicicleta (Calle Marqués de Gerona, 13, 18001 Granada). Een restaurantje met een toplocatie en lekkere wijn. De tapas (zie foto) waren niet bijzonder maar als hoofdgerecht deelden we een stuk tonijn en die was wel echt verrukkelijk! De volgende avond aten we bij het hippe Laseda (Plaza de Bib-Rambla, 6, 18001 Granada), een prachtig mooi ingerichte zaak met een lekkere kaart waar veel bio-gerechten op staan. Ik nam de veggie lasagne en die was heerlijk. Als toetje nam ik de carrot cake omdat ik had gelezen dat die heerlijk moest zijn, maar eerlijk, ik maak ‘m zelf lekkerder!

Ontbijten deden we bij I need (Cuesta del Realejo, 1, 18009 Granada), een koffiezaakje met heerlijke koffie! De broodjes vielen echter nogal tegen. De volgende ochtend namen we een typisch Spaans ontbijtje: churros! We aten ze bij Churreria Alhambra (Plaza de Bib-Rambla, 27, 18001 Granada | website). De churros zijn gigantisch en je bestelt er een kopje chocola bij om ze in te dippen. Bestel hier trouwens geen koffie want die is me toch smerig!

Cordoba

Na twee nachten Granada verbleven we ook twee nachten in Cordoba. Dit vond ik persoonlijk de leukste stad waar we zijn geweest tijdens deze reis. Zoveel leuke steegjes om doorheen te dwalen en de sfeer is heel gemoedelijk. Ik hou ervan! We hebben er ook heerlijk gegeten, een paar tips:

  • Los Patios de la Marquesa –  de foodmarkt van Cordoba met niet minder dan 17 adresjes om allerlei lekkers te scoren! Bier, wijn, Italiaanse gerechten, tapas, Oosterse gerechten, zoets… Je vindt hier van alles en kunt er ontzettend gezellig zitten. Ook is er regelmatig live muziek. (Calle Manríquez, 4, 14003 Córdoba | website)
  • Bar Santos – beroemd om hun tortilla maar ze hebben nog veel meer tapas. Haal hier voor bijna niets wat tapas en drankjes en eet ze buiten op, op het muurtje naast de Mezquita. Picknicken, leuk! (Calle Magistral González Francés, 3, 14003 Córdoba)
  • Taberna Plateros – prachtig ouderwetse tapasbar in een soort binnenplaatsje, erg leuk! (Calle San Francisco, 6, 14003 Córdoba)
  • Bodegas Mezquita – de zaak is een beetje sfeerloos maar de leuke bediening maakte een hoop goed. Wij kozen voor een verrassings-tapasmenu inclusief een drankje voor maar €14,90 pp. We zaten meer dan vol en hebben heerlijk gegeten! (C/ Céspedes, 12, 14003 Córdoba | website)
  • La Joyeria Taberna – een prima plek voor een eenvoudig en goedkoop ontbijtje. Lekkere koffie, verse jus en een paar soorten broodjes om uit te kiezen (Calle Cardenal Gonzalez, 66, 14003 Córdoba)

Ronda

In dit kleine dorpje waren we maar één nachtje en dat was voldoende, groot is het niet! Ook dit is weer een leuk plaatsje om lekker doorheen te dwalen. We lunchten er bij Siempre Igual (Calle San José, 2, 29400 Ronda), een klein tapasbarretje op niet zo’n mooie plek maar de kaart en de ontzettend vriendelijke bediening maken veel goed. Heerlijke kaas, gehaktballetjes en hamkroketjes gegeten!

‘s Avonds aten we denk ik de lekkerste tapas die we tijdens de hele vakantie hebben gegeten. We wilden gaan eten bij A locos tapas, wat schijnbaar de beste tapasbar van Ronda is. Helaas zat dit restaurant vol, maar de eigenaresse gaf aan dat ze 700 meter verderop nog een zusterrestaurant hebben: Antigua Cuadra (Calle Pila Doña Gaspara, 4, 29400 Ronda). Nou, dat was het wandelingetje meer dan waard. Wat een zalige tapas serveren ze hier, verwacht hier geen standaard tapasgerechtjes maar een zalmtartaar met avocado, gamba’s in tempurabeslag, zalige brushetta met tomaat en tonijn… Echt, wat was dit lekker!

Jerez de la Frontera

Creme brulee in Jerez de la Frontera

Na Ronda sliepen we nog een nachtje in Gibraltar maar dat kun je eigenlijk best overslaan, ik vond het nogal tegenvallen en op eetgebied is het al helemaal vreselijk. Nee, dan Jerez! Ook hier sliepen we maar één nachtje maar we hebben er wel heerlijk gegeten. Op aanraden van de eigenaresse van ons appartement gingen we naar Albores (Calle Consistorio, 12, 11403 Jerez de la Frontera | website). Hier kun je terwijl je tapas eet heerlijk mensen kijken. Alle gerechten hier waren heerlijk, maar de hoogtepunten waren toch wel de tonijntartaar en het toetje: een crème brulée van witte chocolade met rood fruit. Goddelijk!

Sevilla

Cheesecake uit een potje in Sevilla

Laatste stop van onze rondreis door Andalusië: Sevilla! Na de relatieve rust in de andere steden vond ik Sevilla héél druk, maar toen ik die knop even had omgezet bleek ook dit weer een heel fijne stad met heel veel mooie gebouwen en goede slenter-opties ;-) En veel goede restaurants! Wij hebben gegeten bij:

  • Almiranta – een originele kaart! Wij aten er een trio van kroketjes (zalig), tempura van asperges en een stukje geitenkaas uit de oven met allerlei garneringen (heelijk!) (Calle Almirantazgo, 2, 41001 Sevilla)
  • Helados Rayas – een goede tip van mijn collega Wes, hier eet je het lekkerste ijs van Sevilla! Er zijn twee vestigingen in de stad (Calle Almte. Apodaca, 1 en Calle San Pablo, 45)
  • Milk Away – wat een verademing na al die wijn en tapas! Voor een super gezond ontbijtje of lunch ben je hier aan het juiste adres. Twee meiden werken bikkelhard door om alle gasten te voorzien van verse smoothies (niets is voorgesneden), smoothie bowls, acaibowls (die had ik en die was zalig) en belegde broodjes. (Calle Hernando Colón, 3, 41004 Sevilla)
  • Bar el Baratillo – sfeervol restaurant waar het volgens mij altijd vol zit. De tapaskaart is erg uitgebreid, vooral de gefrituurde camembert en de sirloin met whisky vielen goed in de smaak (Calle Adriano, 20, 41004 Sevilla | website)
  • La Bulla – na een half uur lopen (echt!) op zoek naar een restaurant dat iets anders serveert dan tapas, kwamen we hier terecht. Wat een pareltje! De porties zijn niet groot maar wel verukkelijk en de bediening is ontzettend vriendelijk. Ik at er een supersmakelijke zalmtartaar en toen ik om de toetjeskaart vroeg, kwam de plank die je op de foto hierboven ziet, op tafel. Daarop stonden zes potjes gevuld met verschillende soorten cheesecake. Je mocht opeten wat je wilde, gesloten potjes hoef je niet te betalen. Superleuk en zó lekker! (Dos de Mayo, 26, 41011 Sevilla | website)

Een paar tips als je uit eten gaat in Spanje

Misschien weet je het al, maar toch handig:

  • Spanjaarden eten laat, heel laat voor ons doen! Veel restaurants gaan ‘s avonds niet voor 20.00 uur open en sommigen nog later (de locals eten meestal niet voor 21.00 uur). Lunchen doe je niet voor 14.00 uur.
  • Handig: in veel restaurants kun je zelf je porties kiezen: tapa (een klein hapje), 1/2 raciones (een halve portie) of een racion (een hele portie). Een paar tapas eten en daarna bijvoorbeeld elk een halve portie bestellen, kan bijvoorbeeld prima!
  • De prijzen in dit deel van Spanje liggen erg laag, ook in de steden. Een kopje koffie voor €1,20, een halve liter tinto de verrano voor €1,50, een portie tapas voor €2,50…
  • Fooi geven is wel gebruikelijk maar deze ligt niet heel hoog, zo’n 5-10%.
Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Atie Groot

    Wat een leuke tips Sandra en het ziet er allemaal lekker uit.

    15 november 2017 at 21:23
  • Laat een reactie achter