Menu
salades

Maaltijdsalade: Salade niçoise

Salade Nicoise - Maaltijdsalade

In de zomer kun je er waarschijnlijk niet genoeg van krijgen: maaltijdsalades. Een echte klassieker onder de salades is de salade niçoise. Een heerlijke salade met tonijn.

Salade niçoise – maaltijdsalade uit Nice

Deze smaakvolle salade met vis en ei komt uit de stad Nice. Er zijn ontzettend veel varianten op de salade niçoise gemaakt, maar welke nu precies het origineel is? Daar durf ik mijn handen niet aan te branden. Dit is in ieder geval mijn eigen versie van deze beroemde salade. Lekker met sperziebonen, tonijn, olijven en tomaat.

Maaltijdsalade niçoise

Op een warme dag is deze niçoise salade perfect als avondeten, lekker vol smaken, een flinke portie groenten en niet al te vullend.

Wil je de maaltijdsalade wat meer body geven? Dan kun je bijvoorbeeld een klein blikje uitgelekte linzen toevoegen, dan vult de salade net wat meer. In plaats daarvan kun je er ook wat lekker (stok) brood bijgeven of een stuk focaccia.

Olijven met citroen

Tip: voor de olijven kies ik voor de olijven met citroen, die zijn in de supermarkt te koop van het merk Merza, deze passen heel goed bij de salade en geven door de citroen wat extra frisheid. Als je gewone olijven gebruikt kun je ook een kneepje citroensap toevoegen aan de dressing voor een extra fris accent.

Salade Nicoise - Maaltijdsalade

Maaltijdsalade: Salade niçoise

De beroemde salade Nicoise kun je ook thuis klaarmaken. In deze versie is het een lekker vullende maaltijdsalade geworden.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 75 gr veldsla
  • 250 gr sperziebonen
  • 1 blik tonijn op water of olie
  • 150 gr cherrytomaten
  • 80 gr olijven (liefst olijven met citroen)
  • 2 eieren
  • 2 bosuitjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl gladde mosterd
  • 1 kneepje citroensap
  • verse peterselie naar smaak

Zo maak je het

  • Begin met het koken van de eieren, kook deze naar keuze zacht, half hard of hard en laat de eieren afkoelen.
  • Kook de sperziebonen in enkele minuten beetgaar, halveer ze eerst indien nodig. Giet de sperziebonen af en laat ze wat afkoelen.
  • Laat ondertussen de tonijn uitlekken en halveer de cherrytomaten. Snijd de bosuitjes fijn.
  • Maak een dressing door de olie, azijn, mosterd en citroen door elkaar te kloppen. Meng deze door de veldsla en verdeel over twee borden.
  • Verdeel de tonijn, de sperziebonen en de gehalveerde tomaatjes over de sla.
  • Garneer de niçoise salade met de olijven, de fijngesneden bosui en wat verse peterselie.

Notities

u003cliu003eHeb je een restje salade over? Dat is de volgende dag nog lekker als lunch, maar bewaar het niet langer dan dat.u003c/liu003e

Voedingswaarden

Calories: 354kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
Recept salade Nicoise

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter

    Beoordeling recept