Volg culi-sandra.nl op:
Lemoncurd zelf maken - helemaal niet moeilijk!

Lemoncurd – heel makkelijk zelf maken

Lemoncurd, heerlijk! Als je me laat gaan eet ik zo een halve pot leeg. Het is super zoet, maar door de frisse smaak van citroen is het niet té zoet. Heerlijk op brioche, of nog lekkerder: met versgebakken scones! Ook heerlijk, smeer een beetje lemoncurd op pancakes en serveer ze met frambozen, om je vingers bij op te eten zo lekker…

Hoewel ik de kant en klare lemoncurd uit pot van het merk Chivers (ca een euro in de supermarkt) ook al heel erg lekker vind, is het natuurlijk altijd leuker én nog lekkerder om het zelf te maken. Het is een eenvoudig recept en je zelfgemaakte lemoncurd is zo klaar, binnen tien minuten heb je een potje klaar. Nog even wachten tot het is afgekoeld en je kunt aanvallen!

Lemoncurd is lekker bij zoet brood (brioche, chinois), op scones, door de yoghurt, op pannenkoeken, als topping op cupcakes, taarten of tussen koekjes… Je kunt curd trouwens ook prima met andere soorten vruchten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van rabarber-, sinaasappel-, mandarijn- of frambozencurd?

Recept lemoncurd

(voor ca 200 ml of 1 klein potje) 
  • 1 citroen
  • 75 gr boter
  • 1 ei
  • 65 gr suiker
  • Extra nodig: goed afsluitbaar en steriel schoon (weck) potje

Tip: je kunt de hoeveelheden in het recept eenvoudig verdubbelen voor een grotere portie. Als je goed steriele potjes gebruikt, kun je de lemoncurd namelijk tot wel een jaar bewaren.

Zo steriliseer je de weckpot

Doe het weckpotje in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Laat dit tien minuten staan en zet de pot vervolgens te drogen op een schone theedoek. Lees hier meer over het steriliseren van weckpotten.

Zo maak je de lemoncurd:

  • Rasp de citroen en pers de citroen uit. Doe het citroensap en de rasp in een steelpan met de boter en laat op laag vuur smelten.
  • Meng ondertussen het ei met de suiker. Giet het boter-citroenmengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel. Meng goed door elkaar met een garde en doe het mengsel weer terug in de steelpan.
  • Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat ca 2 minuten zachtjes doorkoken tot het dik wordt. Blijf ondertussen continue goed kloppen met de garde.
  • Giet de lemoncurd in het weckpotje, sluit af en laat volledig afkoelen voor gebruik. Bewaar de lemon curd op een koele, donkere plaats (het hoeft niet in de koelkast).

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

2 reacties

  • Reply Daniëlle

    Lemoncurd is zo lekker. Ik moet het echt wat vaker zelf maken!

    9 juli 2017 at 07:38
  • Reply Anne-Marie

    Zo lekker dit. Ik wil de volgende keer limecurd maken, lijkt me ook wel wat!

    3 juli 2017 at 17:43
  • Laat een reactie achter