zoet

Lemoncurd – heel makkelijk zelf maken

Lemon curd

Lemoncurd, heerlijk! Als je me laat gaan eet ik zo een halve pot leeg. Het is super zoet, maar door de frisse smaak van citroen is het niet té zoet. Heerlijk op brioche, of nog lekkerder: met versgebakken scones! Ook heerlijk, smeer een beetje lemoncurd op pancakes en serveer ze met frambozen, om je vingers bij op te eten zo lekker…

Hoewel ik de kant en klare lemoncurd uit pot van Bonne Maman al heel erg lekker vind, is het natuurlijk altijd leuker én nog lekkerder om het zelf te maken. Het is een eenvoudig recept en je zelfgemaakte lemoncurd is zo klaar, binnen tien minuten heb je een potje klaar. Nog even wachten tot het is afgekoeld en je kunt aanvallen!

Curd van citroen en andere vruchten

Lemoncurd is lekker bij zoet brood (brioche, chinois), op scones, door de yoghurt, op pannenkoeken, als topping op cupcakes, taarten of tussen koekjes

Weckpot steriliseren

Om de lemon curd lang te kunnen bewaren, moet je hem in een brandschoon potje bewaren. Dit doe je het beste in een gesteriliseerde weckpot.

Doe het weckpotje in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Laat dit tien minuten staan en zet de pot vervolgens te drogen op een schone theedoek. Lees hier meer over het steriliseren van weckpotten.

Lemoncurd – heel makkelijk zelf maken

5 from 1 vote
Course: ZoetCuisine: PasenDifficulty: Eenvoudig
Voor ca

6

porties
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

5

minutes
Calorieën

148

kcal

Lemon curd zelf maken is helemaal niet moeilijk, je bent maar 10 minuten bezig. Heerlijk op scones, op pannenkoeken, taart, door de yoghurt…

Ingrediënten

  • 1 citroen

  • 75 gr boter

  • 1 ei

  • 65 gr suiker

Bereiding

  • Rasp de citroen en pers de citroen uit. Doe het citroensap en de rasp in een steelpan met de boter en laat op laag vuur smelten.
  • Meng ondertussen het ei met de suiker. Giet het boter-citroenmengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel. Meng goed door elkaar met een garde en doe het mengsel weer terug in de steelpan.
  • Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat ca 2 minuten zachtjes doorkoken tot het dik wordt. Blijf ondertussen continue goed kloppen met de garde.
  • Giet de lemoncurd in een brandschoon potje, sluit af en laat volledig afkoelen voor gebruik. Bewaar de lemon curd op een koele, donkere plaats (het hoeft niet in de koelkast).

Opmerkingen

  • je kunt de hoeveelheden in het recept eenvoudig verdubbelen voor een grotere portie. Als je goed steriele potjes gebruikt, kun je de lemoncurd namelijk tot wel een jaar bewaren.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Variaties op lemon curd

Je kunt curd trouwens ook prima met andere soorten vruchten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van rabarber-, sinaasappel-, mandarijn-, passievrucht- of frambozencurd? En wat dacht je van deze lekkere variatie met gember?

Citroencurd met gember

Citroencurd met gember

(voor ca 200 ml of 1 klein potje) 

  • 1 citroen
  • 1 cm verse gember
  • 1 bolletje stemgember
  • 75 gr boter
  • 1 ei
  • 65 gr suiker
  • Extra nodig: goed afsluitbaar en steriel schoon (weck) potje

Zo maak je de citroen curd met gember:

  • Snijd het bolletje stemgember zo fijn mogelijk.
  • Rasp de citroen en pers deze uit. Snijd de verse gember in plakjes. Doe het citroenrasp, citroensap en plakjes gember met de boter in een steelpannetje. Laat op een zacht vuurtje staan tot de boter is gesmolten.
  • Klop ondertussen het ei met de suiker glad. Giet het boter-citroen-gember-mengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel. Klop dit goed door elkaar met een garde en giet het vervolgens weer terug in de steelpan.
  • Breng de curd onder constant roeren met een garde aan de kook en laat dit mengsel 2 minuten zachtjes doorkoken tot het dik wordt. Blijf continue goed kloppen met de garde.
  • Roer de fijngesneden stemgember door de citroencurd.
  • Giet de citroen-gember curd in het weckpotje, sluit deze af en laat volledig afkoelen. Bewaar de citroencurd op een koele, donkere plaats (het hoeft niet in de koelkast).

Voeg tijdens het smelten van de boter een centimeter fijngesneden verse gember toe, en voeg voordat je de lemoncurd in een potje doet, een bolletje fijngesneden stemgember toe.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Daniëlle

    Lemoncurd is zo lekker. Ik moet het echt wat vaker zelf maken!

    9 juli 2017 at 07:38
  • Reply Anne-Marie

    Zo lekker dit. Ik wil de volgende keer limecurd maken, lijkt me ook wel wat!

    3 juli 2017 at 17:43
  • Reactie achterlaten