Menu
Hoofdgerechten / vlees

Limburgs zuurvlees van riblappen

zuurvlees recept

Als je wel eens in Limburg bent geweest, dan heb je het ongetwijfeld op het menu van restaurants zien staan: zuurvlees. Bestel het alsjeblieft, want het is me een partij lekker! Mals stoofvlees, vaak geserveerd met friet erbij. Genieten!

Stoofvlees uit Limburg

Zuurvlees, het klinkt misschien niet direct heel aanlokkelijk. Maar geen zorgen! Ja, er zit zeker een zuurtje in het stoofvlees. Er gaat namelijk een flinke scheut azijn door het gerecht.

Natuurlijk niet zomaar: het zuur zorgt ervoor dat het vlees lekker mals wordt. En dat zure wordt weer ruimschoots gecompenseerd doordat je appelstroop en ontbijtkoek toevoegt aan het recept.

Limburgse hachee

Als je dit zuurvlees recept bekijkt, zie je dat het aardig overeenkomt met de ingrediëntenlijst en bereidingswijze van mijn ouderwetse hachee recept. Dat klopt ook wel, want de basis van beide gerechten is hetzelfde. Toch is dit weer een compleet ander recept geworden, juist door de toevoeging van bovengenoemde azijn en appelstroop.

limburgs zuurvlees

Net als bij hachee kun je verschillende bijgerechten eten bij het zuurvlees. Zelf vind ik friet er het allerlekkerste bij, met een flinke klodder lekkere mayo. Maar gekookte of gebakken aardappelen, aardappelpuree of gekookte rijst zijn er ook lekker bij.

Zuurvlees invriezen

Om dit recept te maken, staat de pan met stoofvlees lang op het vuur: minstens twee uur. Het is daarom helemaal geen slecht idee om meteen een dubbele portie zuurvlees te maken. Stoofvlees is namelijk bij uitstek een gerecht dat je prima kunt invriezen en zeg nou zelf: dit twee keer ‘moeten’ eten is bepaald geen straf, toch?

Sterker nog: het meeste stoofvlees wordt er alleen maar lekkerder van als je het minimaal een dag van tevoren bereidt, dan kunnen de smaken extra goed intrekken. Maak het recept dus gerust al een dagje van tevoren klaar.

Limburgs zuurvlees van riblappen

5 from 4 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: NederlandsNiveau: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

2

hours 
Calorieën

300

kcal

Een klassiek Limburgs recept, erg lekker met frietjes en mayonaise erbij.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 1 kg 1 riblappen

  • 0,5 kg 0,5 uien

  • 10 10 jeneverbessen

  • 10 10 kruidnagels

  • 5 5 laurierblaadjes

  • 1 tl 1 speculaaskruiden

  • 4 el 4 appelstroop

  • 4 plakken 4 ontbijtkoek

  • 100 ml 100 azijn

  • 200 ml 200 rundvleesbouillon of water

  • peper en zout

Bereiding

  • Snijd de riblappen in brokken (zo groot als je ze fijn vindt om te eten) en braad het vlees aan alle kanten mooi goudbruin. Dit gaat het beste in braadboter. Schep het vlees uit de pan.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en bak deze in dezelfde pan (maak de pan niet tussendoor schoon!). Voeg eventueel nog wat extra braadboter toe als het te droog is. Als de uien mooi gekleurd zijn, doe je het vlees er weer bij.
  • Doe de rest van de ingrediënten nu ook in de pan. Het is het handigste als je de jeneverbessen en de kruidnagels bijvoorbeeld in een thee-ei of een theezakje in de pan doet, dan kun je ze er later makkelijk weer uitvissen.
  • Laat het zuurvlees minimaal 2 uur zachtjes sudderen met het deksel op de pan. Roer af en toe even om en mocht het mengsel te droog worden, dan kun je altijd wat extra bouillon of water toevoegen.
  • Serveer het zuurvlees bijvoorbeeld met friet, aardappels (gekookt, gebakken, puree…) of rijst.

Opmerkingen

  • Overgebleven vlees blijft nog een dag of twee goed als je het in een luchtdichte doos in de koelkast bewaart. Je kunt het ook prima invriezen, dan blijft het nog maanden houdbaar.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

zuurvlees maken

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter