tips & trucs

Eten volgens de seizoenen: lente-groenten

Yorkshire pudding met gerookte zalm, asperges en bietensalade

Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen. Natuurlijk zijn groenten en fruit het lekkerste in het seizoen waarin ze eigenlijk geoogst moeten worden, en daarnaast is het ook nog eens voordeliger! Maar wat zijn nu typische lentegroenten en -fruit?. Ik zet ze graag voor je op een rij, inclusief lekkere recepten uiteraard.

Asperges

Vroeger moest ik er niets van hebben, nu ben ik er dol op! Althans, op de groene versie… De witte lust ik ook wel, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar ‘het groene goud’. Die eet ik graag met pesto en rauwe ham of in deze lekkere quiche. Maar goed, in de lente draait het natuurlijk om de witte asperges. En die eet ik het liefst met ei en gerookte zalm.

Bekijk hier al mijn recepten met asperges.

Ananas

Het is even een werkje om een verse ananas schoon te maken, maar dan heb je ook wat! Er is weinig lekkerder dan een zoete, verse ananas, heerlijk! Zelf eet ik dit fruit het liefste gewoon zo uit het vuistje, maar hij doet het ook goed in smoothies en natuurlijk ook in hartige gerechten. Denk maar aan de bekende pizza en tosti Hawaii.

Bekijk hier al mijn recepten met ananas.

Andijvie

Kreeg jij vroeger ook wel eens van die volledig doorgekookte andijvie? Brrr! Veel liever eet ik andijvie rauw. Dan kun je er heerlijke salades mee maken (lekker met rozijntjes, walnoten en/of partjes mandarijn!) Of maak er een van mijn favoriete ovenschotels mee: andijvie in bechamelsaus met ham en kaas. Goddelijk!

Bospeen

IMG_vw8qtt-01_resized

Is het nou bospeen of bos peen? Ik weet het niet en het maakt me ook eigenlijk niet uit, wantr lekker zijn deze dunne worteltjes in ieder geval zeker. Vroeger aten we ze rauw als snack (gedipt in wat zout), maar met wortel kun je zoveel meer. Maak er mijn favoriete carrot cake mee, mijn favoriete smoothie of deze goddelijke wortelsoep.

Bekijk hier al mijn recepten met wortel.

Kersen

Sinds ik verse kersen heb gegeten tijdens mijn vakantie in Nieuw-Zeeland wil ik eigenlijk niet anders meer! Daar kon je ze namelijk zo ongeveer op iedere straathoek kopen, en lekker dat ze waren! Maar gelukkig zijn ze ook in Nederland erg smakelijk als het ‘t seizoen is. Lekker om te verwerken in allerlei zoete toetjes, zoals dit kersentaartje met custard. Of maak er jam van.

Bekijk hier al mijn recepten met kersen.

Mais

Mais is typisch zo’n groente die ik vaak gewoon ‘vergeet’, terwijl ik het eigenlijk best lekker vind! Zo’n kolf met gesmolten boter, lekker hoor! Maar eigenlijk gebruik ik mais vooral als extra ingrediënt om wat extra groenten toe te voegen aan een recept. In wraps met kip & ui bijvoorbeeld. Verrassend genoeg is mais ook heerlijk in pannenkoekjes! Probeer deze maispannenkoekjes met banaan en bacon eens.

Bekijk hier al mijn recepten met mais.

Paksoi

Paksoi is een van die heerlijke lente-groenten die wat mij betreft perfect past in een lekker licht lente-gerecht. Ik verwerk paksoi vaak in roerbakschotels met noodles. In deze noedelschotel met garnalen is hij heerlijk!

Peultjes

Peultjes vind ik een van de lekkerste lentegroenten. Deze groente doet me al echt denken aan de zomer. Ik verwerk peultjes vooral in roerbakschotels, maar ook in salades doen ze het goed.

Bekijk hier al mijn recepten met peultjes.

Rabarber

Deze schitterende roze groente wordt meestal verwerkt tot een bijgerecht of een nagerecht. Je kunt er heel goed compote van maken die je op verschillende manieren kunt verwerken. Maak er bijvoorbeeld crumble van, of beleg pannenkoekjes of kant en klare taartvormpjes met de compote. Rabarber combineert trouwens heel erg goed met aardbeien.

Radijs

Met radijs heb ik een beetje een haat/liefde verhouding. Ja ik vind ze lekker, maar vooral radijsjes uit eigen tuin waren te vaak te heftig van smaak. Ik heb het idee dat de radijzen die je in de winkel koopt, toch een stukje zachter van smaak zijn. Het lekkerste vind ik radijsjes gewoon uit het vuistje, maar als je ze flinterdun snijdt smaken ze ook prima in een (aardappel)salade.

Snijbonen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze bijna nooit meer eet, snijbonen… Misschien omdat ik ze vroeger te vaak heb gegeten uit onze eigen moestuin. Maar gezond & lekker zijn ze wel! Traditioneel gekookt en op smaak gebracht met nootmuskaat bijvoorbeeld. Maar je kunt snijbonen op veel meer manieren verwerken. Roerbak ze, maak er een stamppot mee of verwerk ze in een pastagerecht bijvoorbeeld.

Spinazie

Lente-groenten - Spinazie

Spinazie, vroeger gruwde ik ervan en lustte ik eigenlijk alleen het gekookte eitje waarmee het werd geserveerd. En nog steeds vind ik die blokjes spinazie uit de vriezer maar niets. Verse spinaziebladeren daarentegen vind ik heerlijk en die gebruik ik dan ook regelmatig in de keuken. Zo maak ik er mijn favoriete quiche spanakopita mee. Maar ook verwerk ik spinazie vaak in smoothies of salades.

Bekijk hier al mijn recepten met spinazie.

Veldsla

Met de lente in aantocht krijg je vanzelf meer zin in salades toch? Ik in ieder geval wel! Een lekkere salade voor de lunch of een maaltijdsalade als diner, heerlijk!

Bekijk hier al mijn salade recepten.

Witlof

Als afsluiter een groente die ik echt te weinig eet: witlof. Het allerlekkerste vind ik witlof uit de oven, met bechamelsaus, ham en kaas. Maar dat past niet echt bij de lente! Dan eet ik ‘m graag rauw, fijngesneden met partjes mandarijn en walnoten. Een superlekkere salade als bijgerecht.

Bekijk hier al mijn witlof recepten.

PS: neem ook eens een kijkje bij mijn artikel over de lekkerste wintergroenten.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Marijke

    Wat leuk om te lezen. Handig dit lijstje! Ben zelf gekkkkk op verse ananas. Ben altijd blij als ze weer wat goedkoper zijn :)

    21 maart 2016 at 07:30
  • Reactie achterlaten