salades

Maaltijdsalade: Salade niçoise

Salade Nicoise - Maaltijdsalade

In de zomer kun je er waarschijnlijk niet genoeg van krijgen: maaltijdsalades. Een echte klassieker onder de salades is de niçoise salade. Deze smaakvolle salade met vis en ei komt uit de stad Nice. Er zijn ontzettend veel varianten op de salade niçoise gemaakt, maar welke nu precies het origineel is? Daar durf ik mijn handen niet aan te branden. Dit is in ieder geval mijn eigen versie van deze beroemde salade. Lekker met sperziebonen, tonijn, olijven en tomaat.

Maaltijdsalade niçoise

Op een warme dag is deze niçoise salade perfect als avondeten, lekker vol smaken, een flinke portie groenten en niet al te vullend. Wil je de maaltijdsalade wat meer body geven? Dan kun je bijvoorbeeld een klein blikje uitgelekte linzen toevoegen, dan vult de salade net wat meer. In plaats daarvan kun je er ook wat lekker (stok) brood bijgeven.

Tip: voor de olijven kies ik voor de olijven met citroen, die zijn in de supermarkt te koop van het merk Merza, deze passen heel goed bij de salade en geven door de citroen wat extra frisheid. Als je gewone olijven gebruikt kun je ook een kneepje citroensap toevoegen aan de dressing voor een gelijk effect.

Maaltijdsalade: Salade niçoise

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: FransDifficulty: Eenvoudig
Voor

2

personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calorieën

354

kcal

De beroemde salade Nicoise kun je ook thuis klaarmaken. In deze versie is het een lekker vullende maaltijdsalade geworden.

Ingrediënten

  • 75 gr veldsla

  • 250 gr sperziebonen

  • 1 blik tonijn op water of olie

  • 150 gr cherrytomaten

  • 80 gr olijven (liefst olijven met citroen)

  • 2 eieren

  • 2 bosuitjes

  • 1 el olijfolie

  • 1 el witte wijnazijn

  • 1 tl gladde mosterd

  • 1 kneepje citroensap

  • verse peterselie naar smaak

Bereiding

  • Begin met het koken van de eieren, kook deze naar keuze zacht, half hard of hard en laat de eieren afkoelen.
  • Kook de sperziebonen in enkele minuten beetgaar, halveer ze eerst indien nodig. Giet de sperziebonen af en laat ze wat afkoelen.
  • Laat ondertussen de tonijn uitlekken en halveer de cherrytomaten. Snijd de bosuitjes fijn.
  • Maak een dressing door de olie, azijn, mosterd en citroen door elkaar te kloppen. Meng deze door de veldsla en verdeel over twee borden.
  • Verdeel de tonijn, de sperziebonen en de gehalveerde tomaatjes over de sla.
  • Garneer de niçoise salade met de olijven, de fijngesneden bosui en wat verse peterselie.

Opmerkingen

  • Heb je een restje salade over? Dat is de volgende dag nog lekker als lunch, maar bewaar het niet langer dan dat.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten