Lentegroenten en lentefruit: het voorjaar op je bord! Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen. Natuurlijk zijn groenten en fruit het lekkerste in het seizoen waarin ze eigenlijk geoogst moeten worden, en daarnaast is het ook nog eens voordeliger!
Lente-groenten en lente-fruit
Maar wat zijn nu typische lentegroenten en -lentefruit?. Ik zet ze graag voor je op een rij, inclusief lekkere recepten zodat je deze seizoensgroenten en -fruit meteen kunt verwerken tot wat lekkers.
Asperges
De ultieme lentegroenten: witte asperges! In de lente draait het natuurlijk om de witte asperges oftewel het witte goud. En die eet je bijvoorbeeld met ei en gerookte zalm. Lekker klassiek!
Bekijk hier alle recepten met asperges.
Ananas

Het is even een werkje om een verse ananas schoon te maken, maar dan heb je ook wat! Er is weinig lekkerder dan een zoete, verse ananas, heerlijk! Zelf eet ik dit lentefruit graag zo uit het vuistje, maar hij doet het ook goed in smoothies. En je kunt er ook heerlijke toetjes mee maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gegrilde ananas met ijs en soja-karamel?
Andijvie
Kreeg jij vroeger ook wel eens van die volledig doorgekookte andijvie? Brrr! Veel liever eet ik deze lentegroenten rauw. Dan kun je er heerlijke salades mee maken (lekker met rozijntjes, walnoten en/of partjes mandarijn!) Of maak er een lekkere ovenschotel mee: andijvie in bechamelsaus met ham en kaas. Goddelijk!
Bospeen

Is het nou bospeen of bos peen? Ik weet het niet en het maakt me ook eigenlijk niet uit, want lekker zijn deze dunne worteltjes in ieder geval zeker. Deze lentegroenten zijn een stuk dunner dan de winterwortel. Ze zijn heerlijk rauw, als snack (gedipt in wat hummus), maar met wortel kun je zoveel meer. Maak er deze zalige carrot cake mee, mijn favoriete smoothie of deze goddelijke wortelsoep. Maar ook heerlijk zijn deze wortel pannenkoeken of deze wortelballetjes met dadels.
Bekijk hier al mijn recepten met wortel.
Kersen

Verse kersen, weinig is lekkerder! Verse kersen zijn lekker om te verwerken in allerlei zoete toetjes, zoals een klassieke kersen-clafoutis. Kersen zijn ook heerlijk in een cake. Of maak er jam van.
Bekijk hier al mijn recepten met kersen.
Mais

Mais is typisch zo’n lentegroente die ik vaak gewoon ‘vergeet’, terwijl ik het eigenlijk best lekker vind! Zo’n kolf met gesmolten boter, lekker hoor! Maar eigenlijk gebruik ik mais vooral als extra ingrediënt om wat extra groenten toe te voegen aan een recept. In deze Tex-Mex wraptaart bijvoorbeeld. Verrassend genoeg is mais ook heerlijk in hartige pannenkoekjes! Probeer deze maiskoekjes met bacon eens.
Bekijk hier al mijn recepten met mais.
Paksoi

Paksoi is een van die heerlijke lentegroenten die wat mij betreft perfect past in een lekker licht lente-gerecht. Ik verwerk paksoi vaak in roerbakschotels met noodles. In deze noedelschotel met garnalen is hij heerlijk! En ook een paksoi roerbak is onwijs lekker.
Peultjes

Peultjes vind ik een van de lekkerste lentegroenten, zo lekker knapperig! Kook ze vooral niet te lang, dan behouden ze hun knapperigheid. Blancheer ze kort, dan zijn ze heerlijk in gado gado. Peultjes zijn ook heerlijk in roerbakschotels, maar ook in salades doen ze het goed. En één van de simpelste bijgerechten die er is: peultjes met citroen. Zo smakelijk!
Rabarber

Deze schitterende roze groente wordt meestal verwerkt tot een bijgerecht of een nagerecht. Je kunt er heel goed compote van maken die je op verschillende manieren kunt verwerken. Maak er bijvoorbeeld rabarbercrumble van, of beleg pannenkoekjes of kant en klare taartvormpjes met de compote.
Rabarber en custard zijn heerlijk samen, proef maar in deze custard-taart. Rabarber combineert trouwens ook heel erg goed met aardbeien en frambozen, bijvoorbeeld in deze rabarberlikeur. Ook gestoofde rabarber is heel erg lekker en zó gemaakt.
Radijs

Met radijs heb ik een beetje een haat/liefde verhouding. Ja ik vind ze lekker, maar vooral radijsjes uit eigen tuin waren te vaak te heftig van smaak. Ik heb het idee dat de radijzen die je in de winkel koopt, toch een stukje zachter van smaak zijn. Het lekkerste vind ik radijsjes gewoon uit het vuistje, maar als je ze flinterdun snijdt smaken ze ook prima in een (aardappel)salade. En een lekkere tip: maak er eens pickles van en doe er wat steranijs bij. Heerlijk op een burger of een broodje tonijnsalade.
Snijbonen
Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze bijna nooit meer eet, snijbonen… Misschien omdat ik ze vroeger te vaak heb gegeten uit onze eigen moestuin. Maar gezond & lekker zijn ze wel! Traditioneel gekookt en op smaak gebracht met nootmuskaat bijvoorbeeld. Maar je kunt snijbonen op veel meer manieren verwerken. Roerbak ze, maak er een stamppot mee of verwerk ze in een pastagerecht bijvoorbeeld.
Spinazie

Spinazie is een heerlijke lentegroente die je de hele dag door kunt eten. Het is namelijk een ontzettend veelzijdige groente. Zo maak je er bijvoorbeeld hartige taarten mee, zoals de Griekse spanakopita of deze quiche met spinazie en oude kaas, of deze quiche met spinazie en blauwe kaas. Maar ook verwerk ik spinazie vaak in smoothies of salades.
Bekijk hier al mijn recepten met spinazie.
Veldsla

Met de lente in aantocht krijg je vanzelf meer zin in salades toch? Ik in ieder geval wel! Een lekkere salade voor de lunch of een maaltijdsalade als diner, heerlijk! Veldsla is dan een lekkere zachte basis. Ook handig om een wrap verder mee op te vullen, deze regenboogwrap bijvoorbeeld.
Bekijk hier al mijn salade recepten.
Witlof

Als afsluiter een lentegroente die ik echt te weinig eet: witlof. Het allerlekkerste vind ik witlof uit de oven, met bechamelsaus, ham en kaas. Maar dat past niet echt bij de lente! Dan eet ik ‘m graag rauw, fijngesneden met partjes mandarijn en walnoten. Of deze witlofsalade met peer en blauwe kaas. Een superlekkere salade als lunch of bijgerecht.
Bekijk hier al mijn witlof recepten.
PS: neem ook eens een kijkje bij mijn artikel over de lekkerste wintergroenten, de lekkerste zomergroenten en de lekkerste herfstgroenten.
Lentegroenten
Wat is jouw favoriete lentegroente? En wat maak je er het liefste mee? Laat het me weten in de comments, en sla de afbeelding hieronder op op Pinterest, dan kun je dit artikel over lentegreonten makkelijk weer terugvinden!

3 Reacties
Tomas
22 maart 2022 at 07:49Wat een lekkere recepten. Vooral de asperges zijn nu heerlijk! Bedankt voor de inspiratie!
Sandra
24 maart 2022 at 13:39Dankjewel Tomas!
Marijke
21 maart 2016 at 07:30Wat leuk om te lezen. Handig dit lijstje! Ben zelf gekkkkk op verse ananas. Ben altijd blij als ze weer wat goedkoper zijn :)