In onderstaande linzenschotel combineer je de linzen met heerlijk winterse smaken: rode ui, komijn, spek… Extra lekker na een lekkere boswandeling!
Linzen: voedzaam en goedkoop
In de herfst en de winter zet ik graag linzen op het menu. Voedzaam, goedkoop en vooral gewoon erg lekker. Linzen zitten daarnaast vol vezels, proteïne en mineralen, waardoor ze o.a. goed zijn voor je spijsvertering. Kortom: zet deze peulvruchten regelmatig op tafel!
Smaakmakers
Omdat linzen vrij neutraal van smaak zijn, kun je ze op allerlei manieren inzetten in de keuken. Zo zijn ze lekker als lunchsalade, combineer ze eens met geitenkaas en citroen of met halloumi. Maar ook in een zoete aardappelsoep zijn linzen een lekker vullend element. Maar goed, je kwam hier voor het recept voor deze linzenschotel met spek, dus hier komt ie:

Linzenschotel met spek, paprika en champignons
Ingrediënten
- 1 blik linzen (uitlekgewicht 265 gr)
- 1 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 125 gr champignons
- 1 tl komijn
- 6 plakjes ontbijtspek
- Parmezaan
- peper en zout, chilipoeder
- Eventueel voor erbij: volkoren stokbrood met kruidenboter
Zo maak je het
- Snijd de knoflook fijn en snijd de ui in halve ringen. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook op een laag vuurtje, zo’n 5 minuten.
- Snijd de paprika in blokjes en de champignons in plakjes. Voeg deze samen met de komijn toe aan het uienmengsel en bak nogmaals zo’n 5 minuten mee.
- Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn en laat uitlekken op wat keukenpapier.
- Spoel de linzen af, laat uitlekken en voeg toe aan het paprika-champignonmengsel. Warm nog even mee en breng de schotel op smaak met peper en zout en eventueel een beetje chilipoeder voor wat pit.
- Verbrokkel de parmezaan over de linzen en er serveer de linzenschotel met het krokante spek en met stokbrood.
Nog geen reacties